Polecam Wam dziś przepyszny tort.
Spóżniony to wpis, bo czekał na swą kolej od Trzech Króli.
W tym roku 6 styczeń uczyniliśmy spóźnioną, zaległą Wigilią.
Nie zabrakło karpia, barszczu i tego, czym nie mieliśmy okazji
dzielić się z bliskimi 24 grudnia.
I był tort. Własnie ten. Wyjątkowa okazja i wyjątkowe ciasto.
Jego głównym atutem jest szybkość przygotowania.
Posłużyłam się gotową mieszanką do wypieku biszkoptów
( czasem po prostu nadchodzi moment na chodzenie skrótami ).
Tort jest lekki, masy o przyjemnej konsystencji pięknie zastygają w lodówce
Tort jest lekki, masy o przyjemnej konsystencji pięknie zastygają w lodówce
i komponują całość w dzieło wyjątkowo smaczne, nie za słodkie.
Składniki:
na tortownicę o średnicy 24 cm
Opakowanie mieszanki do wypieku biszkopta ( użyłam Delectę - 330 gram )
250 gram serka mascarpone
400 gram śmietany kremówki 30 % lub 36 %
250 gram serka mascarpone
400 gram śmietany kremówki 30 % lub 36 %
1/2 szklanki cukru pudru
1 pełna łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszcona w 3 łyżkach wrzątku.
1 puszka masy kajmakowej o smaku adwokatowym
4 łyżki mielonych orzechów włoskich
1 słoiczek konfitury jabłkowej lub szklanka gotowych jabłek na szarlotkę
1 opakowanie galaretki cytrynowej lub agrestowej
1 pełna łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszcona w 3 łyżkach wrzątku.
1 puszka masy kajmakowej o smaku adwokatowym
4 łyżki mielonych orzechów włoskich
1 słoiczek konfitury jabłkowej lub szklanka gotowych jabłek na szarlotkę
1 opakowanie galaretki cytrynowej lub agrestowej
poncz:
1/2 szklanki wody z sokiem z połowy cytryny i łyżeczką cukru.
Wykonanie:
Biszkopt pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu,
w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Po zupełnym wystudzeniu przekrajamy na dwa równe blaty.
Konfiturę lub dżem przekładamy do niewielkiego rondelka,
podgrzewamy i wsypujemy pół opakowania galaretki.
Mieszamy dokładnie, by galaretka się rozpuściła ( nie może się zagotować ).
w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Po zupełnym wystudzeniu przekrajamy na dwa równe blaty.
Konfiturę lub dżem przekładamy do niewielkiego rondelka,
podgrzewamy i wsypujemy pół opakowania galaretki.
Mieszamy dokładnie, by galaretka się rozpuściła ( nie może się zagotować ).
Wstawiamy rondelek do lodówki, by masa zaczęła tężeć.
masa kawowa:
200 gram serka mascarpone wkładamy do miski,
wlewamy 300 gram (1 i 1/2 kubka) śmietanki,
wsypujemy cukier puder i miksujemy do powstania gęstego kremu.
Na koniec wlewamy zaparzoną, wystudzoną kawę i dokładnie mieszamy.
wlewamy 300 gram (1 i 1/2 kubka) śmietanki,
wsypujemy cukier puder i miksujemy do powstania gęstego kremu.
Na koniec wlewamy zaparzoną, wystudzoną kawę i dokładnie mieszamy.
masa kajmakowo - adwokatowa:
Pozostały serek mascarpone wkładamy do drugiej miski,
wlewamy resztę śmietanki, dodajemy 2/3 puszki masy kajmakowej.
Wszystko miksujemy przez chwilkę, tylko do połączenia składników w sztywny krem.
Na koniec wsypujemy zmielone orzechy i mieszamy.
wlewamy resztę śmietanki, dodajemy 2/3 puszki masy kajmakowej.
Wszystko miksujemy przez chwilkę, tylko do połączenia składników w sztywny krem.
Na koniec wsypujemy zmielone orzechy i mieszamy.
Składanie tortu:
Spodni blat biszkoptowy wkładamy do tortownicy z zapiętą obręczą,
ponczujemy woda z sokiem.
Wykładamy konfiturę z rozpuszczoną galaretką
ponczujemy woda z sokiem.
Wykładamy konfiturę z rozpuszczoną galaretką
- rozsmarowujemy równo, po całej powierzchni ciasta.
Na konfiturę wykładamy całą masę kajmakowo - adwokatową.
Na konfiturę wykładamy całą masę kajmakowo - adwokatową.
Przykładamy drugi blat biszkoptowy,
który nasączamy resztą ponczu.
Wykładamy puszystą masę kawową i wyrównujemy wierzch.
Tort ozdobiłam resztą masy kajmakowej i mielonymi orzechami.
Wykładamy puszystą masę kawową i wyrównujemy wierzch.
Tort ozdobiłam resztą masy kajmakowej i mielonymi orzechami.
Wykończenie to kwestia estetyki, wyobraźni,
lub po prostu składników, które pozostały do wykorzystania :).
Moja wersja - to ta opcja z wykorzystaniem resztek ;)
Powodzenia i smaczengo!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz