poniedziałek, 13 grudnia 2021

Biszkopt orzechowo - jabłkowy z kremem piernikowym




Rozpływające się w ustach ciasto tortowe.
Biszkopt z zatopionymi plastrami jabłek, 
delikatnie wyczuwalne orzechy laskowe.
Kremowa, lekka śmietanowa masa o wyraźnym posmaku piernika.
Ciasto tak puszyste i miękkie, że trudne do równego krojenia.
Chmurka. 
Szybkie w wykonaniu, a efekt końcowy dorównuje wykwintnym kostkom tortowym.
Pieczenie rozpoczęłam po późnym niedzielnym śniadaniu, 
gotowe ciasto podałam po wczesnym obiedzie.
" Ty to wszystko dziś zrobiłaś ? Kiedy ?? " 
- zapisałam komentarz, by go wykorzystać. 
Wiele wyjaśnia :)
Biszkopt piecze się 20 minut, masa ogółem wymaga 15 minut, 
oczywiście bez czasu chłodzenia. 
Najbardziej pracochłonne okazuje się obranie i krojenie jabłek. 
Wykorzystajcie więc kogoś w tym zakresie, 
w czasie gdy będziecie ubijać białka.

Składniki biszkopta:
4 jaja rozmiar L
75 gram cukru
70 gram mąki pszennej
70 gram mielonych orzechów laskowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 średniej wielkości jabłka

Składniki masy:
200 gram śmietanki 30 %
100 gram białej czekolady
60 gram gorzkiej czekolady
1 łyżka przyprawy do piernika
kilka sztuk cukierków marcepanowych w czekoladzie

Wykonanie biszkopta:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na wysokich obrotach ze szczyptą soli. 
Gdy staną się lśniące i sztywne, nadal miksując powoli wsypujemy cukier.
Do ubitej piany po kolei dodajemy żółtka 
- ubijając już na zwolnionych obrotach.
Następnie przesiewamy do masy mąkę 
wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia, 
wsypujemy zmielone orzechy i miksujemy całość krótko, tylko do połączenia.
Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry.
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia 
i na całej jej powierzchni układamy jedną warstwą jabłkowe plasterki. 
Zalewamy je masą masa biszkoptową, wyrównujemy powierzchnię 
i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. 
Pieczemy około 20 minut, obserwując stan zarumienienia.
Gdy biszkopt stanie się jasnozłoty i puszysty, 
wyłączamy piekarnik i wyciągamy blaszkę. 
Biszkopt ściągamy wraz z papierem i przekładamy 
na ściereczkę bawełnianą - stroną z jabłkami do góry. 
Odrywamy delikatnie papier.
Gdybyśmy robili roladkę - w tym momencie należałoby 
zawinąć rulon razem ze ściereczką 
( ciasto również nadaje się na roladę ). 
W moim wydaniu, upieczone ciasto zostawiamy 
w ten właśnie sposób do przestudzenia.
Gdy ostygnie, kroimy wzdłuż na trzy równe prostokąty, 
szerokości formy keksowej, w której będziemy je układać warstwowo.

Wykonanie masy:
Czekolady łamiemy na kostki i wkładamy do miseczki.
Śmietankę podgrzewamy w rondelku, lecz nie doprowadzamy do wrzenia. 
Gorącą zalewamy połamaną czekoladę, 
odczekujemy kilka minut i mieszamy na gładki, czekoladowy krem. 
Wsypujemy przyprawę piernikową, mieszamy 
i wkładamy do lodówki na kilka godzin. 
Dobrze oczywiście masę przygotować dzień wcześniej, 
by w lodówce przeczekała całą noc.
Zimną przekładamy do naczynia do ubijania i
miksujemy na wysokich obrotach, tylko do momentu mocnego zgęstnienia. 
Czekoladki marcepanowe ścieramy na drobne wiórki.

Składanie ciasta:
Na spód formy keksowej kładziemy  jabłkami do góry, 
jedną z trzech części przeciętego biszkopta. 
Wykładamy połowę masy piernikowej, 
posypujemy połową wiórków marcepanowych,
przykładamy drugą częścią biszkopta ( również jabłkami do góry ).
Wykładamy drugą połowę masy, ponownie posypujemy wiórkami 
i nakładamy trzeci prostokąt biszkoptowy, 
tym razem stroną bez jabłek do góry. 
Złożone, gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem 
i wkładamy do lodówki.
Jest tak delikatne, że nie prostym było ukrojenie wzorcowego kawałka, 
który byłby odpowiednio fotogeniczny. 
Biszkopt jest tak puszysty, że pod nożem zachowywał się jak wata cukrowa. 
Tak, to chyba dobre porównanie.
Co do masy - jest kremowa i intensywnie piernikowa, 
co w połączeniu z orzechami i jabłkami powoduje, 
że nieoczywistość tej kompozycji tak wciąga.. 
Polecam, wciągając Was również, w świąteczny już niezaprzeczalnie, 
piernikowo - orzechowy, nieoczywisty klimat.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz