Czy mieliście ostatnio okazję, by przypomnieć sobie smak szlachetnej,
pachnącej jesiennym ogrodem papierówki?
Miałam to szczęście, dostałam siateczkę wypełnioną po brzegi.
pachnącej jesiennym ogrodem papierówki?
Miałam to szczęście, dostałam siateczkę wypełnioną po brzegi.
Znajoma znajomą poprosiła w moim imieniu..
Dziękując niniejszym darczyńcom, mogę Wam polecić
niewielki tort z dodatkiem papierówek.
Sprawdzą się w nim też inne odmiany jabłek, mniej lub bardziej słodkie,
natomiast ja miałam szczęście wykorzystania tych
zielonych, absolutnie nieidealnych z wyglądu papierówek.
Tort jest niskowęglowy, bez dodatku cukru, mąki.
Moja wersja jest mało słodka, specjalnie użyłam małej ilości słodzika,
by intensywność kwaskowatości musu jabłkowego nie została zdominowana.
Tort, jak to tort, wymaga troszkę więcej czasu niż szarlotki biszkoptowe,
sypane, czy kruche. Ale - tort, to tort.
Sprawdzą się w nim też inne odmiany jabłek, mniej lub bardziej słodkie,
natomiast ja miałam szczęście wykorzystania tych
zielonych, absolutnie nieidealnych z wyglądu papierówek.
Tort jest niskowęglowy, bez dodatku cukru, mąki.
Moja wersja jest mało słodka, specjalnie użyłam małej ilości słodzika,
by intensywność kwaskowatości musu jabłkowego nie została zdominowana.
Tort, jak to tort, wymaga troszkę więcej czasu niż szarlotki biszkoptowe,
sypane, czy kruche. Ale - tort, to tort.
Jest pyszny, lekki i troszkę już jesienią pachnie.
Składa się z trzech warstw - biszkopta, musu jabłkowego i masy serkowej.
Polecam wykonać go dzień przed degustacją, by spędził noc w lodówce.
Składniki biszkopta:
proporcje na niewielką tortownicę o średnicy 20 - 21 cm
proporcje na niewielką tortownicę o średnicy 20 - 21 cm
składniki w temperaturze pokojowej
2 jajka rozmiar L lub 3 jajka rozmiar M
2 łyżki mąki migdałowej
2 łyżki mieszanki do ciast z podketo.pl
( w zastępstwie sprawdzą się zmielone, ulubione orzechy )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka erytrytolu
1 łyżka gotowego musu jabłkowego ze słoika lub z tubki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka erytrytolu
1 łyżka gotowego musu jabłkowego ze słoika lub z tubki
lub tego przygotowanego do przełożenia tortu z papierówek
Składniki masy serowej:
składniki schłodzone w lodówce
250 gram serka mascarpone
150 gram śmietanki kremówki 30 %
100 gram serka Bieluch naturalnego
3 łyżki erytrytolu
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
250 gram serka mascarpone
150 gram śmietanki kremówki 30 %
100 gram serka Bieluch naturalnego
3 łyżki erytrytolu
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Składniki musu jabłkowego:
około 8 - 9 sztuk jabłek papierówek ( moje były średniej wielkości )
2 łyżki erytrytolu
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka konfitur - fixu
około 8 - 9 sztuk jabłek papierówek ( moje były średniej wielkości )
2 łyżki erytrytolu
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka konfitur - fixu
Wykonanie:
Proponuję zacząć od musu jabłkowego - powinien mieć czas
na przestygnięcie i zgęstnienie, przed przełożeniem torcika.
Mus jabłkowy:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Wkładamy do garnka i podgrzewamy na niewielkim ogniu,
Proponuję zacząć od musu jabłkowego - powinien mieć czas
na przestygnięcie i zgęstnienie, przed przełożeniem torcika.
Mus jabłkowy:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Wkładamy do garnka i podgrzewamy na niewielkim ogniu,
gotujemy, aż zaczną się rozpadać i gęstnieć.
Dosypujemy dopiero wtedy erytrytol, cukier z wanilią,
wlewamy sok z cytryny i mieszamy.
Na koniec wsypujemy łyżkę konfitur - fixu, gotujemy przez minutkę
i odkładamy do zupełnego przestudzenia.
Biszkopt:
Do miski wbijamy białka, wsypujemy szczyptę soli
i ubijamy mikserem na wysokich obrotach, do zgęstnienia.
Wsypujemy erytrytol, miksujemy na sztywną pianę.
Dodajemy pojedynczo żółtka, po każdym miksujemy chwilkę, do połączenia z pianą.
Na koniec dodajemy pełną łyżkę musu jabłkowego i kończymy miksowanie.
Dosypujemy mąkę migdałową, mieszankę do ciast lub zmielone orzechy,
proszek do pieczenia i całość delikatnie ale dokładnie
mieszamy łyżką lub szpatułką, dbając o to, by masa pozostała napowietrzona
( mąka migdałowa jest ciężka, może opadać na dno piany ).
Przelewamy gotową masę do tortownicy wyłożonej papierem
i pieczemy w temperaturze 170 stopni, około 20 - 25 minut.
Wyciągamy po 10 minutach studzenia w piekarniku i studzimy zupełnie.
Z wystudzonego biszkopta ścinamy cieniutko wierzch
i ścieramy go na tarce - posłuży nam do posypania góry torcika.
Masa serowa:
Do miski wkładamy wszystkie składniki - mascarpone,
serek Bieluch, śmietankę, słodzik, cukier z wanilią,
sok z cytryny i miksujemy do zgęstnienia,
nie za długo, by masa się nie rozrzedziła.
Jeśli lubicie cynamon, możecie się pokusić o dodanie
nie za długo, by masa się nie rozrzedziła.
Jeśli lubicie cynamon, możecie się pokusić o dodanie
do masy szczypty lub szczypt kilku.
Składanie torcika:
Biszkopt po odcięciu wierzchu, wkładamy do tortownicy i zapinamy obręcz.
Wykładamy połowę musu jabłkowego - równo rozprowadzamy go po biszkopcie.
Na warstwę jabłuszek wykładamy połowę masy serowej.
Na masie ponownie, delikatnie wykładamy drugą połowę musu jabłkowego.
I na koniec, na mus - pozostała masa serowa.
Wyrównujemy i posypujemy wierzch startym biszkoptem.
I to tylko tyle i aż tyle - smakowo tort jest idealnie zgrany.
Wkładamy ciasto do lodówki - na drugi dzień zyskuje właściwą konsystencję.
Został od wczoraj jeden kawałeczek.
Poza mną krąży przy nim jeszcze jedna chętna osoba.
Podzielę go zatem, nie mam sumienia.
Chociaż..
Życzę smacznego i przy okazji miłego poniedziałkowego startu w tydzień.
Czwartkowe święto wielu z nas przedłuży kolejny weekend
- jeśli nie macie pomysłu na świąteczne ciasto, stawiajcie na papierówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz