Torty marchewkowe z reguły zamawiam w cukierniach.
Jeśli prezentują się zachęcajaco za witrynami, ulegam pokusie mimo obawy,
że już w pierwszym kawałku wyczuję posmak sody, którego nie lubię.
Nie wiem dlaczego, to jedno z tych ciast, podobnie jak klasyczna W-Z ka,
które omijam, gdy planuję na stole wyeksponować
coś wyjątkowego i sprawdzonego jednocześnie.
Marchewkowiec dla wielu jest klasyką, szczególnie z maślanym kremem,
wykończony na wierzchu rozetką z orzeszków.
Dla mnie klasyki nigdy nie stanowił, dopiero dziś prezentuję ten,
który mógłby się wkomponować w jej ramy.
Niewielki, naprawdę prosty do wykonania i po prostu znakomity.
Smak korzenny, orzechowy.
Jesień otula nas od kilku dni spokojem i delikatnym ciepłem.
Polecam ten przepis wszystkim zakańczającym sezon ogrodowy,
plenerowy lub balkonowy, na umilenie przerwy przy grabieniu liści,
robieniu porządków z uschniętymi w doniczkach pelargoniami.
Do rozgrzewającej herbaty i kieliszka czerwonego wina.
To też mój plan, na kolejny raz z tym tortem.
Bedziemy w trójkę, ciepłe koce na kolanach,
szybko stygnąca na balkonie kawa i jeden tort.
Mocno orzechowy, słodko - kwaśny, z korzennym aromatem.
Masa - kremowa, subtelna, bez dodatku masła jak w klasycznych tortach marchewkowych.
Masa - kremowa, subtelna, bez dodatku masła jak w klasycznych tortach marchewkowych.
Ta na bazie śmietanki i serka stanowi delikatny kontrast
dla wyraźnej w smaku i bardzo słodkiej konfitury agrestowej.
Przepis upraszcza fakt, że składniki podane są w przeliczeniu na szklanki,
więc wagi kuchenne mogą pozostać w szufladach.
Składniki:
proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm
proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm
Ciasto marchewkowe:
4 jaja
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich lub migdałów
1/2 szklanki brązowego cukru
3 pełne łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka startej drobno i odcisniętej marchewki
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
szczypta soli do ubijania białek
kilka korzennych ciasteczek Lotus
1/2 słoiczka konfitury agrestowej
4 jaja
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich lub migdałów
1/2 szklanki brązowego cukru
3 pełne łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka startej drobno i odcisniętej marchewki
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
szczypta soli do ubijania białek
kilka korzennych ciasteczek Lotus
1/2 słoiczka konfitury agrestowej
Wykonanie:
Jaja rozdzielamy, białka ubijamy na sztywno, dosypując szczyptę soli.
Do większej miski wkładamy żółtka, wsypujemy cukier
i ubijamy mikserem na wysokich obrotach, aż zbieleją.
Dolewamy sok pomarańczowy, wsypujemy cynamon, startą skórkę,
wsypujemy odcisnietą z soku marchew oraz zmielone orzechy.
Mieszamy całość łyżką - masa na tym etapie będzie bardzo gęsta.
Partiami zaczynamy wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,
naprzemiennie z dodawaniem piany z białek,
czyli - łyżka mąki - białka, łyżka mąki - białka, cały czas mieszając.
Gotowe do pieczenia ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem.
Piekarnik rozgrzewamy do 100 stopni,
zaraz po włożeniu marchewkowca temperaturę zwiększamy
Partiami zaczynamy wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,
naprzemiennie z dodawaniem piany z białek,
czyli - łyżka mąki - białka, łyżka mąki - białka, cały czas mieszając.
Gotowe do pieczenia ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem.
Piekarnik rozgrzewamy do 100 stopni,
zaraz po włożeniu marchewkowca temperaturę zwiększamy
do 180 stopni i pieczemy około 50 minut.
Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim wypiek na około 5 minut,
wyciągamy i studzimy zupełnie przed przekrojeniem.
Ciasto nie wyrasta wysokie, jest puszyste i wilgotne jednocześnie.
Po przekrojeniu na pół, uzyskacie dwa, idealnej wysokości blaty do przekładania.
wyciągamy i studzimy zupełnie przed przekrojeniem.
Ciasto nie wyrasta wysokie, jest puszyste i wilgotne jednocześnie.
Po przekrojeniu na pół, uzyskacie dwa, idealnej wysokości blaty do przekładania.
Masa:
200 gram śmietanki 36 %
250 gram serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
200 gram śmietanki 36 %
250 gram serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
Wykonanie:
Do wysokiego naczynia wkładamy jednocześnie mascarpone, śmietankę,
Do wysokiego naczynia wkładamy jednocześnie mascarpone, śmietankę,
przesiewamy cukier, wlewamy sok i miksujemy krótko,
tylko do połączenia w gęsty krem.
Składanie tortu:
Dolny blat marchewkowy umieszczamy w tortownicy i zapinamy obręczą.
Dolny blat marchewkowy umieszczamy w tortownicy i zapinamy obręczą.
Smarujemy cieńką warstwą konfitury agrestowej i połową masy serowej.
Przykładamy drugim blatem i czynności powtarzamy.
Wierzch posypujemy drobno potartymi ciasteczkami korzennymi.
Stanowią proste, idealne wykończenie tego ciasta,
nadajac mu korzennego, pachnacego piernikiem i cynamonem charakteru.
Ja bardzo je lubię, natomiast wzorując się
na wspomnianych klasykach marchewkowców
można ułożyć rozetkę z orzeszków. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz