Wpadło mi w ręce kilka gazetek poświęconych wielkanocnym,
mniej lub bardziej wymyślnym przepisom na słodkości.
Wybrałam kilka, kryterium stanowiła ich nieoczywistość :)
Wybrałam kilka, kryterium stanowiła ich nieoczywistość :)
Oto właśnie jedna z tych gazetkowych receptur.
Przepis na obłędny w smaku torcik.
Upiekłam go tydzień temu, a dziś, obserwując jak opada studzący się
Upiekłam go tydzień temu, a dziś, obserwując jak opada studzący się
w piekarniku sernik pistacjowy z kolejnego przepisu Wielkanoc 2022,
przypomniałam sobie o zaniedbaniu publikacji niniejszego posta.
Nakłaniam do wykorzystania mojej propozycji
Nakłaniam do wykorzystania mojej propozycji
wszystkich poszukujących ciasta wyjątkowego,
nie tylko na wielkanocny stół.
Cztery warstwy miękkiego, biszkoptowego ciasta,
okryte cieniutką bezą z chrupiącymi migdałami.
Pomiędzy tą waniliową miękkość włożony krem - gęsty,
na bazie mascarpone i śmietanki, subtelnie pistacjowy w smaku.
Akcent owocowy w konfiturze z owoców
Akcent owocowy w konfiturze z owoców
leśnych jest doskonałym dopełnieniem pistacji.
Torcik ten obłędny na moim świątecznym stole zapewne nie zagości,
Torcik ten obłędny na moim świątecznym stole zapewne nie zagości,
zbyt wiele pozostało nęcących nowości do przetestowania.
Poza tym, wypiekowe klasyki dopominają się tradycyjnie o swoje miejsce.
Jeśli jednak nie posiadacie listy świątecznego
zestawu obowiązkowego " nie - do - ru - sze - nia ",
ten torcik aż prosi się, by ustawić go w sąsiedztwie rzeżuchy.
Jest pyszny.
Składniki ciasta:
5 jajek rozmiar L
300 gram cukru
125 gram roztopionego masła
120 gram mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
100 gram płatków migdałowych
100 ml mleka
Masa:
300 ml śmietanki kremówki 30 %
250 gram serka mascarpone
2 pełne łyżki kremu pistacjowego
5 jajek rozmiar L
300 gram cukru
125 gram roztopionego masła
120 gram mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
100 gram płatków migdałowych
100 ml mleka
Masa:
300 ml śmietanki kremówki 30 %
250 gram serka mascarpone
2 pełne łyżki kremu pistacjowego
100 gram białej czekolady
1/2 słoiczka konfitury z owoców leśnych
1 łyżka galaretki z owoców leśnych
1/2 słoiczka konfitury z owoców leśnych
1 łyżka galaretki z owoców leśnych
Wykonanie:
Ciasto:
Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę,
Ciasto:
Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę,
pod koniec ubijania dosypując 150 gram cukru. Odkładamy na bok.
W drugiej misce ucieramy roztopione i przestudzone masło
W drugiej misce ucieramy roztopione i przestudzone masło
z pozostałymi 150 gramami cukru, powoli wlewając mleko.
Nie przerywając miksowania dodajemy żółtka,
przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto będzie dość gęste i lepkie.
Rozsmarowujemy je za pomocą łyżki cienką warstwą
Rozsmarowujemy je za pomocą łyżki cienką warstwą
na całej powierzchni blaszki z piekarnika,
wyłożonej papierem do pieczenia - jak na roladę.
Na rozsmarowane ciasto wykładamy ubitą pianę z białek,
wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut.
Beza powinna się zarumienić, ale nie zbrązowieć zbyt mocno.
Po upieczeniu ciasto wyciągamy, studzimy i kroimy ostrym nożem
Na rozsmarowane ciasto wykładamy ubitą pianę z białek,
wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut.
Beza powinna się zarumienić, ale nie zbrązowieć zbyt mocno.
Po upieczeniu ciasto wyciągamy, studzimy i kroimy ostrym nożem
wzdłuż dłuższego boku na cztery równej szerokości pasy
- na wymiar szerokości keksówki, w której będziemy ciasto składać.
Masa:
Dzień przed pieczeniem, białą czekoladę
Dzień przed pieczeniem, białą czekoladę
połamaną na kostki wkładamy do miseczki
i zalewamy mocno podgrzaną, ale nie zagotowaną śmietanką.
Mieszamy do połączenia i odkładamy do lodówki na noc.
W dniu pieczenia ciasta, konfiturę z owoców leśnych
i zalewamy mocno podgrzaną, ale nie zagotowaną śmietanką.
Mieszamy do połączenia i odkładamy do lodówki na noc.
W dniu pieczenia ciasta, konfiturę z owoców leśnych
wkładamy do rondelka, podgrzewamy, wsypujemy łyżkę galaretki,
mieszamy do jej rozpuszczenia
i wkładamy do lodówki, by całość zaczęła tężeć.
Do dużej miski wkładamy serek mascarpone,
Do dużej miski wkładamy serek mascarpone,
dwie pełne łyżki pasty pistacjowej lub kremu pistacjowego,
wlewamy schłodzoną śmietankę z czekoladą
i ubijamy mikserem na gęstą masę - krótko,
tylko do momentu zgęstnienia,
zbyt długie ubijanie może spowodować, że masa się zważy.
I składamy torcik.
Na spód keksówki kładziemy jeden z czterech fragmentów ciasta.
Przez całą długość, na środku wykładamy pasek z konfitury wiśniowej,
wykładamy 1/3 masy pistacjowej, przykładamy drugą częścią ciasta,
zbyt długie ubijanie może spowodować, że masa się zważy.
I składamy torcik.
Na spód keksówki kładziemy jeden z czterech fragmentów ciasta.
Przez całą długość, na środku wykładamy pasek z konfitury wiśniowej,
wykładamy 1/3 masy pistacjowej, przykładamy drugą częścią ciasta,
ponownie wykładamy konfiturę i masę, wykładamy trzecią część ciasta,
pasek konfitury i resztę masy.
Przykrywamy ostatnim, czwartym kawałkiem ciasta
Przykrywamy ostatnim, czwartym kawałkiem ciasta
(na górę wybierzcie ten najładniejszy).
I to wszystko.
I to wszystko.
Wkładamy przekładańca do lodówki przynajmniej na 3 - 4 godziny.
Najlepiej jednak smakuje po całej nocy spędzonej w lodówce.
Patrzę teraz na publikowane poniżej zdjęcia i...tak, żałuję,
Patrzę teraz na publikowane poniżej zdjęcia i...tak, żałuję,
że nie znajdę go dziś w lodówce.
Może jednak zmienię plany na Święta.
Może jednak zmienię plany na Święta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz