Ten torcik rewelacyjnie łączy i scala ze sobą odmienne smaki i struktury.
Wielokrotnie przeze mnie robiony,
zmieniałam tylko rodzaj biszkopta stanowiącego podstawę.
Był już spód ajerkoniakowy, zwykły biszkopt waniliowy,
taki niewysoki - z dwóch jaj. Spód kruchy się nie sprawdził.
Wykorzystywałam też gotową mieszankę ( tak, wiem..) do wypieku babki cytrynowej.
Naprawdę, gdy nie macie czasu na zabawę z biszkoptem - wyjście idealne.
Babka upieczona w tortownicy, ścięta górna warstwa, by masa lepiej przylegała do podłoża. Bezproblemowy spód w pół godziny.
Na wybrany, upieczony spód wykładamy masy:
Masa jabłkowo - budyniowa:
Składniki:
3 duże jabłka starte na mandolinie na cienkie plastry,
lub pocięte nożem na cieniutkie plasterki
4 łyżki białego półsłodkiego wina
3 łyżki soku z cytryny
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
(w cieście które widzicie na zdjęciach użyłam budyniu cynamonowego,
dlatego masa jest delikatnie beżowa).
500 ml mleka tłustego
1 łyżka masła
5 łyżek cukru
Wykonanie:
Jabłka dusimy pod przykryciem z winem i sokiem z cytryny, około 5 minut.
Powinny pozostać jędrne, nierozgotowane.
Odcedzamy na durszlaku.
Gorące wrzucamy do ugotowanego budyniu
( 500 ml mleka, dwa budynie, łyżka masła i 5 łyżek cukru ).
Mieszamy dokładnie i wykładamy na biszkopt.
Studzimy chwilkę i wkładamy ciasto do lodówki.
Zabieramy się za masę śmietanową
Masa serowa:
Składniki:
400 gram sera sernikowego z wiaderka
1 1/2 tabliczki białej czekolady
1/4 szklanki mleka
2 łyżeczki żelatyny
2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Żelatynę wsypujemy do szklanki i zalewamy niewielką ilością wody.
Odstawiamy do napęcznienia na kilka minut,
po czym rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
W małym rondelku podgrzewamy do wrzenia mleko.
Zestawiamy z palnika, wrzucamy połamaną na kostki białą czekoladę
i mieszamy do dokładnego połączenia się składników.
Wlewamy rozpuszczoną żelatynę, dodajemy dwie płaskie łyżki jogurtu
i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Do miski wkładamy twaróg sernikowy, wsypujemy cukier puder
i miksujemy na gładko.
Wlewamy powoli masę czekoladową, cały czas miksując.
Konsystencja powinna być aksamitna i półpłynna.
Wstawiamy miskę na chwilkę do lodówki, by masa zaczęła tężeć,
po czym wykładamy równą warstwą na masę jabłkową
i ponownie wkładamy ciasto do lodówki.
Masa śmietanowa:
Składniki:
2 kubeczki 250 ml śmietany 30% lub 36 %
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie śmietanfixu
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody
Wykonanie:
Żelatynę zalewamy wodą, po napęcznieniu rozpuszczamy
w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, by była płynna.
Nie wolno jej zagotować.
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem i śmietanfixem.
Na koniec wlewamy żelatynę, mieszamy dokładnie
i wykładamy na warstwę serową.
Ponownie wkładamy ciasto do lodówki, by całość stężała.
W zasadzie, na pozór - nic wyjątkowego,
jednak smaki tortu współgrają ze sobą fantastycznie.
Kremowa masa budyniowa, w którą wbijamy łyżeczkę,
po uprzednim przebiciu się przez puszystą śmietanę i aksamitny ser.
Wierzch torcika polecam posypać wiórkami czekolady,
Powodzenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz