Dzisiaj dla Was torcik, a dokładnie jego połowa.
Biszkopt po upieczeniu przekrojony na pół,
przełożony niewielką ilością kremowej masy serkowej,
z wyczuwalnym delikatnym posmakiem korzennym.
Ciekawa propozycja lekkiego, całkiem dobrze
prezentującego się na talerzu deseru.
Torcik upiekłam tuż przed weekendowym wyjazdem,
ale z uwagi na niewielkie gabaryty, wyjazdu nie doczekał.
Planowo miał być prowiantem podróżnym.
Los nam sprzyjał tak czy inaczej, mieszkaliśmy minione dwa dni,
nad jedną z bardziej docenianych cukierni w mieście :).
Składniki biszkopta:
składniki w temperaturze pokojowej
proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm
proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm
3 jajka rozmiar L
2 łyżki mąki migdałowej
2 łyżki mieszanki do ciast z podketo.pl
( w zastępstwie można użyć mielonych orzechów np. włoskich )
2 pełne łyżki erytrytolu
1/2 łyżeczki cynamonu lub mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 gram posiekanej drobno gorzkiej czekolady ( u mnie 70 % kakao )
garść posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
2 łyżki mąki migdałowej
2 łyżki mieszanki do ciast z podketo.pl
( w zastępstwie można użyć mielonych orzechów np. włoskich )
2 pełne łyżki erytrytolu
1/2 łyżeczki cynamonu lub mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 gram posiekanej drobno gorzkiej czekolady ( u mnie 70 % kakao )
garść posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
Składniki kremu serowego:
100 gram serka ricotta
200 gram mascarpone
2 łyżki erytrytolu
50 gram drobno posiekanej gorzkiej czekolady
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
odrobina skórki startej z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
100 gram serka ricotta
200 gram mascarpone
2 łyżki erytrytolu
50 gram drobno posiekanej gorzkiej czekolady
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
odrobina skórki startej z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie - 2 łyżki konfitury o niskiej zawartości cukru lub powidła śliwkowe
Wykonanie biszkopta:
Oddzielamy białka od żółtek, wkładamy je do miski,
dodajemy odrobinę soli i ubijamy na wysokich obrotach
miksera na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy
erytrytol i kontynuujemy miksowanie do uzyskania szklistej, sztywnej piany.
Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy pojedynczo żółtka,
Oddzielamy białka od żółtek, wkładamy je do miski,
dodajemy odrobinę soli i ubijamy na wysokich obrotach
miksera na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy
erytrytol i kontynuujemy miksowanie do uzyskania szklistej, sztywnej piany.
Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy pojedynczo żółtka,
po każdym dodaniu miksujemy dokładnie, do powstania jednolitej, kremowej masy.
Odkładamy mikser, dodajemy ekstrakt waniliowy
Odkładamy mikser, dodajemy ekstrakt waniliowy
i wsypujemy połączone wcześniej suche składniki
- mąkę migdałową, mieszankę do wypieku ciast lub mielone orzechy,
proszek do pieczenia, przyprawy korzenne.
Wszystko mieszamy delikatnie łyżką, starając się, by suche składniki
nie opadły i nie pozostały na spodzie miski.
Masa powinna pozostać puszysta i lekka.
Na koniec wsypujemy czekoladę i rozdrobnione orzechy,
mieszamy i przelewamy całość do formy - u mnie tortownica silikonowa.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu, około 20 - 25 minut.
Po upieczeniu studzimy 10 minut w piekarniku, wyciągamy i studzimy zupełnie.
W tym czasie przygotowujemy bardzo prostą masę serkową.
- mąkę migdałową, mieszankę do wypieku ciast lub mielone orzechy,
proszek do pieczenia, przyprawy korzenne.
Wszystko mieszamy delikatnie łyżką, starając się, by suche składniki
nie opadły i nie pozostały na spodzie miski.
Masa powinna pozostać puszysta i lekka.
Na koniec wsypujemy czekoladę i rozdrobnione orzechy,
mieszamy i przelewamy całość do formy - u mnie tortownica silikonowa.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu, około 20 - 25 minut.
Po upieczeniu studzimy 10 minut w piekarniku, wyciągamy i studzimy zupełnie.
W tym czasie przygotowujemy bardzo prostą masę serkową.
Wykonanie kremu serkowego:
Do miski wkładamy oba serki ( schłodzone ),
Do miski wkładamy oba serki ( schłodzone ),
słodzik, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny,
szczyptę cynamonu i miksujemy - króciutko, tylko do dokładnego połączenia.
Wsypujemy pokrojoną drobno czekoladę, mieszamy.
Masa nie wymaga użycia żelatyny, w lodówce nabiera właściwej konsystencji.
szczyptę cynamonu i miksujemy - króciutko, tylko do dokładnego połączenia.
Wsypujemy pokrojoną drobno czekoladę, mieszamy.
Masa nie wymaga użycia żelatyny, w lodówce nabiera właściwej konsystencji.
Składanie biszkoptowego torcika:
Biszkopt nie jest wysoki, rozcinamy go więc wzdłuż na dwie połowy.
Biszkopt nie jest wysoki, rozcinamy go więc wzdłuż na dwie połowy.
Na jedną połowę wykładamy całą masę serkową,
przykładamy drugą połową, lekko dociskamy.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin,
najlepiej na całą noc, smaki się przenikną, biszkopt zwilgotnieje.
Dla miłośników korzennych aromatów, orzechów i gorzkiej czekolady
będzie to deser idealny - lekki, delikatny, ale wyrazisty.
Nie zawiera cukru, mąki, wykorzystane składniki czynią z niego
niewątpliwie zdrową alternatywę dla orzechowych ciast tortowych.
Spodnią część biszkopta, przed wyłożeniem kremu serkowego można
pokryć cieniutką warstwą konfitury o obniżonej zawartości cukru,
Spodnią część biszkopta, przed wyłożeniem kremu serkowego można
pokryć cieniutką warstwą konfitury o obniżonej zawartości cukru,
lub powidłem ze śliwek. Doda mu charakteru.
Mój torcik, jak już napomknęłam, powstał na dzień przed
weekendowym wyjazdem, kończącym etap wakacyjnej beztroski,
mojej córki i jej przyjaciółki.
Jutro czeka je powrót do ich odmiennych światów,
to co robią na co dzień, ni jak się z sobą nie przeplata.
Ale te dwa wymiary przyjaźń uczyniły ciekawszą i bezwarunkową.
Jednak - sentyment obu nastolatek do naszej stolicy - podobny.
Więc jesteśmy w stolicy.
Cieszę się, że wrażenia z aktualnego pobytu znów tak pozytywne.
Przy degustowaniu torcika, pozytywne doznania również zapewnione.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz