Tort urodzinowy. Poprzeczka wysoko.
Solenizantka wypieki cytrynowe stawia ponad innymi.
Stresująca zatem ta chwila, tuż po zdmuchnięciu świeczek :)
Stresująca zatem ta chwila, tuż po zdmuchnięciu świeczek :)
Nie byłam przekonana czy proporcje mas
- cytrynowej i śmietanowej są odpowiednie.
Zapewnić dziś już mogę, że owszem.
Zapewnić dziś już mogę, że owszem.
Smak, proporcje, intensywność są idealnie wyważone.
Ilość masy cytrynowej wystarcza, by całość była odpowiednio cytrusowa.
Masa śmietanowa obficie wtłoczona w torcik,
jest uzupełnieniem i tłem dla wyrazistej wkładki cytrusowej.
Tort jest słodki i kwaskowaty zarazem, lekki i sycący.
Są okazje, które proszą się o uświetnienie
Ilość masy cytrynowej wystarcza, by całość była odpowiednio cytrusowa.
Masa śmietanowa obficie wtłoczona w torcik,
jest uzupełnieniem i tłem dla wyrazistej wkładki cytrusowej.
Tort jest słodki i kwaskowaty zarazem, lekki i sycący.
Są okazje, które proszą się o uświetnienie
klasycznymi, sprawdzonymi smakami.
Skorzystajcie z mojej propozycji, gdy jedna z takich okazji,
Skorzystajcie z mojej propozycji, gdy jedna z takich okazji,
wpisana już w Wasz kalendarz.
Za składanie torcika zabierzcie się dzień przed,
noc powinien spędzić w lodówce.
Składniki:
na tortownicę o średnicy 22 cm
na tortownicę o średnicy 22 cm
ciasto jogurtowe:
mieszanka do wypieku ciasta firmy Delecta
"Jogurtowe z naturalnym jogurtem - duża blacha"
+ składniki dodatkowe wskazane w mieszance:
+ składniki dodatkowe wskazane w mieszance:
mleko lub jogurt, olej lub masło, jaja.
masa cytrynowa:
2 żółtka z jajek rozmiar L
120 gram cukru
5 gram mąki kukurydzianej ( 1 łyżka )
100 gram soku cytrynowego ( z dwóch cytryn )
100 gram masła
2 żółtka z jajek rozmiar L
120 gram cukru
5 gram mąki kukurydzianej ( 1 łyżka )
100 gram soku cytrynowego ( z dwóch cytryn )
100 gram masła
masa śmietanowa:
150 gram serka mascarpone
200 gram śmietanki kremówki 30 %
30 gram cukru
1/2 opakowania śmietan - fixu
1/2 szklanki wody z sokiem z cytryny do ponczowania
150 gram serka mascarpone
200 gram śmietanki kremówki 30 %
30 gram cukru
1/2 opakowania śmietan - fixu
1/2 szklanki wody z sokiem z cytryny do ponczowania
Wykonanie:
Tortownicę natłuszczamy olejem lub masłem, oprószamy mąką.
Z połowy opakowania mieszanki do wypieków, pieczemy biszkopt
zgodnie z zamieszczonym na opakowaniu przepisem.
Ja zamieniam wskazane w przepisie masło na olej rzepakowy,
mleko na jogurt.
Po upieczeniu studzimy i przekrajamy na dwa równe blaty.
Z wierzchu ciasta ścinamy wyrośniętą górkę, by tort był płaski i równy.
Przygotowujemy poncz z wody i soku cytrynowego.
Po upieczeniu studzimy i przekrajamy na dwa równe blaty.
Z wierzchu ciasta ścinamy wyrośniętą górkę, by tort był płaski i równy.
Przygotowujemy poncz z wody i soku cytrynowego.
Zabieramy się za masę cytrynową -
typowy lemon curd, gotowany na żółtkach.
Do rondla z grubym dnem wbijamy dwa żółtka, wsypujemy cukier,
mąkę kukurydzianą, sok cytrynowy
Do rondla z grubym dnem wbijamy dwa żółtka, wsypujemy cukier,
mąkę kukurydzianą, sok cytrynowy
i mieszając podgrzewamy do zgęstnienia i zagotowania.
Dodajemy zimne masło, mieszamy by się rozpuściło
i połączyło z masą w gęsty jak budyń krem.
Jeszcze ciepłą masę cytrynową przecieramy przez sitko,
Dodajemy zimne masło, mieszamy by się rozpuściło
i połączyło z masą w gęsty jak budyń krem.
Jeszcze ciepłą masę cytrynową przecieramy przez sitko,
by była gładka i aksamitna.
Studzimy chwilkę i wkładamy do lodówki,
Studzimy chwilkę i wkładamy do lodówki,
by stężała ( można przyspieszyć ten proces w zamrażarce ).
Masa śmietanowa -
do miski wkładamy mascarpone,
wlewamy śmietankę i zaczynamy ubijać.
Pod koniec miksowania wsypujemy cukier i opakowanie śmietan - fixu.
Miksujemy jeszcze chwilkę, do powstania bardzo gestego, sztywnego kremu.
Pod koniec miksowania wsypujemy cukier i opakowanie śmietan - fixu.
Miksujemy jeszcze chwilkę, do powstania bardzo gestego, sztywnego kremu.
Składanie tortu:
Będziecie potrzebowali dwóch rękawów cukierniczych, lub dwóch woreczków.
Dolny blat ciasta jogurtowego wkładamy do tortownicy
i ponczujemy wodą z sokiem.
Masę śmietanową przekładamy do jednego z rękawów ( jeśli takowego nie posiadacie,
użyjcie woreczka foliowego, z odciętym dolnym rogiem ).
Wokół brzegów ciasta wyciskamy obręcz, szeroką na około 2 cm.
Środek obręczy wypełniamy stężałą w lodówce masą cytrynową
Wokół brzegów ciasta wyciskamy obręcz, szeroką na około 2 cm.
Środek obręczy wypełniamy stężałą w lodówce masą cytrynową
- wykorzystujemy około 2/3 masy.
Przykrywamy drugim biszkoptem, również go ponczujemy.
Pozostałą masę śmietanową znów wkładamy do rękawa lub woreczka
Pozostałą masę śmietanową znów wkładamy do rękawa lub woreczka
i na wierzchu biszkopta wyciskamy paski
o szerokości około 1 cm, w odstępach również około 1 cm.
To samo robimy z pozostałą masą cytrynową -
wkładamy ją do rękawa cukierniczego
wkładamy ją do rękawa cukierniczego
i wypełniamy nią przerwy pomiędzy pasmami śmietanowymi.
Staramy się, by ręka nam nie drżała
i krawędzie wyciskanych mas nie były zygzakowate :).
Na koniec, masą śmietanową wokół ciasta wyciskamy równiutki brzeg.
Ja przed samym podaniem, posypałam go pokruszonymi drobno bezikami
i kulkami śmietankowymi ( takimi zwykłymi białymi drażami ).
Użyjcie oczywiście wybranych przez siebie ozdabiaczy.
Gotowy tort wkładamy na noc do lodówki,
Staramy się, by ręka nam nie drżała
i krawędzie wyciskanych mas nie były zygzakowate :).
Na koniec, masą śmietanową wokół ciasta wyciskamy równiutki brzeg.
Ja przed samym podaniem, posypałam go pokruszonymi drobno bezikami
i kulkami śmietankowymi ( takimi zwykłymi białymi drażami ).
Użyjcie oczywiście wybranych przez siebie ozdabiaczy.
Gotowy tort wkładamy na noc do lodówki,
by nabrał właściwej konsystencji, wilgotności.
Jest idealny na ugoszczenie około 10 - ciu osób.
Krojony oszczędnie, pozwoli na wygospodarowanie 11- tego kawałka,
- na dokładkę, dla wielbiciela klimatów cytro.
Powodzenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz