Imieninowy.
Kolejne kłopotliwe wyzwanie,
Kolejne kłopotliwe wyzwanie,
bo solenizant lubuje się w biszkoptach z owocami,
sernikach i murzynkach. A poprosił o tort.
sernikach i murzynkach. A poprosił o tort.
Zlecenie więc na pieczenie szybkie, spontaniczne, bez planowania.
I oto tort, przebiegle łączący w swym wnętrzu wszystko,
co ulubione - biszkopty z elementem owocowym ukrytym w galaretce,
murzynka w biszkopt ubranego i kremowe masy,
co ulubione - biszkopty z elementem owocowym ukrytym w galaretce,
murzynka w biszkopt ubranego i kremowe masy,
z których jedna jest sernikowa.
Pyszna układanka, która przynajmniej jednym ze swych składników
musi trafić w gusta tych, którym go zaproponujecie.
Polecam na okazje, gdy przy stole znajdą się osoby,
o nieodkrytych dotąd preferencjach :)
Składniki:
proporcje na tortownicę o średnicy 21 cm:
proporcje na tortownicę o średnicy 21 cm:
Ciasto:
1 opakowanie mieszanki do wypieku "Babeczki czarne " Dr.Oetker
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
1/2 słoiczka dżemu morelowego - gładkiego
1 łyżka galaretki brzoskwiniowej
1 opakowanie mieszanki do wypieku "Babeczki czarne " Dr.Oetker
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
1/2 słoiczka dżemu morelowego - gładkiego
1 łyżka galaretki brzoskwiniowej
Masa budyniowo - serowa:
1 1/2 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego
4 łyżki cukru
1 łyżka żelatyny
125 gram serka mascarpone
1 1/2 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego
4 łyżki cukru
1 łyżka żelatyny
125 gram serka mascarpone
Masa czekoladowa:
300 ml śmietany 36 %
125 gram serka mascarpone
3 łyżki kremu czekoladowego
1 tabliczka gorzkiej czekolady
300 ml śmietany 36 %
125 gram serka mascarpone
3 łyżki kremu czekoladowego
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Dżem morelowy wkładamy do rondelka, podgrzewamy,
wsypujemy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy.
Dno tortownicy wykładamy okrągłymi biszkoptami
i pokrywamy warstwą powstałej żelki morelowej,
wypełniajac dokładnie szczeliny pomiędzy ciastkami.
Dżem morelowy wkładamy do rondelka, podgrzewamy,
wsypujemy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Odstawiamy.
Dno tortownicy wykładamy okrągłymi biszkoptami
i pokrywamy warstwą powstałej żelki morelowej,
wypełniajac dokładnie szczeliny pomiędzy ciastkami.
Ciasto:
Przygotowałam z gotowej mieszanki, którą zachwyca się moja córka.
Jest niebywale puszysta, delikatna
i przekracza wszelkie skale intensywności kakaowej.
Jej wykorzystanie upraszcza i przyspiesza cały proces wykonywania tortu,
a jak wspomniałam, tym razem czasu nie miałam zbyt wiele.
Polecam piekącym w popłochu i pod presją czasu drogę na skróty,
dzięki wykorzystaniu gotowego produktu.
Daje pewność udanego wypieku tym, którzy boją się walki z kapryśnymi biszkoptami.
Ponadto nie wymaga ponczowania, sam w sobie jest miękki i wilgotny.
Biszkopt kakaowy, klasyczny, oczywiście, również się tu sprawdzi.
Więc - w torownicy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy ciasto,
wykorzystyując tylko połowę mieszanki
i postępując zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Po upieczeniu i ostudzeniu przekrajamy na dwa równe, dośc cienkie blaty.
Masa budyniowa:
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, mieszamy,
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, mieszamy,
gdy napęcznieje rozpuszczamy w mikrofalówce ( nie dopuszczając do zagotowania ).
Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem,
w pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy.
Wlewamy do gorącego mleka i mieszając gotujemy gęsty budyń.
Ściagamy rondelek z palnika i wlewamy do niego żelatynę,
w pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy.
Wlewamy do gorącego mleka i mieszając gotujemy gęsty budyń.
Ściagamy rondelek z palnika i wlewamy do niego żelatynę,
mieszamy do połączenia. Studzimy.
Gdy budyń wystygnie, miksujemy go, by się rozpulchnił,
dodajemy serek mascarpone
Gdy budyń wystygnie, miksujemy go, by się rozpulchnił,
dodajemy serek mascarpone
i miksujemy do połączenia w masę bez grudek.
Masa czekoladowa:
Czekoladę rozpuszczamy w kapieli wodnej lub w mikrofalówce, studzimy.
Do misy miksera wkładamy mascarpone, śmietanę
i miksujemy chwilkę - do powstania gęstego kremu.
Dodajemy krem czekoladowy, miksujemy.
Na koniec wlewamy rozpuszczoną czekoladę
Czekoladę rozpuszczamy w kapieli wodnej lub w mikrofalówce, studzimy.
Do misy miksera wkładamy mascarpone, śmietanę
i miksujemy chwilkę - do powstania gęstego kremu.
Dodajemy krem czekoladowy, miksujemy.
Na koniec wlewamy rozpuszczoną czekoladę
i delikatnie mieszamy - można już tylko szpatułką - do połączenia w gładki krem.
Składanie tortu:
Na biszkopty w tortownicy wypełnione żelką morelową wykładamy
2/3 masy budyniowo - serkowej. Wyrównujemy powierzchnie
2/3 masy budyniowo - serkowej. Wyrównujemy powierzchnie
i ostrożnie, najlepiej małą łyżeczką wykładamy 1/3 masy czekoladowej.
Przykładamy jednym z placków czekoladowych.
Na ciasto wykładamy pozostałą masę budyniową
Na ciasto wykładamy pozostałą masę budyniową
a na niej ponownie, delikatnie rozsmarowujemy 1/3 masy czekoladowej.
Wkładamy drugi blat ciasta czekoladowego,
Wkładamy drugi blat ciasta czekoladowego,
wierzch smarujemy pozostałą masą czekoladową.
Wykończenie to oczywiście kwestia Waszej pomysłowości.
Będąc posiadaczką czarnego mazaka lukrowego,
wykończyłam wierzch czarnymi wzorkami i kuleczkami również w czerni.
Boki posypałam dodatkowo potartymi bezikami.
Niewielkie ciasto, do podziału na około 8 - 10 porcji,
ale każda z nich zawiera w sobie całą gamę zróżnicowanych doznań smakowych.
Polecam serdecznie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz