niedziela, 30 stycznia 2022

Biszkopt z puszystą masą Kinder Bueno


Upiekłam na życzenie. 
Ostatnio życzenia spełniam bez zastanowienia. 
Może nie wszystkie, ale na pewno te, które 
w jakikolwiek sposób mogą rekompensować 
deficyty dziesięciodniowego odcięcia córki od świata.
Plany zapisane jakiś czas temu w kalendarzu przepisujemy, 
szukając dla nich miejsca na kolejnych stronach. Co wykreślamy dziś? 
Poobiedni deser imieninowy w większym gronie
w formie tegoż właśnie tortu na życzenie. 
I koncert. Zespół, którego muzyka bliską była w chwilach wyjątkowych, 
przełomowych i jakże już odległych w czasie.
Blues o czwartej nad ranem dziś rozbrzmiewa przewrotnie
w formie zatrważających podmuchów za ciemnym oknem.
Termin pierwszego krojenia wypieku również przesunięty i przyspieszony.
Już wczoraj rozkrojony, doceniony, w związku z czym 
słuchając dźwięków zza okna piszę, by zagwarantować Wam, 
że torcik jest rewelacyjny.
Uproszczone mam zadanie - jeśli lubicie smak batoników Kinder Bueno, 
tej kremowej, półpłynnej masy ukrytej w wafelkowych segmentach, 
odnajdziecie go w proponowanym wypieku. I to w jakiej skali!
Zapraszam na prosty, pyszny tort, co oczywiste - nie tylko dla dzieci. 
Kakaowy biszkopt, przykryty ( w zasadzie brutalnie przytłoczony )
sporą ilością czekoladowo - orzechowo - śmietankowego kremu Kinder.
Wierzch dopieszczony warstwą waniliowej śmietanki z wiórkami gorzkiej czekolady.

Ważne - przygotowania masy warto rozpocząć dzień wcześniej, 
by przed ubijaniem na gęsty krem, śmietanka z dodatkami 
chłodziła się w lodówce całą noc.

Składniki biszkopta kakaowego:
proporcje na tortownicę o średnicy 21 -22 cm

2 jajka L
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka gorzkiego kakao

Składniki masy Kinder:

300 ml śmietanki kremówki 30 %
250 gram mascarpone
2 łyżki kremu czekoladowego
2 łyżki masła orzechowego
150 gram czekolady mlecznej

Składniki masy śmietankowej z wiórkami:

200 ml śmietany kremówki 30 %
1 opakowanie cukru waniliowego
50 gram czekolady gorzkiej, startej na wiórki
1/2 opakowania śmietan - fix
3 czekoladki Kinder, starte na wiórki

Wykonanie biszkopta:

Białka ubijamy na sztywno,
pod koniec miksowania dosypujemy cukier. 
Gdy masa stanie się kremowa i lśniąca, zmniejszamy obroty miksera
i dodajemy po jednym żółtku. 
Odkładamy mikser, przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao, 
mieszamy delikatnie szpatułką, by masa pozostała napowietrzona.
Przekładamy ją do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia 
i pieczemy około 12 -15 minut, w 180 stopniach.
Wyciągamy i studzimy. 
Ponczujemy gorzką herbatą lub kawą.

Wykonanie mas:

Kinder Bueno:
Dzień wcześniej 300 ml śmietanki mocno podgrzewamy, 
ale nie dopuszczamy do jej zagotowania.
Do miseczki wkładamy połamaną na kostki mleczną czekoladę, 
krem czekoladowy ( u mnie Nutella ) i masło orzechowe. 
Gorącą śmietanką zalewamy wymienione składniki,
po pięciu minutach mieszamy na gładki krem 
i wkładamy go do lodówki, na całą noc.
Na drugi dzień, mocno schłodzony mus przekładamy do większej miski, 
dodajemy zimny serek mascarpone i miksujemy 
do połączenia i mocnego zgęstnienia.
Powstałą masę wkładamy do lodówki do momentu wyłożenia na biszkopt.
Śmietankowa z wiórkami:
200 ml schłodzonej kremówki ubijamy na sztywno 
z cukrem waniliowym, dosypujemy pół opakowania śmietan - fixu.
Gdy zgęstnieje, dodajemy wiórki czekolady i mieszamy łyżką do połączenia.

Składanie tortu:
Na przestudzony i naponczowany biszkopt 
wykładamy całą masę Kinder, wyrównujemy.
Na wierzch wykładamy masę śmietankową z wiórkami gorzkiej czekolady.
Czekoladki Kinder ścieramy na drobnych oczkach 
i ozdabiamy wiórkami brzegi ciasta.
Tort koniecznie przechowujemy w lodówce, 
masa jest lekka i nie zawiera w sobie usztywniaczy, 
więc w cieple może nie zachowywać się tak jak powinna, 
tzn. straci stabilność.

Przepis na masę Kinder znalazłam u Sugar Lady, 
warto inspirować się zaglądając na stronki z jej przepisami i filmiki 
- już kolejny raz doceniam to, co poleca.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz