niedziela, 7 stycznia 2024

Tort orzechowy stracciatella - keto





Niewiele czasu upłynęło od bożonarodzeniowej 
degustacji tego, czym sobie dogodziliśmy.
Jednak dzisiejsze święto, z trzema koronami w tle - zobowiązuje 
jak co roku - do tradycyjnego wypieku, z koronnym akcentem.
Miał być tym razem czerwony i poniekąd czeski.
W urokliwym miasteczku Śtramberk, słynącym z wypieku 
piernikowych uszu, w minioną sobotę zakupiłam 
oczywiście uszy i mieszankę do tortu Red Velvet.
Mimo odszyfrowania zaleceń czeskiej instrukcji,
wypiek absolutnie niejadalny. 
Czerwony, nepozivatelny neporadek.

Oto więc na szybko - Zastępczy Tort w wersji nie red, lecz keto.
Wart tegorocznego ukoronowania.
Biszkopt wykonany na bazie mielonych orzechów, 
z dodatkiem musu jabłkowego dodającego przyjemnej wilgotności i sprężystości. 
Lekka jak puch masa śmietankowa i kremowa, 
subtelna warstwa kremu czekoladowego, 
drobinki startej, gorzkiej czekolady w śmietance.
Kompozycja pyszna, lekka, o przyjemnie delikatnej strukturze.
Polecam wszystkim, nie tylko keto miłośnikom.

Składniki biszkopta:
100 gram mielonych orzechów laskowych
3 - 4 łyżki mąki migdałowej
2 łyżki bezcukrowego musu jabłkowego 
( użyłam gotowego, ze słoika - firmy Jamar )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
2 łyżki erytrytolu
1 łyżeczka przyprawy do szarlotki
szczypta soli

Składniki masy śmietankowej:
300 ml śmietanki kremówki 30%
125 gram mascarpone
2 łyżki erytrytolu
1 łyżka mielonych orzechów laskowych
1 łyżeczka przyprawy do szarlotki
50 gram startej na wiórki gorzkiej czekolady - 70% kakao

Składniki masy czekoladowej:
100 ml śmietanki 30 %
50 gram gorzkiej czekolady
1 pełna łyżka kremu migdałowego - u mnie z podketo.pl,
można użyć masła orzechowego lub innego ulubionego kremu z orzechów.

Wykonanie:
Biszkopt:

Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm,
wszystkie składniki w temperaturze pokojowej

Na wstępie mieszamy sypkie składniki - mielone orzechy, 
mielone migdały, proszek do pieczenia i przyprawę do szarlotki.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka umieszczamy w większej misce, wsypujemy erytrytol 
i miksujemy do uzyskania jasnej, kremowej masy. 
Następnie, w dwóch ratach do utartych żółtek dodajemy sypkie składniki. 
Po pierwszym dodaniu połowy mieszanki orzechowej,
dodajemy dwie łyżki musu jabłkowego, miksujemy krótko, 
dodajemy resztę mieszanki orzechowej, ponownie miksujemy 
na wolnych obrotach - tylko do połączenia.
Teraz do masy dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy 
całość łyżką, starając się utrzymać puszystość i lekkość masy.
Tak przygotowane ciasto biszkoptowe przekładamy do tortownicy 
wyłożonej ( tylko dno ) papierem do pieczenia,
pieczemy w 170 stopniach, około 25 minut.
Upieczony biszkopt zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach około
10 minut w piekarniku, po czym wyciągamy do zupełnego przestudzenia.

Przygotowujemy masy:

Masa czekoladowa:
50 ml śmietanki kremówki podgrzewamy prawie do wrzenia, 
ściągamy z palnika, dodajemy połamaną na kostki czekoladę, 
zostawiamy 2 minuty, dokładnie mieszamy.
Dodajemy krem orzechowy, ponownie mieszamy do połączenia 
w jednolity krem i chłodzimy, by troszkę zgęstniał.
Masa śmietankowa:
Schłodzoną kremówkę ubijamy razem z serkiem mascarpone, 
erytrytolem i przyprawą szarlotkową.
Do ubitej na sztywno masy śmietankowej wsypujemy zmielone 
orzechy laskowe, połowę wiórków startej czekolady, mieszamy łyżką.

Składanie torcika:
Wystudzony biszkopt smarujemy cienką warstwą kremu czekoladowego.
Na krem wykładamy całą masę śmietankową, wyrównujemy.
Wierzch posypujemy dość obficie pozostałymi wiórkami czekolady.
Przed podaniem chłodzimy, przynajmniej z godzinkę. 

Życzę smacznego, polecam torcik z pełnym przekonaniem.
Polecam tym samym wycieczkę do miejsca, dzięki któremu powstał.
Czeski Śtramberk to perełeczka.
A uszy pieką naprawdę pyszne.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz