Zamówiony na Święta, więc z kategorii tych wymagających.
Czasu, składników, projektu.
Są osoby, dla których pieczenie wiąże się ze stresem,
ponieważ, starania stają odwrotnie proporcjonalne do efektów.
Spodziewałam się właśnie takiego scenariusza,
a tym czasem - biszkopt puchaty, śmietana ubita na sztywno
nawet bez fixu, wlewany adwokat pięknie rozprowadził się w masie.
Podejrzanie bezproblemowo tort trafił do lodówki,
Czasu, składników, projektu.
Są osoby, dla których pieczenie wiąże się ze stresem,
ponieważ, starania stają odwrotnie proporcjonalne do efektów.
Spodziewałam się właśnie takiego scenariusza,
a tym czasem - biszkopt puchaty, śmietana ubita na sztywno
nawet bez fixu, wlewany adwokat pięknie rozprowadził się w masie.
Podejrzanie bezproblemowo tort trafił do lodówki,
by czekać na pierwszy dzień świąt.
Pomimo wysokiej warstwy mas, bardzo wygodnie się kroi,
Pomimo wysokiej warstwy mas, bardzo wygodnie się kroi,
nie rozpadając na boki.
Jest lekki, pomimo zawartości ciężkiego likieru
Jest lekki, pomimo zawartości ciężkiego likieru
i sporej ilości zmielonych orzechów.
Masa jest jak delikatna pianka.
Jeśli planujecie spotkanie z okazji,
Masa jest jak delikatna pianka.
Jeśli planujecie spotkanie z okazji,
która wymaga postawienia na stole eleganckiego,
wyszukanego w smaku tortu, nie przewidujecie dzieci wśród gości
wyszukanego w smaku tortu, nie przewidujecie dzieci wśród gości
- polecam go z pełnym przekonaniem.
Składniki:
na tortownicę o średnicy 20 - 22 cm
na tortownicę o średnicy 20 - 22 cm
Biszkopt upieczony z gotowej mieszanki
do biszkopta firmy Delecta - wykorzystałam 1/2 paczki.
na masy:
500 ml śmietany 30 %
1 tabliczka białej czekolady
100 gram zmielonych orzechów włoskich
( można zastąpić zmielonymi migdałami )
3/4 szklanki ajerkoniaku - w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki żelatyny
1 opakowanie śmietan - fixu
kilka kostek białej czekolady na wierzch
1 szklanka ponczu z soku cytrynowego i wody
1/2 słoiczka konfitury ananasowej
( można zastąpić morelową, brzoskwiniową )
około 10 - 12 sztuk biszkoptów podłużnych - fingersów
do biszkopta firmy Delecta - wykorzystałam 1/2 paczki.
na masy:
500 ml śmietany 30 %
1 tabliczka białej czekolady
100 gram zmielonych orzechów włoskich
( można zastąpić zmielonymi migdałami )
3/4 szklanki ajerkoniaku - w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki żelatyny
1 opakowanie śmietan - fixu
kilka kostek białej czekolady na wierzch
1 szklanka ponczu z soku cytrynowego i wody
1/2 słoiczka konfitury ananasowej
( można zastąpić morelową, brzoskwiniową )
około 10 - 12 sztuk biszkoptów podłużnych - fingersów
Wykonanie:
Upieczony zgodnie z przepisem biszkopt studzimy,
ścinamy cienko wierzch,
Upieczony zgodnie z przepisem biszkopt studzimy,
ścinamy cienko wierzch,
tak by pozostawiony spód miał wysokość około 1,5 cm.
Ściętą warstwę ciasta ścieramy na tarce
Ściętą warstwę ciasta ścieramy na tarce
lub wkładamy do miski blendera i miksujemy.
( przyznaję, korzystam często z gotowych mieszanek biszkoptowych,
gdy piekę torty, które wymagają tylko jednego,
biszkoptowego placka na spodzie.
Są pewne, szybkie w zastosowaniu i naprawdę smaczne.
Za domowej roboty, pulchny biszkopt zabieram się wówczas,
gdy piekę tort składający się z kilku warstw
i dobrze wypieczony biszkopt gra główną rolę.
W tym przypadku, szybkie uproszczenie
w formie gotowej mieszanki, jest dobrym rozwiązaniem ).
Tabliczkę białej czekolady rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej,
mieszamy, by uzyskała kremową konsystencję i studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec miksowania śmietan - fix.
Dolewamy kolejno rozpuszczoną czekoladę - miksujemy do połączenia,
ajerkoniak - miksujemy na gładki krem.
Wsypujemy zmielone orzechy i mieszamy łyżką.
Żelatynę zalewamy minimalną ilością zimnej wody
mieszamy, by uzyskała kremową konsystencję i studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec miksowania śmietan - fix.
Dolewamy kolejno rozpuszczoną czekoladę - miksujemy do połączenia,
ajerkoniak - miksujemy na gładki krem.
Wsypujemy zmielone orzechy i mieszamy łyżką.
Żelatynę zalewamy minimalną ilością zimnej wody
i mieszamy, aż napęcznieje.
Rozpuszczamy w mikrofalówce i studzimy.
Wlewamy powoli do masy i mieszamy trzepaczką.
Żelatyna nie może być zbyt ciepła -
wówczas wlana do zimnej masy spowoduje powstanie grudek.
Masę dzielimy na dwie równe części,
do jednej dosypujemy zmielony wierzch biszkopta i mieszamy.
Rozpuszczamy w mikrofalówce i studzimy.
Wlewamy powoli do masy i mieszamy trzepaczką.
Żelatyna nie może być zbyt ciepła -
wówczas wlana do zimnej masy spowoduje powstanie grudek.
Masę dzielimy na dwie równe części,
do jednej dosypujemy zmielony wierzch biszkopta i mieszamy.
Składanie ciasta:
Spód biszkoptowy wkładamy do tortownicy i zapinamy obręczą,
ponczujemy wodą z sokiem cytrynowym.
Smarujemy warstwą dżemu - ja użyłam konfitury ananasowo - morelowej,
która bardzo dobrze wpasowała smakowo w całą kompozycję.
Wykładamy masę z okruszkami, wyrównujemy.
Teraz, miejsce w miejsce wykładamy podłużne biszkopty,
wcześniej moczone w pozostałym ponczu z wody i cytryny.
Na biszkopty wykładamy drugą połowę masy orzechowej, wyrównujemy.
Wierzch posypałam po prostu startą białą czekoladą.
Tort powinien chłodzić się całą noc, by smaki się przegryzły,
by nabrał właściwej konsystencji i wilgotności.
Po rozkrojeniu masa sprawia wrażenie puszystej pianki, wiórki orzechów
nie ujmują jej lekkości, nadają wyrazistego charakteru,
a adwokat niezaprzeczalnie jest tu głównym bohaterem.
Spód biszkoptowy wkładamy do tortownicy i zapinamy obręczą,
ponczujemy wodą z sokiem cytrynowym.
Smarujemy warstwą dżemu - ja użyłam konfitury ananasowo - morelowej,
która bardzo dobrze wpasowała smakowo w całą kompozycję.
Wykładamy masę z okruszkami, wyrównujemy.
Teraz, miejsce w miejsce wykładamy podłużne biszkopty,
wcześniej moczone w pozostałym ponczu z wody i cytryny.
Na biszkopty wykładamy drugą połowę masy orzechowej, wyrównujemy.
Wierzch posypałam po prostu startą białą czekoladą.
Tort powinien chłodzić się całą noc, by smaki się przegryzły,
by nabrał właściwej konsystencji i wilgotności.
Po rozkrojeniu masa sprawia wrażenie puszystej pianki, wiórki orzechów
nie ujmują jej lekkości, nadają wyrazistego charakteru,
a adwokat niezaprzeczalnie jest tu głównym bohaterem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz