Z okazji Dnia Dziecka.
Szczególnie dla dzieci, które w lodziarniach
Szczególnie dla dzieci, które w lodziarniach
wybierają gałki w kolorze fioletowym i różowym.
Smak masy kojarzy się bez wątpienia z lodami jagodowymi.
Dziś w Kronice przyjemnie delikatny torcik, letni, owocowy deser.
Smak masy kojarzy się bez wątpienia z lodami jagodowymi.
Dziś w Kronice przyjemnie delikatny torcik, letni, owocowy deser.
Poczęstunek z soczystymi borówkami, które nęcąco
prezentują się w przekroju ciasta, włożone w masę o lawendowym kolorze.
Torcik jest prosty w wykonaniu,
prezentują się w przekroju ciasta, włożone w masę o lawendowym kolorze.
Torcik jest prosty w wykonaniu,
puszysty biszkopt piecze się błyskawicznie,
masa borówkowa jest wyjątkowo lekka i stabilna zarazem.
Proponuję jednakże wykonanie masy rozłożyć na dwa dni,
Proponuję jednakże wykonanie masy rozłożyć na dwa dni,
dzień wcześniej przygotować mus borówkowy.
Składniki:
Mus borówkowy - baza do masy:
100 gram borówek amerykańskich
2 pełne łyżki kwaśnej śmietany 18 %
50 gram białej czekolady
2 łyżki cukru pudru
100 gram borówek amerykańskich
2 pełne łyżki kwaśnej śmietany 18 %
50 gram białej czekolady
2 łyżki cukru pudru
Biszkopt:
proporcje na kwadratową formę o brzegu 22 cm
2 jaja rozmiar L
2 łyżki cukru
proporcje na kwadratową formę o brzegu 22 cm
2 jaja rozmiar L
2 łyżki cukru
szczypta soli
3 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa borówkowa:
3 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa borówkowa:
przygotowany wcześniej mus borówkowy
200 gram śmietanki kremówki 30 %
250 gram serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie śmietan - fix
100 gram borówek amerykańskich
50 gram białej czekolady
200 gram śmietanki kremówki 30 %
250 gram serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie śmietan - fix
100 gram borówek amerykańskich
50 gram białej czekolady
Poncz:
1/2 szklanki wody
sok wyciśnięty z połowy cytryny
1/2 szklanki wody
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Wykonanie:
Jak wspomniałam, mus borówkowy najwygodniej przygotować
Jak wspomniałam, mus borówkowy najwygodniej przygotować
dzień wcześniej, ewentualnie kilka godzin przed składaniem torcika,
ponieważ powinien stężeć w lodówce przed dodaniem do masy borówkowej.
ponieważ powinien stężeć w lodówce przed dodaniem do masy borówkowej.
Mus borówkowy:
Do rondelka wrzucamy borówki, zasypujemy je cukrem pudrem,
dodajemy dwie pełne łyżki śmietany 18 % i podgrzewamy
cały czas mieszając, aż składniki się połączą we wrzący krem.
Ściągamy rondelek z ognia i dodajemy połamaną na kostki białą czekoladę.
Mieszamy wszystko do całkowitego rozpuszczenia czekolady,
dodajemy dwie pełne łyżki śmietany 18 % i podgrzewamy
cały czas mieszając, aż składniki się połączą we wrzący krem.
Ściągamy rondelek z ognia i dodajemy połamaną na kostki białą czekoladę.
Mieszamy wszystko do całkowitego rozpuszczenia czekolady,
po czym blendujemy na gładką masę.
Przekładamy mus do małego pojemnika i wkładamy do lodówki
Przekładamy mus do małego pojemnika i wkładamy do lodówki
na noc lub przynajmniej na kilka godzin.
Jeśli z borówek wydzieli się troszkę soku,
Jeśli z borówek wydzieli się troszkę soku,
którym podejdzie schłodzony mus - odlewamy go.
Biszkopt:
Jaja w całości wbijamy do miski, wsypujemy cukier, szczyptę soli
Jaja w całości wbijamy do miski, wsypujemy cukier, szczyptę soli
i miksujemy na najwyższych obrotach miksera około 10 minut,
aż masa zbieleje i podwoi objętość.
Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
i mieszamy z jajeczną masą, delikatnie, szpatułką do dokładnego połączenia.
Przelewamy do formy z dnem wyłożonym
Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
i mieszamy z jajeczną masą, delikatnie, szpatułką do dokładnego połączenia.
Przelewamy do formy z dnem wyłożonym
papierem do pieczenia ( boków nie wykładamy ).
Pieczemy w temperaturze 175 stopni około 13 minut.
Po upieczeniu zostawiamy 5 minut w piekarniku,
Pieczemy w temperaturze 175 stopni około 13 minut.
Po upieczeniu zostawiamy 5 minut w piekarniku,
wyciągamy, studzimy i kroimy na trzy równej szerokości prostokątne kawałki.
Masa borówkowa:
Do miski wlewamy schłodzoną śmietankę kremówkę,
Do miski wlewamy schłodzoną śmietankę kremówkę,
dodajemy serek mascarpone, wsypujemy dwie łyżki cukru pudru
i miksujemy mikserem do zgęstnienia.
Następnie dodajemy stężały mus borówkowy z lodówki
Następnie dodajemy stężały mus borówkowy z lodówki
i miksujemy na wolnych obrotach miksera, krótko, tylko do połączenia.
Pod koniec ubijania dosypujemy śmietan - fix.
Do powstałej masy wsypujemy borówki i mieszamy całość szpatułką.
Ja dodałam również podduszone w odrobinie wody z cukrem kwiaty akacji,
uporczywie napawam się aromatem tych zwisających obficie z drzew kiści.
Przed składaniem torcika przygotowujemy poncz z podanych składników.
Masa jest wystarczająco słodka, więc ponczu nie dosładzamy.
Do powstałej masy wsypujemy borówki i mieszamy całość szpatułką.
Ja dodałam również podduszone w odrobinie wody z cukrem kwiaty akacji,
uporczywie napawam się aromatem tych zwisających obficie z drzew kiści.
Przed składaniem torcika przygotowujemy poncz z podanych składników.
Masa jest wystarczająco słodka, więc ponczu nie dosładzamy.
Pozostałe 50 gram białej czekolady rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.
Składanie ciasta:
Na dnie keksówki układamy jedną z trzech części pokrojonego biszkopta,
Na dnie keksówki układamy jedną z trzech części pokrojonego biszkopta,
ponczujemy obficie całą powierzchnię.
Smarujemy cienką warstwą rozpuszczonej białej czekolady,
wykładamy 1/3 masy borówkowej.
Smarujemy cienką warstwą rozpuszczonej białej czekolady,
wykładamy 1/3 masy borówkowej.
Przykładamy drugim biszkoptem i czynności powtarzamy,
przykrywamy trzecim fragmentem biszkopta,
smarujemy białą czekoladą a masą pokrywamy zarówno wierzch
smarujemy białą czekoladą a masą pokrywamy zarówno wierzch
jak i boki - jest jej wystarczająco dużo.
Wykończenie jak zawsze pozostawione inwencji twórcy,
Wykończenie jak zawsze pozostawione inwencji twórcy,
ja ozdobiłam górę torcika pozostałymi borówkami.
Gotowe ciasto o lawendowym kolorze wkładamy do lodówki.
Biszkopt przyjemnie wilgotnieje już po kilku godzinach,
bezproblemowo kroi się nawet w dość cienkie plastry,
Gotowe ciasto o lawendowym kolorze wkładamy do lodówki.
Biszkopt przyjemnie wilgotnieje już po kilku godzinach,
bezproblemowo kroi się nawet w dość cienkie plastry,
ponieważ masa jest stabilna.
Zapraszam na aromatyczny, smakujący latem
Zapraszam na aromatyczny, smakujący latem
i przywołujący wyłącznie ciepłe skojarzenia wypiek,
o pastelowo - romantycznym wizerunku :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz