wtorek, 17 stycznia 2023

Biszkopt z kremem cytrynowym


Dziś cytrynowo i lekko.
Bez ciężkich dodatków, owoców, bakalii, czekolady,
i kilkuetapowego przygotowania.
Jasny biszkopt z kremową, cytrusową masą, 
który może bez kompleksów podszyć się pod pracochłonny tort.
Prosty, szybki, nie wymaga wielu składników.
Masa pięknie zastyga, biszkopt wilgotnieje dzięki sporej ilości ponczu.
Ciasto z podanych proporcji nie wychodzi duże, 
wystarcza na około 8 - 9 sporych kawałeczków.

Składniki biszkopta:
3 jajka rozmiar L
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli

Poncz:
1/2 szklanki wody z sokiem z połowy cytryny i łyżką cukru

Składniki masy:
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
1/2 opakowania budyniu - u mnie o smaku sernika,
może być waniliowy lub śmietankowy
1 kopiasta łyżka serka śmietankowego kanapkowego
100 gram białej czekolady
250 gram serka mascarpone
1 łyżeczka skórki startej z cytryny 
1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
Biszkopt:
Rozdzielamy jajka, białka wbijamy do miski i ubijamy 
ze szczyptą soli na puszystą pianę. Stopniowo wsypujemy cukier,
zmniejszamy obroty miksera i dodajemy pojedynczo żółtka. 
Do puszystej masy jajecznej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. 
Mieszamy całość szpatułką, delikatnie 
i bardzo dokładnie rozprowadzając mąkę w masie.
Wylewamy masę biszkoptową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 
i rozsmarowujemy równą, cienką warstwą, jak na roladę biszkoptową. 
Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika 
i pieczemy około 13 - 14 minut.
Wyciągamy i studzimy.
Po przestudzeniu kroimy na równe trzy prostokąty 
o szerokości keksówki, w której będziemy składać ciasto.
Przygotowujemy poncz z soku z cytryny wymieszanego 
z cukrem i wodą.
Masa:
Gotujemy budyń - z jednej szklanki mleka, 
łyżki cukru i połowy opakowania budyniu w proszku.
Studzimy chwilkę i dodajemy serek kanapkowy, 
mieszamy do dokładnego połączenia 
i wkładamy do lodówki do zupełnego przestudzenia.
Rozpuszczamy tabliczkę białej czekolady 
( dwie kostki zostawiamy do starcia na wiórki na wierzch ciasta ) 
i po przestudzeniu dodajemy ją do budyniu, łączymy mieszając.
Serek mascerpone wkładamy do miski i miksujemy kilka sekund, 
dodajemy skórkę i sok z cytryny, następnie masę budyniową.
Miksujemy krótko, tylko do zgęstnienia masy. 
Powinna być kremowa i jednolita.

Składanie ciasta:
Pierwszy z trzech kawałków biszkopta wkładamy do formy keksowej, 
ponczujemy obficie i wykładamy połowę masy cytrynowej.
Przykładamy drugim biszkoptem, ponczujemy i wykładamy pozostałą masę, 
zostawiając dwie łyżki do pokrycia wierzchu.
Oprószamy wiórkami pozostałej, startej białej czekolady.
Biszkopt wkładamy do lodówki na kilka godzin.
To z całą pewnością ciasto, którym nikt nie wzgardzi 
- nic w nim nie jest przesadzone, smaki niczym nie udziwnione.
Polecam na okazje wszelakie i dla gustów wszelakich.
Aby dodać ciastu jeszcze dodatkowego, smakowego akcentu,
niekoniecznie cytrusowego, można jeden z biszkoptów, 
przed wyłożeniem masy, pokryć warstwą ulubionych konfitur.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz