wtorek, 10 maja 2022

Tort orzechowo - kawowy na biszkoptach z bezą

 

Kolejny majowy tort.
Choć może nie do końca majowy, 
przepis czekał na publikację dość długo.
Innym przepisom nadawałam miano " na już ". A ten czekał.
Dziś zajmuję ręce i myśli zaległymi sprawami, 
by zmobilizować się do odganiania pesymistycznych prognoz.
Trudnym czekanie na decyzje, na które nasz wpływ - znikomy. 
Oby metoda wpisowego nadrabiania zaległości okazała się skuteczna :) 
Wytłumaczona z opieszałości prezentuję elegancki, orzechowy tort.
Intensywny w smaku, choć nie intensywnie słodki.
Miękkie trzy blaty biszkopta, pokryte słodką bezą z orzechami.
Pomiędzy ciastem orzechowo - śmietanowa masa, 
wyłożona na słodkim kawowym karmelu.

Ciasto biszkoptowe z bezą:
5 jajek rozmiar L
300 gram cukru
125 gram roztopionego masła
120 gram mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
100 gram płatków migdałowych
100 ml mleka

Masa z kwaśniej śmietany:
400 ml śmietany 18 %
5 łyżek cukru pudru
130 gram zmielonych orzechów włoskich lub laskowych

Krem kawowy:
1/2 słoiczka kremu mlecznego Dulce De Leche
50 gram białej czekolady
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku

Wykonanie:

Ciasto:
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. 
Pod koniec ubijania dosypujemy stopniowo 150 gram cukru. 
W drugiej misce ucieramy roztopione i przestudzone masło 
z pozostałymi 150 gramami cukru, powoli wlewamy mleko. 
Zmniejszamy obroty miksera na minimalne i dodajemy po kolei żółtka, 
po każdym miksując chwilkę.
Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy.
Gotowe ciasto będzie dość gęste i lepkie.
Rozsmarowujemy je za pomocą łyżki, dość cienką warstwą
na całej powierzchni wyłożonej papierem blaszki.
Na rozsmarowane ciasto wykładamy ubitą pianę z białek, 
wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałowymi.
Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. 
Beza powinna się zarumienić, ale nie zbrązowieć zbyt mocno.
Po upieczeniu ciasto wyciągamy, studzimy i kroimy ostrym nożem 
wzdłuż dłuższego boku na trzy równej szerokości pasy 
- na wymiar szerokości keksówki lub formy, w której będziemy ciasto składać.

Masa:
Kwaśną śmietanę mieszamy ze zmielonymi orzechami i cukrem. 
Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Krem kawowy:
Do porcelanowej miseczki wkładamy krem mleczny, 
połamaną na kosteczki białą czekoladę i podgrzewamy 
w mikrofalówce do momentu, aż składniki staną się półpłynne. 
Dosypujemy wówczas dwie łyżeczki 
kawy rozpuszczalnej w proszku i mieszamy do połączenia.

Składanie ciasta:
Pierwszy z trzech fragmentów ciasta kładziemy na dno keksówki,
na jego środku łyżką wykładamy 1/3 kremu kawowego 
- formujemy wąski, 2 cm pasek kremu.
Wykładamy na całej powierzchni 1/3 masy orzechowo - śmietanowej. 
Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, czynności powtarzamy, 
przykrywamy trzecim blatem, ponownie 
smarujemy środek pozostałym kremem i wykładamy resztę masy. 
Kwestia wykończenia wierzchu - to oczywiście kwestia upodobań estetycznych.
Moje upodobania zdeterminowane zostały przez ozdoby tortowe, 
które otrzymałam w prezencie dzień wcześniej :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz