Upiekłam na życzenie.
Ostatnio życzenia spełniam bez zastanowienia.
Ostatnio życzenia spełniam bez zastanowienia.
Może nie wszystkie, ale na pewno te, które
w jakikolwiek sposób mogą rekompensować
w jakikolwiek sposób mogą rekompensować
deficyty dziesięciodniowego odcięcia córki od świata.
Plany zapisane jakiś czas temu w kalendarzu przepisujemy,
Plany zapisane jakiś czas temu w kalendarzu przepisujemy,
szukając dla nich miejsca na kolejnych stronach. Co wykreślamy dziś?
Poobiedni deser imieninowy w większym gronie
w formie tegoż właśnie tortu na życzenie.
I koncert. Zespół, którego muzyka bliską była w chwilach wyjątkowych,
przełomowych i jakże już odległych w czasie.
Blues o czwartej nad ranem dziś rozbrzmiewa przewrotnie
w formie zatrważających podmuchów za ciemnym oknem.
Termin pierwszego krojenia wypieku również przesunięty i przyspieszony.
przełomowych i jakże już odległych w czasie.
Blues o czwartej nad ranem dziś rozbrzmiewa przewrotnie
w formie zatrważających podmuchów za ciemnym oknem.
Termin pierwszego krojenia wypieku również przesunięty i przyspieszony.
Już wczoraj rozkrojony, doceniony, w związku z czym
słuchając dźwięków zza okna piszę, by zagwarantować Wam,
że torcik jest rewelacyjny.
Uproszczone mam zadanie - jeśli lubicie smak batoników Kinder Bueno,
Uproszczone mam zadanie - jeśli lubicie smak batoników Kinder Bueno,
tej kremowej, półpłynnej masy ukrytej w wafelkowych segmentach,
odnajdziecie go w proponowanym wypieku. I to w jakiej skali!
Zapraszam na prosty, pyszny tort, co oczywiste - nie tylko dla dzieci.
Kakaowy biszkopt, przykryty ( w zasadzie brutalnie przytłoczony )
Zapraszam na prosty, pyszny tort, co oczywiste - nie tylko dla dzieci.
Kakaowy biszkopt, przykryty ( w zasadzie brutalnie przytłoczony )
sporą ilością czekoladowo - orzechowo - śmietankowego kremu Kinder.
Wierzch dopieszczony warstwą waniliowej śmietanki z wiórkami gorzkiej czekolady.
Ważne - przygotowania masy warto rozpocząć dzień wcześniej,
by przed ubijaniem na gęsty krem, śmietanka z dodatkami
chłodziła się w lodówce całą noc.
Składniki biszkopta kakaowego:
proporcje na tortownicę o średnicy 21 -22 cm
2 jajka L
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka gorzkiego kakao
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka gorzkiego kakao
Składniki masy Kinder:
300 ml śmietanki kremówki 30 %
250 gram mascarpone
2 łyżki kremu czekoladowego
2 łyżki masła orzechowego
150 gram czekolady mlecznej
250 gram mascarpone
2 łyżki kremu czekoladowego
2 łyżki masła orzechowego
150 gram czekolady mlecznej
Składniki masy śmietankowej z wiórkami:
200 ml śmietany kremówki 30 %
1 opakowanie cukru waniliowego
50 gram czekolady gorzkiej, startej na wiórki
1/2 opakowania śmietan - fix
3 czekoladki Kinder, starte na wiórki
1/2 opakowania śmietan - fix
3 czekoladki Kinder, starte na wiórki
Wykonanie biszkopta:
Białka ubijamy na sztywno,
pod koniec miksowania dosypujemy cukier.
Gdy masa stanie się kremowa i lśniąca, zmniejszamy obroty miksera
i dodajemy po jednym żółtku.
Odkładamy mikser, przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao,
mieszamy delikatnie szpatułką, by masa pozostała napowietrzona.
Przekładamy ją do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
Przekładamy ją do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
i pieczemy około 12 -15 minut, w 180 stopniach.
Wyciągamy i studzimy.
Wyciągamy i studzimy.
Ponczujemy gorzką herbatą lub kawą.
Wykonanie mas:
Kinder Bueno:
Dzień wcześniej 300 ml śmietanki mocno podgrzewamy,
Dzień wcześniej 300 ml śmietanki mocno podgrzewamy,
ale nie dopuszczamy do jej zagotowania.
Do miseczki wkładamy połamaną na kostki mleczną czekoladę,
Do miseczki wkładamy połamaną na kostki mleczną czekoladę,
krem czekoladowy ( u mnie Nutella ) i masło orzechowe.
Gorącą śmietanką zalewamy wymienione składniki,
po pięciu minutach mieszamy na gładki krem
i wkładamy go do lodówki, na całą noc.
Na drugi dzień, mocno schłodzony mus przekładamy do większej miski,
Na drugi dzień, mocno schłodzony mus przekładamy do większej miski,
dodajemy zimny serek mascarpone i miksujemy
do połączenia i mocnego zgęstnienia.
Powstałą masę wkładamy do lodówki do momentu wyłożenia na biszkopt.
Śmietankowa z wiórkami:
200 ml schłodzonej kremówki ubijamy na sztywno
z cukrem waniliowym, dosypujemy pół opakowania śmietan - fixu.
Gdy zgęstnieje, dodajemy wiórki czekolady i mieszamy łyżką do połączenia.
Składanie tortu:
Na przestudzony i naponczowany biszkopt
wykładamy całą masę Kinder, wyrównujemy.
Na wierzch wykładamy masę śmietankową z wiórkami gorzkiej czekolady.
Czekoladki Kinder ścieramy na drobnych oczkach
i ozdabiamy wiórkami brzegi ciasta.
Tort koniecznie przechowujemy w lodówce,
masa jest lekka i nie zawiera w sobie usztywniaczy,
więc w cieple może nie zachowywać się tak jak powinna,
tzn. straci stabilność.
Przepis na masę Kinder znalazłam u Sugar Lady,
warto inspirować się zaglądając na stronki z jej przepisami i filmiki
- już kolejny raz doceniam to, co poleca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz