Wdzięczny temat.
Zacznę od oddania honorów plackowi mego dzieciństwa.
Niewielka kuchnia z upchaną pod oknem niewielką lodówką.
Na lodówce całkiem pokaźna blaszka z wypiekiem,
który po prostu zawsze tam był.
Jak chleb w chlebaku i butelka mleka pod drzwiami.
Dlaczego harataniec?
Nie wiem skąd to określenie.
Haratałam kawałek do porannej herbaty przed szkołą,
kawałek w papier zostawał zawijany,
by w plecaku, śladem masła na zeszytach się odbić.
Rolę plastikowych śniadaniówek foliowe woreczki pełniły
- tak samo istotną, jak plastikowy kubeczek z żółtą kaczuszką
( naprawdę, wszystkie dzieci miały kubeczki z żółtą kaczką ).
Wypełniany na przerwie ciepłym mlekiem,
w którym z trudem rozpuszczało się kakao, bynajmniej nie rozpuszczalne,
Smak kremu czekoladowego z wiewiórką.
Nutella - obiekt westchnień.
Teraz, choć do wielbicieli tegoż smarowidła należę,
oddałabym jej pięcioletni zapas, za słoiczek wiewiórki.
Miałam nad kruchością placków maślanych się rozwodzić,
a tymczasem.. tymczasem nadal uważam,
że zapach kruchego ciasta nie ma sobie równych. I to jest niezmienne.
By ciasto kruche kruchym było prawdziwie,
Zacznę od oddania honorów plackowi mego dzieciństwa.
Niewielka kuchnia z upchaną pod oknem niewielką lodówką.
Na lodówce całkiem pokaźna blaszka z wypiekiem,
który po prostu zawsze tam był.
Jak chleb w chlebaku i butelka mleka pod drzwiami.
Dlaczego harataniec?
Nie wiem skąd to określenie.
Haratałam kawałek do porannej herbaty przed szkołą,
kawałek w papier zostawał zawijany,
by w plecaku, śladem masła na zeszytach się odbić.
- tak samo istotną, jak plastikowy kubeczek z żółtą kaczuszką
( naprawdę, wszystkie dzieci miały kubeczki z żółtą kaczką ).
Wypełniany na przerwie ciepłym mlekiem,
w którym z trudem rozpuszczało się kakao, bynajmniej nie rozpuszczalne,
Smak kremu czekoladowego z wiewiórką.
Nutella - obiekt westchnień.
Teraz, choć do wielbicieli tegoż smarowidła należę,
oddałabym jej pięcioletni zapas, za słoiczek wiewiórki.
Miałam nad kruchością placków maślanych się rozwodzić,
a tymczasem.. tymczasem nadal uważam,
że zapach kruchego ciasta nie ma sobie równych. I to jest niezmienne.
By ciasto kruche kruchym było prawdziwie,
istotna jest odpowiednia procedura zagniatania,
tak jak i właściwe proporcje stosowanych składników. I już.
A pomiędzy tym cała reszta, dzięki której każdy z przepisów jest wyjątkowy.
Wart pieczołowitego siekania, gniecenia, chłodzenia, wałkowania, wylepiania, nadziewania, smarowania, posypywania, składania, haratania, kruszenia.
Ciasta z potencjałem :) I historią.
tak jak i właściwe proporcje stosowanych składników. I już.
A pomiędzy tym cała reszta, dzięki której każdy z przepisów jest wyjątkowy.
Wart pieczołowitego siekania, gniecenia, chłodzenia, wałkowania, wylepiania, nadziewania, smarowania, posypywania, składania, haratania, kruszenia.
Z Kroniki Piekarnika
tarta krucho ucierana - sezon truskawkowy 2016 :)
|
- Harataniec dwukolorowy z dżemem
- Harataniec jednokolorowy
- Ciasto kruche z masą serową i owocami
- Owocowa tarta krucha w kratkę
- Kruchy ślimak z jabłkami i konfiturą
- Placek poduszkowiec z owocami
- Ciasto doskonałe na mazurka wielkanocnego
- Rabarbar pod pianką na kruchym cieście
- Krucha tarta z owocami i kremem budyniowym
- Kruche z masą kokosową i owocami pod kratką
- Krucha tarta z chrupiącą polewą
- Kruchy placek z dżemem i bezą
- Tarty czekoladowe w dwóch odsłonach: na jasnych i ciemnych ciasteczkach Oreo
- Kruche ciasto z rabarbarem, jabłkiem i akacją
- Prosta, krucha tarta ze śliwkami
- Francuskie Ciasto na Trzech Króli - Galette des rois
- Proste, kruche, dwusmakowe ciasto na niedzielę
- Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
- Sezonowe, szybkie, kruche ciasto z owocami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz