wtorek, 8 czerwca 2021

Czarna kostka tortowa z musem rabarbarowym i lekką masą jogurtową

 


Ciasto, które śmiało może pełnić rolę tortu, 
o wyglądzie budzącym niepokój, przez podejrzanie intensywną czerń :)
Rabarbarowa galaretka pomiędzy mocno kakaowymi plackami,
lekka, bardzo prosta w wykonaniu masa śmietanowo - jogurtowa.
Czarne kakao, zabarwia wypiek na intensywnie czarny kolor,
mleko skondensowane zastępuje i cukier i tłuszcz. 
Ciasto kakaowe, bardzo wyraziste w smaku, 
dobrze komponuje się z delikatnymi masami.
Eleganckie po pokrojeniu na porcje. 
Oczywiście, w obawie przed nieufnością 
częstowanych wobec czarnego zabarwienia, 
możecie użyć zwykłego, brązowego kakao.
Przygotowanie całego wypieku jest mało skomplikowane, 
Piecze się błyskawicznie, wystarczy 15 minut w piekarniku.
Składniki masy również po prostu miesza się ze sobą -
bez ryzyka zważenia.
Dobrze ciastu robi noc spędzona w lodówce - odpowiednio wilgotnieje.

Składniki:
proporcje na długą keksówkę 10 cm / 30 cm, 
lub formę kwadratową o podobnych rozmiarach
Ciasto:
110 gram mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 gram czarnego kakao
380 gram mleka zagęszczonego słodzonego
2 jajka
3 kostki białej czekolady, do starcia na wierzch
dodatkowo, na poncz
sok z 1/2 cytryny rozpuszczony w 1/2 szklanki wody, 
posłodzony 1 łyżką cukru

Masa:
125 gram śmietanki kremówki 36 %
180 gram jogurtu greckiego
30 gram cukru pudru

Mus rabarbarowy:
3 gałązki rabarbaru
1 słoiczek - około 260 gram dżemu rabarbarowego lub agrestowego
2 łyżki galaretki agrestowej w proszku

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia.
Mleko skondensowane przelewamy do miski, 
wbijamy jajka i miksujemy około minuty. 
Dodajemy sypkie składniki i miksujemy całość, 
dość krótko, tylko do dokładnego połączenia. 
Przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę 
i pieczemy w 180 stopniach, około 15 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy i kroimy na trzy blaty.
Dwa dolne powinny być równe, o grubości około 1 cm, 
wierzch ścinamy cieniej, głownie po to, by wyrównać ciasto, 
po pokruszeniu posłuży nam jako posypka.
Masa:
Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno, 
dodajemy jogurt i łączymy już tylko łyżką lub szpatułką na gęsty krem.
Mus rabarbarowy:
Rabarbar oczyszczamy z włókien, 
kroimy w plasterki i wrzucamy do rondelka. 
Podlewamy kilkoma łyżkami wody, 
dodajemy dżem i mieszając podgrzewamy, aż rabarbar zmięknie.
Do gorącej masy wsypujemy dwie łyżki galaretki agrestowej 
i mieszamy do jej zupełnego rozpuszczenia. 
Wkładamy na pół godziny do lodówki, lub zamrażarki,
by galaretka zaczęła tężeć.
Składanie ciasta:
Spodni placek wkładamy do formy,
nasączamy ponczem przygotowanym z podanych składników, 
smarujemy połową przygotowanego musu rabarbarowego.
Wykładamy 1/2 masy jogurtowej i przykrywamy drugim plackiem.
Ponownie ponczujemy, wykładamy drugą połowę rabarbaru i kolejną 1/2 masy.
Wierzch wykańczamy posypując go dokładnie 
startym wierzchem ciasta oraz wiórkami białej czekolady.
I jak już wspomniałam, powinno się pozwolić wypiekowi na nocleg w lodówce.
Zmięknie, smaki połączą się w naprawdę smaczną, spójna kompozycję.

Życzę powodzenia i nie zniechęcajcie się możliwymi obawami częstowanych. Niech się boją :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz