sobota, 17 października 2020

Tort pomarańczowy z makiem i kajmakiem

 
Chciałabym napisać, że oto tort dla wszystkich i na każdą okazję, 
ale to wypiek dla lubujących się w nieoczywistych połączeniach. 
Miękki biszkopt z domieszką maku i dwie masy.
Jedna subtelnie pomarańczowa i lekka.
Druga kremowa, kajmakowa z intensywnym makowym akcentem.
Delikatność przełamana wyraźnym konkretem.
Tort wyszukany w smaku, 
jednak oprawa którą mu nadałam, najprostsza z możliwych.
Widoczne z zewnątrz warstwy zachęcają, by wkrajać się głębiej
i całą uwagę skupić na smaku.
Miękki biszkopt nasączony sokiem
podkreśla delikatny smak masy z pomarańczami 
i kontrastuje ze znacząco cięższą kajmakową.
Polecam zrobić tort dzień przed planowanym poczęstunkiem 
i wstawić na noc do lodówki - smaki staną się intensywniejsze.

Składniki biszkopta:
na tortownicę o średnicy 20 cm
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mielonego maku
5 jaj rozmiar L - oddzielnie białka i żółtka

Wykonanie:
Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo wsypujemy cukier. 
Do powstałej gęstej piany, cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku.
Odkładamy mikser, przesiewamy mąki z proszkiem i mak. 
Mieszamy krótko szpatułką, do połączenia składników w puszystą masę.
Przelewamy ciasto do tortownicy wysmarowanej olejem 
i pieczemy w 180 stopniach, około 30 minut.
Po upieczeniu tortownicę wyciągamy 
i opuszczamy z wysokości około pół metra na podłogę. 
Zapobiegnie to opadnięciu biszkopta.
Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika 
i tam studzimy przy otwartych drzwiczkach.
Po wystudzeniu kroimy na trzy równe blaty.

Składniki masy pomarańczowej:
250 ml mleka
3 łyżki cukru
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
50 ml soku z pomarańczy
skórka starta z 1/2 pomarańczy
cząstki z pomarańczy obrane z białej błonki, pokrojone w kosteczkę
1 pełna łyżeczka żelatyny
250 gram serka mascarpone

Wykonanie:
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, mieszamy i odstawiamy. 
Gdy napęcznieje, rozpuszczamy ( nie zagotowujemy ) 
w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. 
Żółtka mieszamy w szklance z mąką. 
Mleko podgrzewamy w rondelku z sokiem, 
skórką pomarańczową i cukrem, prawie do zagotowania.
Dodajemy żółtka z mąką i mieszając gotujemy gęsty budyń. 
Jesli powstaną drobne grudki - użyjcie blendera i zmiksujcie masę na gładko.
Teraz dodajemy rozpuszczoną żelatynę i łączymy ją dokładnie z budyniem.
Odstawiamy całość do zupełnego przestudzenia.
Do wystudzonej masy dodajemy serek mascarpone 
i miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
Na koniec dodajemy pokrojone cząstki pomarańczy.

Składniki masy kajmakowej:
1/2 puszki masy krówkowej kajmakowej
4 łyżki przygotowanej przed chwilą masy z pomarańczami
1 pełna łyżka maku mielonego
Wykonanie:
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą

Na poncz:
1/3 szklanki soku pomarańczowego, 1 łyżka cukru, 1/4 szklanki wody
Składniki mieszamy ze sobą do rozpuszczenia cukru.

Składanie tortu:
Dolny blat biszkoptowy zapinamy obręczą,
ponczujemy i na środek wykładamy połowę masy pomarańczowej, 
zostawiając wokół rant o szerokości około 2 cm.
Wypełniamy go połową masy kajmakowej. 
Przykładamy drugim blatem biszkoptowym, ponczujemy 
i wykładamy ponownie obie masy, tym razem odwrotnie 
- na środek nakładamy masę kajmakową, 
pozostawiony rant wokół wypełniamy masą pomarańczową.
 ( zostawiamy dwie łyżki do posmarowania wierzchu ).
Przykładamy ostatnim blatem, nasączamy go resztą ponczu 
i smarujemy pozostałą masą pomarańczową. 
Jeśli uważacie za stosowne udekorować tort - 
sprawdzi się bita śmietana, cząstki pomarańczy,
lub tak jak u mnie - białe wiórki czekoladowe z bezikami.









1 komentarz: