Dziś cytrynowo i lekko.
Bez ciężkich dodatków, owoców, bakalii, czekolady,
i kilkuetapowego przygotowania.
Jasny biszkopt z kremową, cytrusową masą,
który może bez kompleksów podszyć się pod pracochłonny tort.
Prosty, szybki, nie wymaga wielu składników.
Masa pięknie zastyga, biszkopt wilgotnieje dzięki sporej ilości ponczu.
Ciasto z podanych proporcji nie wychodzi duże,
wystarcza na około 8 - 9 sporych kawałeczków.
Składniki biszkopta:
3 jajka rozmiar L
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
Poncz:
1/2 szklanki wody z sokiem z połowy cytryny i łyżką cukru
Składniki masy:
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
1/2 opakowania budyniu - u mnie o smaku sernika,
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
1/2 opakowania budyniu - u mnie o smaku sernika,
może być waniliowy lub śmietankowy
1 kopiasta łyżka serka śmietankowego kanapkowego
100 gram białej czekolady
250 gram serka mascarpone
1 kopiasta łyżka serka śmietankowego kanapkowego
100 gram białej czekolady
250 gram serka mascarpone
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Biszkopt:
Rozdzielamy jajka, białka wbijamy do miski i ubijamy
ze szczyptą soli na puszystą pianę. Stopniowo wsypujemy cukier,
zmniejszamy obroty miksera i dodajemy pojedynczo żółtka.
Do puszystej masy jajecznej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy całość szpatułką, delikatnie
i bardzo dokładnie rozprowadzając mąkę w masie.
Wylewamy masę biszkoptową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
i rozsmarowujemy równą, cienką warstwą, jak na roladę biszkoptową.
Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika
Rozdzielamy jajka, białka wbijamy do miski i ubijamy
ze szczyptą soli na puszystą pianę. Stopniowo wsypujemy cukier,
zmniejszamy obroty miksera i dodajemy pojedynczo żółtka.
Do puszystej masy jajecznej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Mieszamy całość szpatułką, delikatnie
i bardzo dokładnie rozprowadzając mąkę w masie.
Wylewamy masę biszkoptową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
i rozsmarowujemy równą, cienką warstwą, jak na roladę biszkoptową.
Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika
i pieczemy około 13 - 14 minut.
Wyciągamy i studzimy.
Po przestudzeniu kroimy na równe trzy prostokąty
o szerokości keksówki, w której będziemy składać ciasto.
Przygotowujemy poncz z soku z cytryny wymieszanego
Wyciągamy i studzimy.
Po przestudzeniu kroimy na równe trzy prostokąty
o szerokości keksówki, w której będziemy składać ciasto.
Przygotowujemy poncz z soku z cytryny wymieszanego
z cukrem i wodą.
Masa:
Gotujemy budyń - z jednej szklanki mleka,
Masa:
Gotujemy budyń - z jednej szklanki mleka,
łyżki cukru i połowy opakowania budyniu w proszku.
Studzimy chwilkę i dodajemy serek kanapkowy,
Studzimy chwilkę i dodajemy serek kanapkowy,
mieszamy do dokładnego połączenia
i wkładamy do lodówki do zupełnego przestudzenia.
Rozpuszczamy tabliczkę białej czekolady
Rozpuszczamy tabliczkę białej czekolady
( dwie kostki zostawiamy do starcia na wiórki na wierzch ciasta )
i po przestudzeniu dodajemy ją do budyniu, łączymy mieszając.
Serek mascerpone wkładamy do miski i miksujemy kilka sekund,
dodajemy skórkę i sok z cytryny, następnie masę budyniową.
Serek mascerpone wkładamy do miski i miksujemy kilka sekund,
dodajemy skórkę i sok z cytryny, następnie masę budyniową.
Miksujemy krótko, tylko do zgęstnienia masy.
Powinna być kremowa i jednolita.
Składanie ciasta:
Pierwszy z trzech kawałków biszkopta wkładamy do formy keksowej,
ponczujemy obficie i wykładamy połowę masy cytrynowej.
Przykładamy drugim biszkoptem, ponczujemy i wykładamy pozostałą masę,
zostawiając dwie łyżki do pokrycia wierzchu.
Oprószamy wiórkami pozostałej, startej białej czekolady.
Biszkopt wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Pierwszy z trzech kawałków biszkopta wkładamy do formy keksowej,
ponczujemy obficie i wykładamy połowę masy cytrynowej.
Przykładamy drugim biszkoptem, ponczujemy i wykładamy pozostałą masę,
zostawiając dwie łyżki do pokrycia wierzchu.
Oprószamy wiórkami pozostałej, startej białej czekolady.
Biszkopt wkładamy do lodówki na kilka godzin.
To z całą pewnością ciasto, którym nikt nie wzgardzi
- nic w nim nie jest przesadzone, smaki niczym nie udziwnione.
Polecam na okazje wszelakie i dla gustów wszelakich.
Aby dodać ciastu jeszcze dodatkowego, smakowego akcentu,
niekoniecznie cytrusowego, można jeden z biszkoptów,
przed wyłożeniem masy, pokryć warstwą ulubionych konfitur.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz