Ciasto, które śmiało może pełnić rolę tortu,
o wyglądzie budzącym niepokój, przez podejrzanie intensywną czerń :)
Rabarbarowa galaretka pomiędzy mocno kakaowymi plackami,
lekka, bardzo prosta w wykonaniu masa śmietanowo - jogurtowa.
Czarne kakao, zabarwia wypiek na intensywnie czarny kolor,
mleko skondensowane zastępuje i cukier i tłuszcz.
Ciasto kakaowe, bardzo wyraziste w smaku,
dobrze komponuje się z delikatnymi masami.
Eleganckie po pokrojeniu na porcje.
Oczywiście, w obawie przed nieufnością
o wyglądzie budzącym niepokój, przez podejrzanie intensywną czerń :)
Rabarbarowa galaretka pomiędzy mocno kakaowymi plackami,
lekka, bardzo prosta w wykonaniu masa śmietanowo - jogurtowa.
Czarne kakao, zabarwia wypiek na intensywnie czarny kolor,
mleko skondensowane zastępuje i cukier i tłuszcz.
Ciasto kakaowe, bardzo wyraziste w smaku,
dobrze komponuje się z delikatnymi masami.
Eleganckie po pokrojeniu na porcje.
Oczywiście, w obawie przed nieufnością
częstowanych wobec czarnego zabarwienia,
możecie użyć zwykłego, brązowego kakao.
Przygotowanie całego wypieku jest mało skomplikowane,
Piecze się błyskawicznie, wystarczy 15 minut w piekarniku.
Składniki masy również po prostu miesza się ze sobą -
bez ryzyka zważenia.
Dobrze ciastu robi noc spędzona w lodówce - odpowiednio wilgotnieje.
możecie użyć zwykłego, brązowego kakao.
Przygotowanie całego wypieku jest mało skomplikowane,
Piecze się błyskawicznie, wystarczy 15 minut w piekarniku.
Składniki masy również po prostu miesza się ze sobą -
bez ryzyka zważenia.
Dobrze ciastu robi noc spędzona w lodówce - odpowiednio wilgotnieje.
Składniki:
proporcje na długą keksówkę 10 cm / 30 cm,
lub formę kwadratową o podobnych rozmiarach
lub formę kwadratową o podobnych rozmiarach
Ciasto:
110 gram mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 gram czarnego kakao
380 gram mleka zagęszczonego słodzonego
2 jajka
110 gram mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 gram czarnego kakao
380 gram mleka zagęszczonego słodzonego
2 jajka
3 kostki białej czekolady, do starcia na wierzch
dodatkowo, na poncz:
sok z 1/2 cytryny rozpuszczony w 1/2 szklanki wody,
posłodzony 1 łyżką cukru
Masa:
125 gram śmietanki kremówki 36 %
180 gram jogurtu greckiego
30 gram cukru pudru
125 gram śmietanki kremówki 36 %
180 gram jogurtu greckiego
30 gram cukru pudru
Mus rabarbarowy:
3 gałązki rabarbaru
1 słoiczek - około 260 gram dżemu rabarbarowego lub agrestowego
2 łyżki galaretki agrestowej w proszku
3 gałązki rabarbaru
1 słoiczek - około 260 gram dżemu rabarbarowego lub agrestowego
2 łyżki galaretki agrestowej w proszku
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia.
Mleko skondensowane przelewamy do miski,
Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia.
Mleko skondensowane przelewamy do miski,
wbijamy jajka i miksujemy około minuty.
Dodajemy sypkie składniki i miksujemy całość,
Dodajemy sypkie składniki i miksujemy całość,
dość krótko, tylko do dokładnego połączenia.
Przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę
Przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę
i pieczemy w 180 stopniach, około 15 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy i kroimy na trzy blaty.
Dwa dolne powinny być równe, o grubości około 1 cm,
wierzch ścinamy cieniej, głownie po to, by wyrównać ciasto,
po pokruszeniu posłuży nam jako posypka.
Masa:
Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno,
dodajemy jogurt i łączymy już tylko łyżką lub szpatułką na gęsty krem.
Mus rabarbarowy:
Rabarbar oczyszczamy z włókien,
Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy i kroimy na trzy blaty.
Dwa dolne powinny być równe, o grubości około 1 cm,
wierzch ścinamy cieniej, głownie po to, by wyrównać ciasto,
po pokruszeniu posłuży nam jako posypka.
Masa:
Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno,
dodajemy jogurt i łączymy już tylko łyżką lub szpatułką na gęsty krem.
Mus rabarbarowy:
Rabarbar oczyszczamy z włókien,
kroimy w plasterki i wrzucamy do rondelka.
Podlewamy kilkoma łyżkami wody,
Podlewamy kilkoma łyżkami wody,
dodajemy dżem i mieszając podgrzewamy, aż rabarbar zmięknie.
Do gorącej masy wsypujemy dwie łyżki galaretki agrestowej
i mieszamy do jej zupełnego rozpuszczenia.
Wkładamy na pół godziny do lodówki, lub zamrażarki,
Do gorącej masy wsypujemy dwie łyżki galaretki agrestowej
i mieszamy do jej zupełnego rozpuszczenia.
Wkładamy na pół godziny do lodówki, lub zamrażarki,
by galaretka zaczęła tężeć.
Składanie ciasta:
Spodni placek wkładamy do formy,
nasączamy ponczem przygotowanym z podanych składników,
smarujemy połową przygotowanego musu rabarbarowego.
Wykładamy 1/2 masy jogurtowej i przykrywamy drugim plackiem.
Ponownie ponczujemy, wykładamy drugą połowę rabarbaru i kolejną 1/2 masy.
Wierzch wykańczamy posypując go dokładnie
startym wierzchem ciasta oraz wiórkami białej czekolady.
I jak już wspomniałam, powinno się pozwolić wypiekowi na nocleg w lodówce.
Zmięknie, smaki połączą się w naprawdę smaczną, spójna kompozycję.
Życzę powodzenia i nie zniechęcajcie się możliwymi obawami częstowanych. Niech się boją :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz