Przeznaczony na kawkę przed grillowaniem,
by pozostawił poczucie niedosytu
i miejsce na to, co wykładane będzie na ruszt.
Oczywiście rabarbar w nim swe należne miejsce znajduje.
Przecież to maj :)
Biszkopt jak puch, masy delikatne, bo z jogurtem.
Jabłuszko z rabarbarem to idealny duet zarówno dla orzechowego biszkopta
jak i delikatnie korzennego, ciastkowego kremu wkręconego w jedną z warstw masy.
Polecam na wiosenne okazje, których z całą pewnością
nie zabraknie przez najbliższe, oby ciepłe tygodnie.
Składniki:
proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm
proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm
Biszkopt orzechowy:
3 jaja L
1/2 szklanki cukru
1 łyżka oleju rzepakowego
3 jaja L
1/2 szklanki cukru
1 łyżka oleju rzepakowego
2/3 szklanki mąki pszennej
1 pełna łyżka budyniu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 gram zmielonych orzechów laskowych
Warstwa jabłkowo - rabarbarowa:
1 słodkie jabłko
2 gałązki rabarbaru
1 pełna łyżka galaretki jabłkowej lub cytrynowej
1 łyżka cukru
1/2 słoika dżemu jabłkowego
cynamon do smaku
Masa śmietanowo - jogurtowa
150 gram mleka zagęszczonego, słodzonego z tubki
300 ml śmietanki 30%
400 gram kremowego jogurtu greckiego
2 łyżki cukru pudru
50 gram mlecznej czekolady
Słoik kremu ciasteczkowego ( np. Lotus lub Speculoos )
2 płaskie łyżki żelatyny
1 pełna łyżka budyniu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 gram zmielonych orzechów laskowych
Warstwa jabłkowo - rabarbarowa:
1 słodkie jabłko
2 gałązki rabarbaru
1 pełna łyżka galaretki jabłkowej lub cytrynowej
1 łyżka cukru
1/2 słoika dżemu jabłkowego
cynamon do smaku
Masa śmietanowo - jogurtowa
150 gram mleka zagęszczonego, słodzonego z tubki
300 ml śmietanki 30%
400 gram kremowego jogurtu greckiego
2 łyżki cukru pudru
50 gram mlecznej czekolady
Słoik kremu ciasteczkowego ( np. Lotus lub Speculoos )
2 płaskie łyżki żelatyny
Poncz:
1 cytryna
1/2 szklanki przegotowanej wody
1 łyżka cukru
Wykonanie:
Zaczynamy od galaretki owocowej :
Wkładka jabłkowa :
Pokrojone w kosteczkę jabłko, oczyszczony i pokrojony w plasterki rabarbar
wkładamy do rondelka i prużymy z łyżką cukru, aż zmiękną .
Dodajemy dżem jabłkowy, cynamon i chwilkę razem gotujemy.
Ściągamy z palnika i do gorącej masy dosypujemy łyżkę galaretki
i mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy w lodówce, by masa zaczęła tężeć.
Biszkopt:
Całe jaja wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy
Całe jaja wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy
na wysokich obrotach aż zbieleją - około 10 minut.
Dolewamy olej, mieszamy. Do puszystej jajecznej masy przesiewamy
Dolewamy olej, mieszamy. Do puszystej jajecznej masy przesiewamy
mąkę, wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem.
Wsypujemy zmielone orzechy i wszystko delikatnie mieszamy szpatułką,
do dokładnego połączenia.
Ciasto wylewamy do tortownicy
Ciasto wylewamy do tortownicy
( papierem do pieczenia wykładamy tylko dno )
i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni,
pieczemy około 25 minut, na rumiano.
Po upieczeniu zostawiamy biszkopt 5 minut w piekarniku,
Po upieczeniu zostawiamy biszkopt 5 minut w piekarniku,
po czym wyciągamy i wraz z tortownicą upuszczamy na ziemię
z wysokości pół metra i odstawiamy do wystudzenia.
Przecinamy na dwa równe blaty.
Masa jogurtowa:
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawiamy, by napęczniała.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawiamy, by napęczniała.
Do małego rondelka wlewamy mleko zagęszczone i podgrzewamy prawie do wrzenia.
Ściągamy z ognia i dodajemy napęczniała żelatynę,
mieszamy do jej zupełnego rozpuszczenia. Odstawiamy.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Dwie łyżki jogurtu greckiego dodajemy do mleka z rozpuszczoną żelatyną
i mieszamy na gładko, resztę jogurtu dodajemy do ubitej śmietany
i ubijamy chwilkę razem na zmniejszonych obrotach.
Dolewamy zahartowane jogurtem mleko z żelatyną,
Dolewamy zahartowane jogurtem mleko z żelatyną,
mieszamy całość na gładką masę, również miksując na niskich obrotach miksera.
Składanie tortu:
Spodni blat biszkopta ponczujemy wodą z sokiem z jednej cytryny i łyżką cukru.
Wokół brzegów wykładamy, w formie pierścienia szerokiego na 3 cm
Spodni blat biszkopta ponczujemy wodą z sokiem z jednej cytryny i łyżką cukru.
Wokół brzegów wykładamy, w formie pierścienia szerokiego na 3 cm
galaretkę jabłkowo - rabarbarową. Pozostawiony środek wewnątrz pierścienia
smarujemy kremem ciasteczkowym - dość grubą warstwą.
Wylewamy 3/4 masy śmietanowo - jogurtowej, wyrównujemy powierzchnię
i przykładamy drugim biszkoptem. Również go ponczujemy.
Pozostałą masę śmietanowo - jogurtową miksujemy
Pozostałą masę śmietanowo - jogurtową miksujemy
z 3 łyżkami kremu ciasteczkowego i wykładamy na wierzch biszkopta.
Do małej miseczki wkładamy połamaną na kosteczki mleczną czekoladę,
łyżkę kremu ciasteczkowego i podgrzewamy w mikrofalówce,
aż składniki staną się półpłynne, mieszamy i zygzakami ozdabiamy wierzch torcika.
Gotowe. Wkładamy do lodówki.
Atrakcyjność tegoż wypieku, to przede wszystkim jego lekkość i nieoczywistość.
Gotowe. Wkładamy do lodówki.
Atrakcyjność tegoż wypieku, to przede wszystkim jego lekkość i nieoczywistość.
Przygotujcie się na podejrzliwe pytania dotyczące jego składników.
A potem na prośby o przepis. Jest wyjątkowy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz