piątek, 3 czerwca 2022

Letni, owocowy tort z borówkami



Z okazji Dnia Dziecka.
Szczególnie dla dzieci, które w lodziarniach 
wybierają gałki w kolorze fioletowym i różowym. 
Smak masy kojarzy się bez wątpienia z lodami jagodowymi.
Dziś w Kronice przyjemnie delikatny torcik, letni, owocowy deser.
Poczęstunek z soczystymi borówkami, które nęcąco  
prezentują się w przekroju ciasta, włożone w masę o lawendowym kolorze.
Torcik jest prosty w wykonaniu, 
puszysty biszkopt piecze się błyskawicznie,
masa borówkowa jest wyjątkowo lekka i stabilna zarazem.
Proponuję jednakże wykonanie masy rozłożyć na dwa dni, 
dzień wcześniej przygotować mus borówkowy.

Składniki:
Mus borówkowy - baza do masy:
100 gram borówek amerykańskich
2 pełne łyżki kwaśnej śmietany 18 %
50 gram białej czekolady
2 łyżki cukru pudru

Biszkopt:
proporcje na kwadratową formę o brzegu 22 cm
2 jaja rozmiar L
2 łyżki cukru
szczypta soli
3 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa borówkowa:
przygotowany wcześniej mus borówkowy
200 gram śmietanki kremówki 30 %
250 gram serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie śmietan - fix
100 gram borówek amerykańskich
50 gram białej czekolady

Poncz:
1/2 szklanki wody 
sok wyciśnięty z połowy cytryny

Wykonanie:
Jak wspomniałam, mus borówkowy najwygodniej przygotować
dzień wcześniej, ewentualnie kilka godzin przed składaniem torcika, 
ponieważ powinien stężeć w lodówce przed dodaniem do masy borówkowej.

Mus borówkowy:
Do rondelka wrzucamy borówki, zasypujemy je cukrem pudrem,
dodajemy dwie pełne łyżki śmietany 18 % i podgrzewamy  
cały czas mieszając, aż składniki się połączą we wrzący krem.
Ściągamy rondelek z ognia i dodajemy połamaną na kostki białą czekoladę.
Mieszamy wszystko do całkowitego rozpuszczenia czekolady,
po czym blendujemy na gładką masę. 
Przekładamy mus do małego pojemnika i wkładamy do lodówki 
na noc lub przynajmniej na kilka godzin.
Jeśli z borówek wydzieli się troszkę soku, 
którym podejdzie schłodzony mus - odlewamy go.

Biszkopt:
Jaja w całości wbijamy do miski, wsypujemy cukier, szczyptę soli 
i miksujemy na najwyższych obrotach miksera około 10 minut, 
aż masa zbieleje i podwoi objętość.
Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia 
i mieszamy z jajeczną masą, delikatnie, szpatułką do dokładnego połączenia.
Przelewamy do formy z dnem wyłożonym 
papierem do pieczenia ( boków nie wykładamy ).
Pieczemy w temperaturze 175 stopni około 13 minut.
Po upieczeniu zostawiamy 5 minut w piekarniku, 
wyciągamy, studzimy i kroimy na trzy równej szerokości prostokątne kawałki.

Masa borówkowa:
Do miski wlewamy schłodzoną śmietankę kremówkę, 
dodajemy serek mascarpone, wsypujemy dwie łyżki cukru pudru 
i miksujemy mikserem do zgęstnienia.
Następnie dodajemy stężały mus borówkowy z lodówki 
i miksujemy na wolnych obrotach miksera, krótko, tylko do połączenia. 
Pod koniec ubijania dosypujemy śmietan - fix.
Do powstałej masy wsypujemy borówki i mieszamy całość szpatułką. 
Ja dodałam również podduszone w odrobinie wody z cukrem kwiaty akacji, 
uporczywie napawam się aromatem tych zwisających obficie z drzew kiści.
Przed składaniem torcika przygotowujemy poncz z podanych składników.
Masa jest wystarczająco słodka, więc ponczu nie dosładzamy.
Pozostałe 50 gram białej czekolady rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.

Składanie ciasta:
Na dnie keksówki układamy jedną z trzech części pokrojonego biszkopta, 
ponczujemy obficie całą powierzchnię.
Smarujemy cienką warstwą rozpuszczonej białej czekolady,  
wykładamy 1/3 masy borówkowej. 
Przykładamy drugim biszkoptem i czynności powtarzamy, 
przykrywamy trzecim fragmentem biszkopta, 
smarujemy białą czekoladą a masą pokrywamy zarówno wierzch 
jak i boki - jest jej wystarczająco dużo.
Wykończenie jak zawsze pozostawione inwencji twórcy,
ja ozdobiłam górę torcika pozostałymi borówkami.
Gotowe ciasto o lawendowym kolorze wkładamy do lodówki. 
Biszkopt przyjemnie wilgotnieje już po kilku godzinach, 
bezproblemowo kroi się nawet w dość cienkie plastry, 
ponieważ masa jest stabilna. 
Zapraszam na aromatyczny, smakujący latem 
i przywołujący wyłącznie ciepłe skojarzenia wypiek,
o pastelowo - romantycznym wizerunku :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz