Chciałabym napisać, że oto tort dla wszystkich i na każdą okazję,
ale to wypiek dla lubujących się w nieoczywistych połączeniach.
Miękki biszkopt z domieszką maku i dwie masy.
Jedna subtelnie pomarańczowa i lekka.
Druga kremowa, kajmakowa z intensywnym makowym akcentem.
Delikatność przełamana wyraźnym konkretem.
Tort wyszukany w smaku,
jednak oprawa którą mu nadałam, najprostsza z możliwych.
Widoczne z zewnątrz warstwy zachęcają, by wkrajać się głębiej
i całą uwagę skupić na smaku.
Miękki biszkopt nasączony sokiem
podkreśla delikatny smak masy z pomarańczami
i kontrastuje ze znacząco cięższą kajmakową.
Polecam zrobić tort dzień przed planowanym poczęstunkiem
i wstawić na noc do lodówki - smaki staną się intensywniejsze.
Składniki biszkopta:
na tortownicę o średnicy 20 cm
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mielonego maku
5 jaj rozmiar L - oddzielnie białka i żółtka
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mielonego maku
5 jaj rozmiar L - oddzielnie białka i żółtka
Wykonanie:
Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo wsypujemy cukier.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo wsypujemy cukier.
Do powstałej gęstej piany, cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku.
Odkładamy mikser, przesiewamy mąki z proszkiem i mak.
Odkładamy mikser, przesiewamy mąki z proszkiem i mak.
Mieszamy krótko szpatułką, do połączenia składników w puszystą masę.
Przelewamy ciasto do tortownicy wysmarowanej olejem
Przelewamy ciasto do tortownicy wysmarowanej olejem
i pieczemy w 180 stopniach, około 30 minut.
Po upieczeniu tortownicę wyciągamy
Po upieczeniu tortownicę wyciągamy
i opuszczamy z wysokości około pół metra na podłogę.
Zapobiegnie to opadnięciu biszkopta.
Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika
i tam studzimy przy otwartych drzwiczkach.
Po wystudzeniu kroimy na trzy równe blaty.
Po wystudzeniu kroimy na trzy równe blaty.
Składniki masy pomarańczowej:
250 ml mleka
250 ml mleka
3 łyżki cukru
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
50 ml soku z pomarańczy
skórka starta z 1/2 pomarańczy
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
50 ml soku z pomarańczy
skórka starta z 1/2 pomarańczy
cząstki z pomarańczy obrane z białej błonki, pokrojone w kosteczkę
1 pełna łyżeczka żelatyny
250 gram serka mascarpone
1 pełna łyżeczka żelatyny
250 gram serka mascarpone
Wykonanie:
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, mieszamy i odstawiamy.
Gdy napęcznieje, rozpuszczamy ( nie zagotowujemy )
w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.
Żółtka mieszamy w szklance z mąką.
Mleko podgrzewamy w rondelku z sokiem,
skórką pomarańczową i cukrem, prawie do zagotowania.
Dodajemy żółtka z mąką i mieszając gotujemy gęsty budyń.
Jesli powstaną drobne grudki - użyjcie blendera i zmiksujcie masę na gładko.
Teraz dodajemy rozpuszczoną żelatynę i łączymy ją dokładnie z budyniem.
Odstawiamy całość do zupełnego przestudzenia.
Do wystudzonej masy dodajemy serek mascarpone
i miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
Na koniec dodajemy pokrojone cząstki pomarańczy.
Składniki masy kajmakowej:
1/2 puszki masy krówkowej kajmakowej
4 łyżki przygotowanej przed chwilą masy z pomarańczami
1 pełna łyżka maku mielonego
Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą
Na poncz:
1/3 szklanki soku pomarańczowego, 1 łyżka cukru, 1/4 szklanki wody
Składniki mieszamy ze sobą do rozpuszczenia cukru.
Składanie tortu:
Dolny blat biszkoptowy zapinamy obręczą,
ponczujemy i na środek wykładamy połowę masy pomarańczowej,
zostawiając wokół rant o szerokości około 2 cm.
Wypełniamy go połową masy kajmakowej.
Przykładamy drugim blatem biszkoptowym, ponczujemy
i wykładamy ponownie obie masy, tym razem odwrotnie
- na środek nakładamy masę kajmakową,
pozostawiony rant wokół wypełniamy masą pomarańczową.
( zostawiamy dwie łyżki do posmarowania wierzchu ).
Przykładamy ostatnim blatem, nasączamy go resztą ponczu
i smarujemy pozostałą masą pomarańczową.
Jeśli uważacie za stosowne udekorować tort -
sprawdzi się bita śmietana, cząstki pomarańczy,
lub tak jak u mnie - białe wiórki czekoladowe z bezikami.
Doskonały smak :)
OdpowiedzUsuń