Pracochłonne, wymagające czasu, przestrzeni na misek pięć,
cierpliwości, technologii wielu. Wstępu, rozwinięcia i zakończenia.
Wszystko to, by finalnie przysłowiową wisienkę
z namaszczeniem umieścić. Ale to nie koniec.
Oczekiwanie na ten moment, w którym wbity w środek zostaje nóż.
Wnętrze, ukazujące się
tym, którym wypiek zadedykowany.
Każdy z kawałków trafia na talerzyk i:
Oczekiwanie na ten moment, w którym wbity w środek zostaje nóż.
Wnętrze, ukazujące się
tym, którym wypiek zadedykowany.
Każdy z kawałków trafia na talerzyk i:
Proponuję guiz tortowy:
Jeżeli cztery z podanych odpowiedzi zaznaczysz pozytywnie - wykonałaś/eś tort jadalny.
Jeżeli trzy lub dwie - wykonałeś tort nie do końca udany
Jeśli jedną - masz prawo zarzekać się, że nigdy więcej.
Jeśli zaznaczyłaś/eś odpowiedzi pięć lub więcej
i uczciwy w swych zeznaniach jesteś - poproszę o przepis!
1. Biszkopt idealnie nawilżony, z masą kompozycję tworzy spójną.
2. Konsystencja masy jest w punkt trafiona.
3. Po zjedzeniu porcji krzywa cukrzycowa nadal w normie.
4. Jest piękny tak, że obiektem serii zdjęć się staje.
5. Pytanie pada o adres tej wykwintnej cukierni.
6. Nie pojawia się konieczność herbaty miętowej parzenia,
7. W torownicy zostaje wyłącznie okrojone wokół,
środkowe kółeczko i o nie toczona jest walka.
Miewam dylematy. Co z wypiekami o formie figur geometrycznych, koła nieprzypominających?
Co z tymi, które w górę piętrami się nie pną? Jeśli masami są przekładane, smarowane, ozdabiane , do kategorii tortowej zaliczyć je wypada? Gdzież granica kryterium przebiega?
Intuicja czy kategoryzacja podręcznikowa?
Asekuracyjnie informuję - ciasta, których receptury poniżej znajdziecie,
Jeżeli cztery z podanych odpowiedzi zaznaczysz pozytywnie - wykonałaś/eś tort jadalny.
Jeżeli trzy lub dwie - wykonałeś tort nie do końca udany
Jeśli jedną - masz prawo zarzekać się, że nigdy więcej.
Jeśli zaznaczyłaś/eś odpowiedzi pięć lub więcej
i uczciwy w swych zeznaniach jesteś - poproszę o przepis!
1. Biszkopt idealnie nawilżony, z masą kompozycję tworzy spójną.
2. Konsystencja masy jest w punkt trafiona.
3. Po zjedzeniu porcji krzywa cukrzycowa nadal w normie.
4. Jest piękny tak, że obiektem serii zdjęć się staje.
5. Pytanie pada o adres tej wykwintnej cukierni.
6. Nie pojawia się konieczność herbaty miętowej parzenia,
7. W torownicy zostaje wyłącznie okrojone wokół,
środkowe kółeczko i o nie toczona jest walka.
Miewam dylematy. Co z wypiekami o formie figur geometrycznych, koła nieprzypominających?
Co z tymi, które w górę piętrami się nie pną? Jeśli masami są przekładane, smarowane, ozdabiane , do kategorii tortowej zaliczyć je wypada? Gdzież granica kryterium przebiega?
Intuicja czy kategoryzacja podręcznikowa?
Asekuracyjnie informuję - ciasta, których receptury poniżej znajdziecie,
nie tylko z tortownic pochodzą. Są wyjątkowe, tak jak i okoliczności ich pieczenia.
Jak życzenia składane bliskim przed, lub po ich degustowaniu.
Jak okazje uroczyste, w czasie których jesteśmy blisko.
Życzę sobie i Wam właśnie takich momentów.
Nawet, jeśli po zdmuchnięciu świeczek i pierwszym cięciu,
okazuje się, że sięgnąć musimy po roladę śmietanową z cukierni,
przezornie czekającą w lodówce.
Świętujmy!
Świętujmy!
Z Kroniki Piekarnika - dziś Karolina ma już 28 lat |
- Tort z ajerkoniakiem
- Tort bardzoo czekoladowy
- Tort cytrynowy na Trzech Króli
- Tort z masą jabłkową
- Totr rabarbarowy
- Tort śmietanowy z krysztakami
- Tort śmietanowy z brzoskwiniami
- Truskawki w śmietanie na biszkopcie
- Tort miodowy z masą kajmakowo - orzechową
- Tort serowo - kawowy spiralkowy
- Tort serowy na miodowym cieście
- Tort ajerkoniakowy z masą budyniową
- Tort mascarpone z kajmakiem i biszkoptami kawowymi
- Tort czekoladowo - kawowy z nutą powidłową
- Najlepszy z tortów kawowych
- Najlepszy z tortów z cytryną w tle
- Najlepszy z tortów z malinowym wnętrzem
- Tort "Czekoladowy bezkres"
- Lekki torcik waniliowy "Świeżuch"
- Tort " Agrest w kubku kawy "
- Tort serowo - agrestowy w czekoladowej polewie
- Tort pomarańczowy z makiem i kajmakiem
- Kostka tortowa z Nutellą na migdałowym biszkopcie
- Kremowa tarta z mascarpone, mleczkiem kokosowym - bez pieczenia
- Tort kawowo - kajmakowy z konfiturą jabłkową
- Tort chałwowo - kawowy z gruszkami
- Śmietanowa kula w kawowych biszkoptach, z płynącą czekoladą
- Tort kokosowy na konfiturze z ananasa
- Tort adwokatowy z mielonymi orzechami w śmietanie
- Tort intensywnie cytrynowy z mascarpone i śmietanką.
- Tort czekoladowy, czarno - biały na biszkoptach w galaretce
- Czarna kostka tortowa z musem rabarbarowym i lekką masą jogurtową
- Zielony tort z akacjowo - malinową masą śmietankową
- Tort Delicja czekoladowa z galaretką
- Tort czekoladowo - orzechowy z gruszkowym akcentem i pralinkami Giotto
- Tort marchewkowo - orzechowy z mascarpone i agrestem
- Tort kawowy z masą z czekoladek Malaga
- Biszkopt migdałowy z masą jogurtową i granatem
- Biszkopt kakaowy z masą czekoladowo - śmietanową i wiśniami
- Tort czekoladowy z masą migdałową i ciasteczkami amaretti
- Biszkopt orzechowo - jabłkowy z kremem piernikowym
- Biszkopt orzechowo - kawowy z daktylami i masami na bazie mascarpone
- Tort kawowo - czekoladowy z gruszką w galaretce
- Tort śmietankowo - czekoladowy z pomarańczowym akcentem
- Biszkopt z puszystą masą Kinder Bueno
- Tort mrożony "Lodowa Nutella"
- Czekoladowy torcik kajmakowo - różany
- Torcik warstwowy, pistacjowo - bezowy
- Tort makowy z jabłkiem, cynamonem i kremem korzennym
- Tort orzechowy z rabarbarem i jogurtem greckim
- Tort orzechowo - kawowy na biszkoptach z bezą
- Biszkopt z kremową masą i borówkami
- Lekki torcik miętowo - czekoladowy
- Letni, owocowy tort z borówkami
- Klasyczne Banoffee
- Urodzinowy tort orzechowo - kawowy
- Jesienny torcik z jabłkami i masą jogurtową
- Torcik brownie o smaku piernika i karmelu
- Świąteczna kostka makowa z chałwą
- Świąteczne ciasto orzechowo - miodowe z czekoladą
- Tort czekoladowo - śmietankowy z morelową konfiturą
- Biszkopt z kremem cytrynowym
- Delikatny biszkopt pomarańczowy z masą waniliową
- Tort Pink Velvet
- Tort orzechowy stracciatella - keto
- Tort kajmakowo - kakaowy z kawowym ponczem
- Wielkanocny tort keto makowo - orzechowy
- Tort orzechowy, czekoladowo - kawowy w wersji keto
- Tort Anatol makowo - kawowy
- Torcik bezowy keto z kremem pistacjowym
- Pyszny tort z musem z papierówek - niskowęglowodanowy
- Biszkopt migdałowy keto z czekoladą i kremem serkowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz