Kolejny majowy tort.
Choć może nie do końca majowy,
przepis czekał na publikację dość długo.
Innym przepisom nadawałam miano " na już ". A ten czekał.
Dziś zajmuję ręce i myśli zaległymi sprawami,
by zmobilizować się do odganiania pesymistycznych prognoz.
Trudnym czekanie na decyzje, na które nasz wpływ - znikomy.
Oby metoda wpisowego nadrabiania zaległości okazała się skuteczna :)
Wytłumaczona z opieszałości prezentuję elegancki, orzechowy tort.
Intensywny w smaku, choć nie intensywnie słodki.
Miękkie trzy blaty biszkopta, pokryte słodką bezą z orzechami.
Pomiędzy ciastem orzechowo - śmietanowa masa,
Pomiędzy ciastem orzechowo - śmietanowa masa,
wyłożona na słodkim kawowym karmelu.
Ciasto biszkoptowe z bezą:
5 jajek rozmiar L
300 gram cukru
125 gram roztopionego masła
120 gram mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
100 gram płatków migdałowych
100 ml mleka
300 gram cukru
125 gram roztopionego masła
120 gram mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
100 gram płatków migdałowych
100 ml mleka
Masa z kwaśniej śmietany:
400 ml śmietany 18 %
5 łyżek cukru pudru
130 gram zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
Krem kawowy:
1/2 słoiczka kremu mlecznego Dulce De Leche
50 gram białej czekolady
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
Wykonanie:
Ciasto:
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną, lśniącą pianę.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną, lśniącą pianę.
Pod koniec ubijania dosypujemy stopniowo 150 gram cukru.
W drugiej misce ucieramy roztopione i przestudzone masło
W drugiej misce ucieramy roztopione i przestudzone masło
z pozostałymi 150 gramami cukru, powoli wlewamy mleko.
Zmniejszamy obroty miksera na minimalne i dodajemy po kolei żółtka,
po każdym miksując chwilkę.
Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy.
Gotowe ciasto będzie dość gęste i lepkie.
Rozsmarowujemy je za pomocą łyżki, dość cienką warstwą
Rozsmarowujemy je za pomocą łyżki, dość cienką warstwą
na całej powierzchni wyłożonej papierem blaszki.
Na rozsmarowane ciasto wykładamy ubitą pianę z białek,
wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut.
Beza powinna się zarumienić, ale nie zbrązowieć zbyt mocno.
Po upieczeniu ciasto wyciągamy, studzimy i kroimy ostrym nożem
wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut.
Beza powinna się zarumienić, ale nie zbrązowieć zbyt mocno.
Po upieczeniu ciasto wyciągamy, studzimy i kroimy ostrym nożem
wzdłuż dłuższego boku na trzy równej szerokości pasy
- na wymiar szerokości keksówki lub formy, w której będziemy ciasto składać.
Masa:
Kwaśną śmietanę mieszamy ze zmielonymi orzechami i cukrem.
Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Krem kawowy:
Do porcelanowej miseczki wkładamy krem mleczny,
połamaną na kosteczki białą czekoladę i podgrzewamy
w mikrofalówce do momentu, aż składniki staną się półpłynne.
Dosypujemy wówczas dwie łyżeczki
kawy rozpuszczalnej w proszku i mieszamy do połączenia.
Składanie ciasta:
Pierwszy z trzech fragmentów ciasta kładziemy na dno keksówki,
na jego środku łyżką wykładamy 1/3 kremu kawowego
- formujemy wąski, 2 cm pasek kremu.
Wykładamy na całej powierzchni 1/3 masy orzechowo - śmietanowej.
Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, czynności powtarzamy,
przykrywamy trzecim blatem, ponownie
smarujemy środek pozostałym kremem i wykładamy resztę masy.
Kwestia wykończenia wierzchu - to oczywiście kwestia upodobań estetycznych.
Moje upodobania zdeterminowane zostały przez ozdoby tortowe,
które otrzymałam w prezencie dzień wcześniej :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz