Popełniam grzech zaniechania. To nie moja wina.
W wypieki wiążące się z koniecznością niepewnego zaglądania pod ściereczkę,
chroniącą przed przeciągami rosnącą kulę.
Praca z drożdżówkami to rytuał o charakterze laboratoryjnym.
Wymagający. Cisza spokój, ciepło i czas.
Niestety, najtrudniej o ten ostatni.
Są sposoby na dokonanie oszustwa.
Ciasta nocujące w lodówce, na poranne pieczenie przeznaczone.
Składniki warstwowo układane, by po upływie kilku godzin
mieszać je niedbale i upiec.
Poświęćmy się jednak czasem, nadwyrężmy mięśnie, pozlepiajmy sobie palce.
Jedna z naszych rodzimych mistrzyń kuchennych wyczynów wspominała,
że w jej rodzinnym domu ciasto drożdżowe
( by w formie baby wielkanocnej na stole się zaprezentowało ),
wyrabianym było przez nieszczęsną seniorkę rodu, przez 8 godzin, może dłużej.
To ten wypiek, którego nie dane mi będzie docenić,
natomiast poświęcenie dziesięciu minut na kuchenny trening
rozciągająco - napinająco - rozkurczowo - zagniatający, nie jest wyczynem heroicznym.
Wracam często do przepisów sprawdzonych
- chałka wielkopiątkowa, rogale lodówkowe, paluchy słonecznikowe,
baba drożdżowa na wielkosobotnie śniadanie,
tarta drożdżowa z owocami, pączki tłustoczwartkowe i chleby.
Muszę postawić kropkę. Niestety.
Stałam się właścicielką maszyny do wypieku pieczywa.
Niestety działa i to fantastycznie.
Pisząc to, zaglądam właśnie co jakiś czas przez szybkę w pokrywce
- rośnie tam dzisiejsze śniadanie.
Mieszkam w miejscu, w którym tradycje wypieku bezpolepszaczowego
kultywowane są w wielu piekarniach.
Mam możliwość krojenia wypieczonych bochnów pachnących i smakujących dzieciństwem.
A ja, przed wyborem stając co rano, wybieram bułkę. Grahamkę. Dyniową. Sojową. Orkiszową. Żytnią. Maślaną. Rogala. Chałkę. Plecionkę.
I drożdżówkę ( my bytomianie jemy kołoczki - no przecież! ).
Każdy z regionów ma tradycyjne, wyszukane, wyjątkowe gatunki pieczywa.
Piekarni i cukierni szlakiem błądzę, gdziekolwiek jestem.
Wstępuję, by próbować i żałować, że takowych w sąsiedztwie nie znajduję.
Największa ma tęsknota to sztangle i obwarzanki, proziaki i cebularze.
Bywam tam często. Przywożę, mrożę, odmrażam i mam potrzebę by wrócić znów.
W Przemyślu, w jednej z piekarni, wypiekany tylko we wtorki,
sztuk kilka, pumpernikiel prawdziwy.
Los łaskawy, że Kraków tak niedaleki.
Obwarzanki są nie do przecenienia. Prawda?
Ale niestety tylko w opcji - stacjonarnie, po krakowsku, nie na wynos.
Czy mam prawo wskazywać, gdzie jedynie słuszne, zachwycające obwarzanki kupuję?
Nie powinnam.
Jest takie jedno miejsce, gdzie starszego Pana z wózkiem
z preclami wypatruję i na szczęście zawsze tam jest.
Los łaskawy, że Kraków tak niedaleki.
Obwarzanki są nie do przecenienia. Prawda?
Ale niestety tylko w opcji - stacjonarnie, po krakowsku, nie na wynos.
Czy mam prawo wskazywać, gdzie jedynie słuszne, zachwycające obwarzanki kupuję?
Nie powinnam.
Jest takie jedno miejsce, gdzie starszego Pana z wózkiem
z preclami wypatruję i na szczęście zawsze tam jest.
Aby bochenek ten kupić, trzeba do Przemyśla
wybrać się we wtorek.
Pozostaje polowanie na tego rodzaju wypieki
na litewskich jarmarkowych stoiskach.
Za rzadko mamy święta.
|
- Chlebek graham na słodko
- Palluchy drożdżowe
- Bułki śniadaniowe
- Drożdżówki z blachy z musem śliwkowym
- Drożdżowy placek z jabłkami i kruszonką
- Strucla z jabłkami i marcepanowym akcentem
- Dwukolorowy wieniec drożdżowy
- Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką
- Foccacia
- Delikatna chałka z keksówki
- Chałka plasterkowa ( segmentowa )
- Chleb z blachy bez zagniatania
- Chlebek turecki z suszonymi śliwkami
- Puchate bułeczki śniadaniowe
- Wieniec z bułeczek na śniadanie
- Chleb żytni ze słonecznikiem
- Chałka deficytowa z dżemem
- Rogaliki drożdżowe, bez wyrabiania
- Słodkie, nadziewane, mleczne bułeczki
- Najprostsza chałka z kruszonką
- Drożdżowy, klasyczny placek z jabłkiem
- Zawijany chlebek z pietruszkowym pesto
- Miękkie bułeczki cynamonowe
- Rolada drożdżowa z kakao, przepis babci
- Cynamonka drożdżowa - wersja XXL
- Chałka mleczna z kruszonką
- Podkówki z farszem jajecznym z Mieszanki do wypieku chleba baltonowskiego
- Piróg drożdżowy z farszem z kaszy gryczanej białej BIO i ziemniaków
- Drożdżówka z tortownicy z jabłkowych podkówek
- Drożdżówka z musem malinowo - akacjowym i orzechową kruszonką
- Drożdżówki z korzennymi gruszkami i serkiem
- Drożdżowa babka z marchewką i bakaliami
- Bułka z keksówki, z jabłkiem i otrębami
- Lekka bułka śniadaniowa z bakaliami
- Szybkie, lekkie rogaliki śniadaniowe
- Pączki tradycyjne tłustoczwartkowe
- Pączki pieczone z jabłkiem
- Drożdżowa strucla z serem i truskawkami
- Bułeczki drożdżowe z ciasta do jagodzianek
- Drożdżowy placek owsiany, bez wyrabiania
- Cynamonowe drożdżówki zawijane
- Bułeczki śniadaniowe z orzechami - keto
- Drożdżówki z mascarpone i brzoskwiniami
- Drożdżówki cynamonowo - dyniowe w dwóch odsłonach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz