Przepis wyjątkowy.
Okazja wyjątkowa, miejsce z którego piszę równie wyjątkowe.
Zapraszam dziś, w tych wyjątkowych okolicznościach
na tort z zamrażarki o czekoladowym smaku Nutelli
i konsystencji aksamitnych, kremowych lodów.
Wyjątkowo prosty do wykonania.
Składniki masy lodowej wystarczy połączyć w malakserze
- pół minuty miksowania i gotowe.
Za przygotowania należy zabrać się dzień przed planowaną degustacją,
konieczna jest noc spędzona w zamrażarce, by masa odpowiednio stężała.
Szczerze przyznam - nie byłam pewna, czy masa zamrażana,
zawierająca w swym składzie twaróg sernikowy
może być tak gładka i delikatna w konsystencji. Zapewniam, jednak może.
Tort należy kroić zaraz po wyciągnięciu z lodówki,
dość szybko zaczyna się podtapiać,
choć na etapie topienia chyba smakował mi jeszcze bardziej :).
Ten właśnie moment uchwyciłam na zdjęciach.
Niestety, nie pośpieszyłam się odpowiednio, by uwiecznić tort przed rozkrojeniem.
Okazja wyjątkowa, miejsce z którego piszę równie wyjątkowe.
Zapraszam dziś, w tych wyjątkowych okolicznościach
na tort z zamrażarki o czekoladowym smaku Nutelli
i konsystencji aksamitnych, kremowych lodów.
Wyjątkowo prosty do wykonania.
Składniki masy lodowej wystarczy połączyć w malakserze
- pół minuty miksowania i gotowe.
Za przygotowania należy zabrać się dzień przed planowaną degustacją,
konieczna jest noc spędzona w zamrażarce, by masa odpowiednio stężała.
Szczerze przyznam - nie byłam pewna, czy masa zamrażana,
zawierająca w swym składzie twaróg sernikowy
może być tak gładka i delikatna w konsystencji. Zapewniam, jednak może.
Tort należy kroić zaraz po wyciągnięciu z lodówki,
dość szybko zaczyna się podtapiać,
choć na etapie topienia chyba smakował mi jeszcze bardziej :).
Ten właśnie moment uchwyciłam na zdjęciach.
Niestety, nie pośpieszyłam się odpowiednio, by uwiecznić tort przed rozkrojeniem.
Składniki:
proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm
proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm
Masa lodowa:
400 gram dobrego sera sernikowego - wiaderkowego
300 gram Nutelli lub innego kremu czekoladowego
1/2 szklanki cukru pudru
100 ml śmietanki kremówki 30 %
300 gram miękkich lodów waniliowych
Spód z ciasteczek:
100 gram herbatników lub kruchych ciasteczek
400 gram dobrego sera sernikowego - wiaderkowego
300 gram Nutelli lub innego kremu czekoladowego
1/2 szklanki cukru pudru
100 ml śmietanki kremówki 30 %
300 gram miękkich lodów waniliowych
Spód z ciasteczek:
100 gram herbatników lub kruchych ciasteczek
( mogą być czekoladowe )
3 pełne łyżki Nutelli
3 pełne łyżki Nutelli
Wykonanie:
Proponuję zacząć od spodu z ciasteczek,
by po wylepieniu nimi dna tortownicy
Proponuję zacząć od spodu z ciasteczek,
by po wylepieniu nimi dna tortownicy
spokojnie zabrać się za masę lodową.
Ciasteczka w malakserze miksujemy na proszek,
przesypujemy do miski, dodajemy krem czekoladowy
i mieszamy. Powstałą gęstą masą wylepiamy równo
dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Masa lodowa:
Do malaksera wkładamy ser, cukier, śmietankę i miksujemy krótko, do połączenia.
Następnie dodajemy krem czekoladowy, lody
i miksujemy krótko, na kremową masę.
Przelewamy całość na ciasteczkowy spód w tortownicy,
przykrywamy folią ( nie może dotykać powierzchni masy ).
Wypełnioną masą formę wkładamy na całą noc do zamrażarki.
Po wyciągnięciu pozostaje już tylko wykończenie wierzchu.
Ciasteczka w malakserze miksujemy na proszek,
przesypujemy do miski, dodajemy krem czekoladowy
i mieszamy. Powstałą gęstą masą wylepiamy równo
dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Masa lodowa:
Do malaksera wkładamy ser, cukier, śmietankę i miksujemy krótko, do połączenia.
Następnie dodajemy krem czekoladowy, lody
i miksujemy krótko, na kremową masę.
Przelewamy całość na ciasteczkowy spód w tortownicy,
przykrywamy folią ( nie może dotykać powierzchni masy ).
Wypełnioną masą formę wkładamy na całą noc do zamrażarki.
Po wyciągnięciu pozostaje już tylko wykończenie wierzchu.
W oryginalnym przepisie wykorzystano ubitą śmietankę kremówkę.
Ja polałam powierzchnię masą czekoladową
wykonaną z całej tabliczki białej czekolady,
Ja polałam powierzchnię masą czekoladową
wykonaną z całej tabliczki białej czekolady,
rozpuszczonej w mikrofalówce z około 1/4 szklanki mleka
i wymieszanej z dwoma łyżkami gorzkiego kakao.
Masa na powierzchni zmrożonego tortu oczywiście momentalnie zastyga,
jednak idealnie się kroi, nie kruszy, ma konsystencję gęstego,
Masa na powierzchni zmrożonego tortu oczywiście momentalnie zastyga,
jednak idealnie się kroi, nie kruszy, ma konsystencję gęstego,
czekoladowego kremu.
Wierzch dodatkowo posypałam czekoladowymi drobinkami.
Wierzch dodatkowo posypałam czekoladowymi drobinkami.
Korzystając z okazji, wpisuję się w wyjątkowo serdeczne
tegoroczne klimaty walentynkowe. Kochajmy!
Mówmy o miłości, okazujmy ją w jej najpiękniejszych formach,
upiększajmy nią wszystko wokół
i dodawajmy smaku wszystkiemu, co traci na wyrazistości.
Idealny czekoladowy tort :)
OdpowiedzUsuń