środa, 4 stycznia 2023

Tort czekoladowo - śmietankowy z morelową konfiturą


Upieczony w minionym roku, 
na talerzykach znalazł się po toaście noworocznym.
Pyszny, intensywnie czekoladowy tort, 
z lekką masą śmietankowo - waniliową, 
dopieszczony morelową konfiturą i całkiem sporą 
dawką procentów zakamuflowanych w biszkopcie. 
Dla urozmaicenia - krucha kawowa warstwa wewnątrz.
Jak to tort, wymaga cierpliwości i czasu, 
ale są przecież okoliczności, które pozbawione tortowej oprawy, tracą wiele.
Jak właśnie ta, miniona już noc 
- wznoszenia toastów z nowym pakietem postanowień.
Polecam serdecznie, na wyjątkowe oprawy wyjątkowych okoliczności.

Składniki biszkopta:
proporcje na tortownicę o średnicy 23 - 24 cm
4 jaja rozmiar L
1 szklanka cukru
4 czubate łyżki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Całe jaja wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy około 10 minut 
- do momentu aż masa powiększy dwukrotnie objętość i zrobi się jasna.
W oddzielnej miseczce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia, kakao. 
W trzech ratach suchą mieszankę dodajemy do ubitej piany 
i mieszamy szpatułką, do dokładnego połączenia, 
delikatnie, by masa pozostała puszysta.
Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia 
i pieczemy w 180 stopniach około 30 - 40 minut.
Biszkopt powinien pięknie wyrosnąć. 
Studzimy w piekarniku 10 minut, wyciągamy i studzimy zupełnie.
Kroimy na trzy równe blaty.

Składniki kruchego ciasta kawowego:
50 gram miękkiego masła
1 żółtko
25 gram cukru
120 gram mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
1 łyżeczka przyprawy piernikowej

Wykonanie:
Miękkie masło wkładamy do miski i ucieramy z cukrem, wbijamy żółtko,
wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, przyprawą i kawą rozpuszczalną.
Mieszamy składniki i zagniatamy ciasto. 
Jeśli lepi się do dłoni, dosypujemy troszkę mąki.
Owinięte w folię wkładamy na godzinę do lodówki.
Schłodzone wałkujemy na blacie podsypanym mąką 
na grubość 3 mm i wielkość tortownicy, w której pieczony był biszkopt.
Pieczemy na papierze do pieczenia w temperaturze 180 stopni 
około 10 minut, wyciągamy i studzimy.

Składniki kremu:
200 ml śmietanki 36 %
250 gram serka mascarpone
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1/2 szklanki cukru pudru

Wykonanie:
Schłodzoną śmietankę przelewamy do miski, 
dodajemy serek mascarpone, cukier, cukier z wanilią 
i miksujemy do jednolity, gęsty krem.

dodatkowo: 
słoiczek konfitury morelowej
1/2 tabliczki mlecznej czekolady - roztopionej w kąpieli wodnej
4 kostki białej czekolady - starte na tarce o drobnych oczkach
na poncz: 
2/3 szklanki słodkiej, czarnej herbaty z dodatkiem kilku łyżek czystej wódki 

Składanie tortu:
Spodni blat biszkopta wkładamy do tortownicy, 
zapinamy obręczą i ponczujemy herbatą z alkoholem.
Smarujemy całą powierzchnię konfiturą morelową. 
Kładziemy kruchy kawowo - korzenny placek 
i wykładamy na niego połowę masy śmietankowej. 
Przykładamy drugą, środkową częścią biszkoptu, 
ponownie solidnie ponczujemy, wykładamy cienką warstwę 
konfitury morelowej i drugą połowę kremu śmietankowego. 
Przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym, ponczujemy.
Torcik wykończyłam polewą z roztopionej mlecznej czekolady,
oprószyłam wiórkami białej, startej czekolady.
Biszkopt jest tak miękki, że nie wymaga ponczowania.
Ale, jeśli nie macie zamiaru częstować dzieciaków,
nie żałujcie alkoholowego dodatku - procenty w ponczu
dodają całości charakteru. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz