TORTY

wykwintnie i z poświęceniem

Pracochłonne, wymagające czasu, przestrzeni na misek pięć,

cierpliwości, technologii wielu. Wstępu, rozwinięcia i zakończenia.
Wszystko to, by finalnie przysłowiową wisienkę 
z namaszczeniem umieścić. Ale to nie koniec.
Oczekiwanie na ten moment, w którym wbity w środek zostaje nóż.
Wnętrze, ukazujące się 
tym, którym wypiek zadedykowany.
Każdy z kawałków trafia na talerzyk i:

Proponuję guiz tortowy:

Jeżeli cztery z podanych odpowiedzi zaznaczysz pozytywnie -  wykonałaś/eś tort jadalny.
Jeżeli trzy lub dwie - wykonałeś tort nie do końca udany
Jeśli jedną -  masz prawo zarzekać się, że nigdy więcej.
Jeśli zaznaczyłaś/eś odpowiedzi pięć lub więcej
i uczciwy w swych zeznaniach jesteś - poproszę o przepis!

1. Biszkopt idealnie nawilżony, z masą kompozycję tworzy spójną.
2. Konsystencja masy jest w punkt trafiona.
3. Po zjedzeniu porcji krzywa cukrzycowa nadal w normie.
4. Jest piękny tak, że obiektem serii zdjęć się staje.
5. Pytanie pada o adres tej wykwintnej cukierni.
6. Nie pojawia się konieczność herbaty miętowej parzenia,
7. W torownicy zostaje wyłącznie okrojone wokół,
    środkowe kółeczko i o nie toczona jest walka.

Miewam dylematy. Co z wypiekami o formie figur geometrycznych, koła nieprzypominających?
Co z tymi, które w górę piętrami się nie pną? Jeśli  masami są przekładane, smarowane, ozdabiane , do kategorii tortowej zaliczyć je wypada? Gdzież granica kryterium przebiega?
Intuicja czy kategoryzacja podręcznikowa?

Asekuracyjnie informuję - ciasta, których receptury poniżej znajdziecie, 
nie tylko z tortownic pochodzą. Są wyjątkowe, tak jak i okoliczności ich pieczenia. 
Jak życzenia składane bliskim przed, lub po ich degustowaniu. 
Jak okazje uroczyste, w czasie których jesteśmy blisko. 
Życzę sobie i Wam właśnie takich momentów. 
Nawet, jeśli po  zdmuchnięciu świeczek i pierwszym cięciu, 
okazuje się, że sięgnąć musimy po roladę śmietanową z cukierni,
przezornie czekającą w lodówce.
Świętujmy!



Z Kroniki Piekarnika - dziś Karolina ma już 28 lat


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz