piątek, 4 marca 2022

Czekoladowy torcik kajmakowo - różany

 

Upiekłam tort dla własnej przyjemności. 
Egoizm w czystej postaci, ale w tym jednym dniu w roku - uzasadniony.
A dzięki temu proponuję Wam ciasto - w moim mniemaniu doskonałe.
Bo...wilgotny biszkopt w składzie zawiera jedno z dwóch uzależnień - Nutellę. 
Na biszkopcie konfitura różana. Kajmak z prażonymi orzechami i migdałami.
Kawowy poncz i miękka masa z mascarpone i kremówki. I kakao. 
Oto przesadnie wpisany w me gusta torcik urodzinowy.

Składniki ciasta czekoladowego:
proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm, 
lub blaszkę kwadratową o podobnej powierzchni

2 jaja
100 gram cukru
szczypta soli
100 ml oleju
100 gram kremu czekoladowego
40 gram gorzkiego kakao
200 gram mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
80 ml gorącej wody
60 ml gorącego mleka

Składniki masy:
250 gram serka mascarpone
300 ml śmietanki kremówki 30 %
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki gorzkiego kakao
1/2 słoiczka konfitury różanej
200 gram masy kajmakowej z puszki
50 gram płatków migdałowych
50 gram posiekanych orzechów włoskich
na poncz:
100 ml zaparzonej, mocnej kawy

Wykonanie:

Biszkopt:
Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier 
i ubijamy energicznie trzepaczką ręczną - na puch. 
Wlewamy olej, ubijamy chwilkę, dodajemy Nutellę i dokładnie mieszamy.
Przesiewamy mąkę z proszkiem, sodą i kakao. 
Ponownie mieszamy trzepaczką.
Gorącą wodę mieszamy w jednej szklance z gorącym mlekiem 
i wlewamy do masy szybko mieszając.
Powinniśmy otrzymać gładką, dość rzadką masę. 
Przelewamy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 
i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. 
Pieczemy około 35 minut, wyciągamy po sprawdzeniu patyczkiem.
Przed przekrojeniem na dwa blaty, studzimy zupełnie.

Masa:
Mascarpone przekładamy do miski, dodajemy dwie łyżki cukru pudru, 
wlewamy kremówkę i ubijamy mikserem na gęsto 
( nie za długo, wystarczy, że masa zrobi się sztywna ).
Dzielimy krem na pół, do jednej części dodajemy kakao i mieszamy.

Orzechy i migdały prażymy chwilkę na rumiano, na suchej patelni.
Wsypujemy do masy kajmakowej i mieszamy.

Składanie tortu:
Spodni blat biszkopta wkładamy do tortownicy, 
zapinamy obręcz i ponczujemy obficie kawą.
Smarujemy całą masą kajmakowo - orzechową. 
Na kajmak delikatnie wykładamy i rozsmarowujemy 
jasną część masy z mascarpone. 
Przykładamy drugą częścią biszkopta, ponownie ponczujemy 
i smarujemy dokładnie powierzchnię konfiturą różaną.
Wykładamy całą masę z kakao. 
Wierzch ciasta dekorujemy w/g własnych upodobań
- można posypać mielonymi orzechami 
lub startymi wiórkami czekolady.

Biszkopt jest wilgotny, stanowi świetną bazę do mas 
- zarówno tych ciężkich, jak delikatnych.
Kajmak doskonale współgra z różą, 
o czym przekonałam się jakiś czas temu,
rozpływając się nad wypiekiem z tymi dwoma składnikami,
w jednej z sieciowych, ulubionych cukierni.
Jeśli nie przepadacie za tym charakterystycznym różanym aromatem, 
oczywiście można zastosować każdą inną konfiturę.
Częstuję Was zatem moim przepisem, 
mam nadzieje, że znajdziecie okazję, 
by go wykorzystać, dla siebie, dla innych.

Od dziesięciu dni intensywniej myślimy o innych.
Jesteśmy świadkami dramatu.
Dramat naszych Sąsiadów
jest naszym dramatem w kontekście tego, 
że wszystko, co w naszej mocy, to za mało.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz