czwartek, 17 listopada 2022

Torcik brownie o smaku piernika i karmelu


Lubię piec na spotkania takie, jak to.
Plenerowe. Nawet gdy plener chłodny i przenikliwie wilgotny.
A w tym roku zapewne ostatni.
W Kronice dziś pożegnanie sezonu 
i intensywnie czekoladowe ciasto
o czarnym, piernikowym charakterze.
Krojone dłońmi chronionymi ciepłem rękawiczek.
Rozgrzewające, intensywne, konkretne, wyraziste. 
Rozpoczęta druga połowa listopada prowokuje 
do zasłonięcia okien i pozostania w domu.
Zazdroszczę tym, którzy taki scenariusz mają szansę wpisać
w harmonogram najbliższych dni.
Wszystkim, którzy nie mogą, polecam alternatywę. 
Torcik który czekając w lodówce na nasz powrót do domu,
po kolejnym listopadowym dniu,
rozgrzeje.

Składniki:
Ciasto piernikowo - czekoladowe:
składniki na tortownicę o średnicy 21 cm

200 gram gorzkiej czekolady
100 gram masła
2 jaja, 2 żółtka
120 gram cukru
1 szklanka mąki pszennej
3 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka przyprawy piernikowej 
4 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 gram groszków czekoladowych lub posiekanej drobno gorzkiej czekolady

Masa:
250 gram mascarpone
200 gram śmietanki kremówki 36 %
3 łyżki masy krówkowej
50 gram gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Ciasto:
Czekoladę łamiemy na kosteczki i rozpuszczamy z masłem
w rondelku lub mikrofalówce, studzimy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawami korzennymi.
Jaja i żółtka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i ubijamy mikserem na puch.
Dolewamy miód, miksujemy i wlewamy przestudzoną czekoladę.
Do masy wsypujemy mąkę z kakao, przyprawami i proszkiem, 
krótko miksujemy - na najniższych obrotach.
Na koniec wsypujemy czekoladowe groszki, 
mieszamy całość dokładnie szpatułką ( ciasto będzie bardzo gęste ).
Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia 
i pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 30 minut.
Po upieczeniu wyciągamy, studzimy. 
Jeśli ciasto wyrośnie z małą górką - ścinamy równo wierzch ostrym nożem, 
by powierzchnia była płaska.

Masa:
Czekoladę łamiemy na kosteczki, rozpuszczamy w mikrofalówce, studzimy.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. 
Serek mascarpone miksujemy krótko z masą krówkową,
wlewamy płynną czekoladę i miksujemy do połączenia. 
Dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie łączymy.

Powierzchnię ciasta piernikowego smarujemy łyżką masy krówkowej 
i wykładamy równą warstwą całą masę serkowo - śmietankowo - czekoladową.
Wierzch proponuję oprószyć wiórkami startej, gorzkiej czekolady. 
Ja wykorzystałam kilka znalezionych w lodówce 
borówek amerykańskich i przyznaję - wpasowały się idealnie.

Polecam ciepło :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz