Niewiele czasu upłynęło od bożonarodzeniowej
degustacji tego, czym sobie dogodziliśmy.
Jednak dzisiejsze święto, z trzema koronami w tle - zobowiązuje
jak co roku - do tradycyjnego wypieku, z koronnym akcentem.
Miał być tym razem czerwony i poniekąd czeski.
W urokliwym miasteczku Śtramberk, słynącym z wypieku
piernikowych uszu, w minioną sobotę zakupiłam
oczywiście uszy i mieszankę do tortu Red Velvet.
Mimo odszyfrowania zaleceń czeskiej instrukcji,
wypiek absolutnie niejadalny.
Czerwony, nepozivatelny neporadek.
Oto więc na szybko - Zastępczy Tort w wersji nie red, lecz keto.
Wart tegorocznego ukoronowania.
Biszkopt wykonany na bazie mielonych orzechów,
z dodatkiem musu jabłkowego dodającego przyjemnej wilgotności i sprężystości.
Lekka jak puch masa śmietankowa i kremowa,
subtelna warstwa kremu czekoladowego,
drobinki startej, gorzkiej czekolady w śmietance.
Kompozycja pyszna, lekka, o przyjemnie delikatnej strukturze.
Polecam wszystkim, nie tylko keto miłośnikom.
Składniki biszkopta:
100 gram mielonych orzechów laskowych
3 - 4 łyżki mąki migdałowej
100 gram mielonych orzechów laskowych
3 - 4 łyżki mąki migdałowej
2 łyżki bezcukrowego musu jabłkowego
( użyłam gotowego, ze słoika - firmy Jamar )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
2 łyżki erytrytolu
1 łyżeczka przyprawy do szarlotki
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
2 łyżki erytrytolu
1 łyżeczka przyprawy do szarlotki
szczypta soli
Składniki masy śmietankowej:
300 ml śmietanki kremówki 30%
125 gram mascarpone
2 łyżki erytrytolu
1 łyżka mielonych orzechów laskowych
1 łyżeczka przyprawy do szarlotki
50 gram startej na wiórki gorzkiej czekolady - 70% kakao
300 ml śmietanki kremówki 30%
125 gram mascarpone
2 łyżki erytrytolu
1 łyżka mielonych orzechów laskowych
1 łyżeczka przyprawy do szarlotki
50 gram startej na wiórki gorzkiej czekolady - 70% kakao
Składniki masy czekoladowej:
100 ml śmietanki 30 %
50 gram gorzkiej czekolady
1 pełna łyżka kremu migdałowego - u mnie z podketo.pl,
100 ml śmietanki 30 %
50 gram gorzkiej czekolady
1 pełna łyżka kremu migdałowego - u mnie z podketo.pl,
można użyć masła orzechowego lub innego ulubionego kremu z orzechów.
Wykonanie:
Biszkopt:
Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm,
wszystkie składniki w temperaturze pokojowej
Biszkopt:
Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm,
wszystkie składniki w temperaturze pokojowej
Na wstępie mieszamy sypkie składniki - mielone orzechy,
mielone migdały, proszek do pieczenia i przyprawę do szarlotki.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka umieszczamy w większej misce, wsypujemy erytrytol
i miksujemy do uzyskania jasnej, kremowej masy.
Następnie, w dwóch ratach do utartych żółtek dodajemy sypkie składniki.
Po pierwszym dodaniu połowy mieszanki orzechowej,
dodajemy dwie łyżki musu jabłkowego, miksujemy krótko,
dodajemy resztę mieszanki orzechowej, ponownie miksujemy
na wolnych obrotach - tylko do połączenia.
Teraz do masy dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy
Teraz do masy dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy
całość łyżką, starając się utrzymać puszystość i lekkość masy.
Tak przygotowane ciasto biszkoptowe przekładamy do tortownicy
Tak przygotowane ciasto biszkoptowe przekładamy do tortownicy
wyłożonej ( tylko dno ) papierem do pieczenia,
pieczemy w 170 stopniach, około 25 minut.
Upieczony biszkopt zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach około
10 minut w piekarniku, po czym wyciągamy do zupełnego przestudzenia.
pieczemy w 170 stopniach, około 25 minut.
Upieczony biszkopt zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach około
10 minut w piekarniku, po czym wyciągamy do zupełnego przestudzenia.
Przygotowujemy masy:
Masa czekoladowa:
50 ml śmietanki kremówki podgrzewamy prawie do wrzenia,
50 ml śmietanki kremówki podgrzewamy prawie do wrzenia,
ściągamy z palnika, dodajemy połamaną na kostki czekoladę,
zostawiamy 2 minuty, dokładnie mieszamy.
Dodajemy krem orzechowy, ponownie mieszamy do połączenia
w jednolity krem i chłodzimy, by troszkę zgęstniał.
Masa śmietankowa:
Schłodzoną kremówkę ubijamy razem z serkiem mascarpone,
erytrytolem i przyprawą szarlotkową.
Schłodzoną kremówkę ubijamy razem z serkiem mascarpone,
erytrytolem i przyprawą szarlotkową.
Do ubitej na sztywno masy śmietankowej wsypujemy zmielone
orzechy laskowe, połowę wiórków startej czekolady, mieszamy łyżką.
Składanie torcika:
Wystudzony biszkopt smarujemy cienką warstwą kremu czekoladowego.
Na krem wykładamy całą masę śmietankową, wyrównujemy.
Wierzch posypujemy dość obficie pozostałymi wiórkami czekolady.
Przed podaniem chłodzimy, przynajmniej z godzinkę.
Wystudzony biszkopt smarujemy cienką warstwą kremu czekoladowego.
Na krem wykładamy całą masę śmietankową, wyrównujemy.
Wierzch posypujemy dość obficie pozostałymi wiórkami czekolady.
Przed podaniem chłodzimy, przynajmniej z godzinkę.
Życzę smacznego, polecam torcik z pełnym przekonaniem.
Polecam tym samym wycieczkę do miejsca, dzięki któremu powstał.
Czeski Śtramberk to perełeczka.
A uszy pieką naprawdę pyszne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz