niedziela, 8 maja 2022

Tort orzechowy z rabarbarem i jogurtem greckim


Lekki, jak na wiosenno - majowo - piknikowy tort przystało. 
Przeznaczony na kawkę przed grillowaniem, 
by pozostawił poczucie niedosytu 
i miejsce na to, co wykładane będzie na ruszt.
Oczywiście rabarbar w nim swe należne miejsce znajduje.
Przecież to maj :)

Biszkopt jak puch, masy delikatne, bo z jogurtem. 
Jabłuszko z rabarbarem to idealny duet zarówno dla orzechowego biszkopta
jak i delikatnie korzennego, ciastkowego kremu wkręconego w jedną z warstw masy. 

Polecam na wiosenne okazje, których z całą pewnością 
nie zabraknie przez najbliższe, oby ciepłe tygodnie.

Składniki:
proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm

Biszkopt orzechowy:
3 jaja L
1/2 szklanki cukru
1 łyżka oleju rzepakowego
2/3 szklanki mąki pszennej
1 pełna łyżka budyniu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 gram zmielonych orzechów laskowych
Warstwa jabłkowo - rabarbarowa:
1 słodkie jabłko
2 gałązki rabarbaru
1 pełna łyżka galaretki jabłkowej lub cytrynowej
1 łyżka cukru
1/2 słoika dżemu jabłkowego
cynamon do smaku
Masa śmietanowo - jogurtowa
150 gram mleka zagęszczonego, słodzonego z tubki
300 ml śmietanki 30%
400 gram kremowego jogurtu greckiego
2 łyżki cukru pudru
50 gram mlecznej czekolady
Słoik kremu ciasteczkowego ( np. Lotus lub Speculoos )
2 płaskie łyżki żelatyny
Poncz:
1 cytryna
1/2 szklanki przegotowanej wody
1 łyżka cukru

Wykonanie:

Zaczynamy od galaretki owocowej :
Wkładka jabłkowa :
Pokrojone w kosteczkę jabłko, oczyszczony i pokrojony w plasterki rabarbar 
wkładamy do rondelka i prużymy z łyżką cukru, aż zmiękną . 
Dodajemy dżem jabłkowy, cynamon i chwilkę razem gotujemy. 
Ściągamy z palnika i do gorącej masy dosypujemy łyżkę galaretki 
i mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy w lodówce, by masa zaczęła tężeć.

Biszkopt:
Całe jaja wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy 
na wysokich obrotach aż zbieleją - około 10 minut.
Dolewamy olej, mieszamy. Do puszystej jajecznej masy przesiewamy
mąkę, wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem. 
Wsypujemy zmielone orzechy i wszystko delikatnie mieszamy szpatułką, 
do dokładnego połączenia.
Ciasto wylewamy do tortownicy 
( papierem do pieczenia wykładamy tylko dno )
i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, 
pieczemy około 25 minut, na rumiano.
Po upieczeniu zostawiamy biszkopt 5 minut w piekarniku, 
po czym wyciągamy i wraz z tortownicą upuszczamy na ziemię 
z wysokości pół metra i odstawiamy do wystudzenia.
Przecinamy na dwa równe blaty.

Masa jogurtowa:
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawiamy, by napęczniała.
Do małego rondelka wlewamy mleko zagęszczone i podgrzewamy prawie do wrzenia. 
Ściągamy z ognia i dodajemy napęczniała żelatynę,
mieszamy do jej zupełnego rozpuszczenia. Odstawiamy.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. 
Dwie łyżki jogurtu greckiego dodajemy do mleka z rozpuszczoną żelatyną 
i mieszamy na gładko, resztę jogurtu dodajemy do ubitej śmietany 
i ubijamy chwilkę razem na zmniejszonych obrotach.
Dolewamy zahartowane jogurtem mleko z żelatyną, 
mieszamy całość na gładką masę, również miksując na niskich obrotach miksera.

Składanie tortu:
Spodni blat biszkopta ponczujemy wodą z sokiem z jednej cytryny i łyżką cukru.
Wokół brzegów wykładamy, w formie pierścienia szerokiego na 3 cm
galaretkę jabłkowo - rabarbarową. Pozostawiony środek wewnątrz pierścienia
smarujemy kremem ciasteczkowym - dość grubą warstwą. 
Wylewamy 3/4 masy śmietanowo - jogurtowej, wyrównujemy powierzchnię 
i przykładamy drugim biszkoptem. Również go ponczujemy.
Pozostałą masę śmietanowo - jogurtową miksujemy 
z 3 łyżkami kremu ciasteczkowego i wykładamy na wierzch biszkopta.
Do małej miseczki wkładamy połamaną na kosteczki mleczną czekoladę, 
łyżkę kremu ciasteczkowego i podgrzewamy w mikrofalówce,
aż składniki staną się półpłynne, mieszamy i zygzakami ozdabiamy wierzch torcika. 
Gotowe. Wkładamy do lodówki.
Atrakcyjność tegoż wypieku, to przede wszystkim jego lekkość i nieoczywistość.
Przygotujcie się na podejrzliwe pytania dotyczące jego składników.
A potem na prośby o przepis. Jest wyjątkowy. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz