Upieczony w minionym roku,
na talerzykach znalazł się po toaście noworocznym.
Pyszny, intensywnie czekoladowy tort,
z lekką masą śmietankowo - waniliową,
dopieszczony morelową konfiturą i całkiem sporą
dawką procentów zakamuflowanych w biszkopcie.
Dla urozmaicenia - krucha kawowa warstwa wewnątrz.
Jak to tort, wymaga cierpliwości i czasu,
ale są przecież okoliczności, które pozbawione tortowej oprawy, tracą wiele.
Jak właśnie ta, miniona już noc
dopieszczony morelową konfiturą i całkiem sporą
dawką procentów zakamuflowanych w biszkopcie.
Dla urozmaicenia - krucha kawowa warstwa wewnątrz.
Jak to tort, wymaga cierpliwości i czasu,
ale są przecież okoliczności, które pozbawione tortowej oprawy, tracą wiele.
Jak właśnie ta, miniona już noc
- wznoszenia toastów z nowym pakietem postanowień.
Polecam serdecznie, na wyjątkowe oprawy wyjątkowych okoliczności.
Składniki biszkopta:
proporcje na tortownicę o średnicy 23 - 24 cm
4 jaja rozmiar L
1 szklanka cukru
4 czubate łyżki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Całe jaja wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy około 10 minut
- do momentu aż masa powiększy dwukrotnie objętość i zrobi się jasna.
W oddzielnej miseczce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia, kakao.
W trzech ratach suchą mieszankę dodajemy do ubitej piany
i mieszamy szpatułką, do dokładnego połączenia,
delikatnie, by masa pozostała puszysta.
Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
i pieczemy w 180 stopniach około 30 - 40 minut.
Biszkopt powinien pięknie wyrosnąć.
Studzimy w piekarniku 10 minut, wyciągamy i studzimy zupełnie.
Kroimy na trzy równe blaty.
Całe jaja wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy około 10 minut
- do momentu aż masa powiększy dwukrotnie objętość i zrobi się jasna.
W oddzielnej miseczce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia, kakao.
W trzech ratach suchą mieszankę dodajemy do ubitej piany
i mieszamy szpatułką, do dokładnego połączenia,
delikatnie, by masa pozostała puszysta.
Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
i pieczemy w 180 stopniach około 30 - 40 minut.
Biszkopt powinien pięknie wyrosnąć.
Studzimy w piekarniku 10 minut, wyciągamy i studzimy zupełnie.
Kroimy na trzy równe blaty.
Składniki kruchego ciasta kawowego:
50 gram miękkiego masła
1 żółtko
25 gram cukru
50 gram miękkiego masła
1 żółtko
25 gram cukru
120 gram mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
Wykonanie:
Miękkie masło wkładamy do miski i ucieramy z cukrem, wbijamy żółtko,
wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, przyprawą i kawą rozpuszczalną.
Mieszamy składniki i zagniatamy ciasto.
Miękkie masło wkładamy do miski i ucieramy z cukrem, wbijamy żółtko,
wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, przyprawą i kawą rozpuszczalną.
Mieszamy składniki i zagniatamy ciasto.
Jeśli lepi się do dłoni, dosypujemy troszkę mąki.
Owinięte w folię wkładamy na godzinę do lodówki.
Schłodzone wałkujemy na blacie podsypanym mąką
na grubość 3 mm i wielkość tortownicy, w której pieczony był biszkopt.
Pieczemy na papierze do pieczenia w temperaturze 180 stopni
Owinięte w folię wkładamy na godzinę do lodówki.
Schłodzone wałkujemy na blacie podsypanym mąką
na grubość 3 mm i wielkość tortownicy, w której pieczony był biszkopt.
Pieczemy na papierze do pieczenia w temperaturze 180 stopni
około 10 minut, wyciągamy i studzimy.
Składniki kremu:
200 ml śmietanki 36 %
250 gram serka mascarpone
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1/2 szklanki cukru pudru
200 ml śmietanki 36 %
250 gram serka mascarpone
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1/2 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Schłodzoną śmietankę przelewamy do miski,
dodajemy serek mascarpone, cukier, cukier z wanilią
i miksujemy do jednolity, gęsty krem.
Schłodzoną śmietankę przelewamy do miski,
dodajemy serek mascarpone, cukier, cukier z wanilią
i miksujemy do jednolity, gęsty krem.
dodatkowo:
słoiczek konfitury morelowej
1/2 tabliczki mlecznej czekolady - roztopionej w kąpieli wodnej
4 kostki białej czekolady - starte na tarce o drobnych oczkach
na poncz: 2/3 szklanki słodkiej, czarnej herbaty z dodatkiem kilku łyżek czystej wódki
Składanie tortu:
Spodni blat biszkopta wkładamy do tortownicy,
zapinamy obręczą i ponczujemy herbatą z alkoholem.
Smarujemy całą powierzchnię konfiturą morelową.
Kładziemy kruchy kawowo - korzenny placek
i wykładamy na niego połowę masy śmietankowej.
Przykładamy drugą, środkową częścią biszkoptu,
ponownie solidnie ponczujemy, wykładamy cienką warstwę
konfitury morelowej i drugą połowę kremu śmietankowego.
Przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym, ponczujemy.
Torcik wykończyłam polewą z roztopionej mlecznej czekolady,
oprószyłam wiórkami białej, startej czekolady.
Biszkopt jest tak miękki, że nie wymaga ponczowania.
Ale, jeśli nie macie zamiaru częstować dzieciaków,
Spodni blat biszkopta wkładamy do tortownicy,
zapinamy obręczą i ponczujemy herbatą z alkoholem.
Smarujemy całą powierzchnię konfiturą morelową.
Kładziemy kruchy kawowo - korzenny placek
i wykładamy na niego połowę masy śmietankowej.
Przykładamy drugą, środkową częścią biszkoptu,
ponownie solidnie ponczujemy, wykładamy cienką warstwę
konfitury morelowej i drugą połowę kremu śmietankowego.
Przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym, ponczujemy.
Torcik wykończyłam polewą z roztopionej mlecznej czekolady,
oprószyłam wiórkami białej, startej czekolady.
Biszkopt jest tak miękki, że nie wymaga ponczowania.
Ale, jeśli nie macie zamiaru częstować dzieciaków,
nie żałujcie alkoholowego dodatku - procenty w ponczu
dodają całości charakteru.
dodają całości charakteru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz