sobota, 8 października 2022

Jesienny torcik z jabłkami i masą jogurtową


Jabłko o pięknej, katalogowej aparycji czekało już kilka dni, 
by stać się jednym ze składników rolady biszkoptowej.
Roladowy plan był bliski realizacji, gdy zmieniłam koncepcję.
Po wyciągnięciu biszkoptowego placka z piekarnika nie zrolowałam go. 
Wykorzystałam nową keksówkę. 
Przecięłam biszkopt na trzy prostokątne kawałki o szerokości keksowej blaszki.
I skomponowałam trójwarstwowy torcik jabłkowy.
Pomiędzy waniliowe biszkopty trafiło delikatnie uprażone jabłuszko 
i masa na bazie ubitej śmietanki i jogurtu.
Przyjemnie puszysty, lekki torcik skomponowany z warstw,
z których każda jest subtelna i nie przytłacza pozostałych.
Wystarczy pół godziny, by gotowy znalazł się w lodówce.  

Składniki:
Biszkopt:
2 duże jajka lub 3 mniejsze
3 łyżki cukru
1 łyżka chłodnej wody
1 opakowanie cukru waniliowego
100 gram mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
200 gram śmietanki kremówki 30 %
1 pełna łyżka cukru pudru
1 opakowanie śmietan - fix
100 gram jogurtu greckiego lub naturalnego - gęstego
1 duże, słodkie jabłko
Poncz:
1/2 szklanki wody z sokiem z połowy cytryny 
1 łyżeczka cukru

Wykonanie:
Biszkopt:
Całe jaja wbijamy do miski i miksujemy na najwyższych obrotach 
z cukrem i łyżką wody, do powstania białej, gęstej piany 
( poświęćcie temu procesowi przynajmniej 5 minut ).
Dodajemy cukier waniliowy i przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. 
Całość mieszamy delikatnie szpatułką, tak by masa pozostała napowietrzona.
Blaszkę do pieczenia z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, 
wylewamy na całą powierzchnię masę biszkoptową 
i rozsmarowujemy na placek grubości 1 cm.
Wyrównujemy boki, wygładzamy i pieczemy w 180 stopniach około 10 minut. 
Gdy biszkopt delikatnie się zarumieni i zrobi się puszysty,
wyciągamy blaszkę z piekarnika, biszkopt obracamy 
i kładziemy papierem do góry na bawełnianej ściereczce.
Ściągamy papier do pieczenia, tak nie uszkodzić dość cienkiego placka. 
Studzimy chwilkę i kroimy na trzy prostokąty o szerokości keksówki, 
w której będziemy składać torcik.
Masa:
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach, 
dosypujemy cukier i śmietan fix. Do ubitej na sztywno dolewamy jogurt 
i miksujemy krótko, tylko do połączenia w gęsty krem.
Jabłuszko obieramy, kroimy w plasterki lub małą kosteczkę 
i wkładamy do rondelka, podlewamy niewielką ilością wody, 
dodajemy łyżeczkę cynamonu i gotujemy około 10 minut, 
by zmiękło, ale nie rozgotowało się. Studzimy, odsączamy z nadmiaru wody.
Składanie ciasta:
Pierwszy z trzech kawałków biszkopta wkładamy na dno keksówki, 
wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. 
Ponczujemy go obficie wodą z sokiem cytrynowym. 
Wykładamy równą warstwą połowę masy śmietanowo - jogurtowej. 
Przykładamy drugim kawałkiem biszkopta, ponczujemy 
i wykładamy drugą połowę masy. 
Odsączone kawałeczki jabłuszka kładziemy na masie,
delikatnie wciskamy, by się w niej częściowo zatopiły. 
Przykładamy ostatnim, trzecim kawałkiem biszkopta, ponownie ponczujemy. 
Ciasto wkładamy do lodówki, schładzamy kilka godzin przed pierwszym krojeniem.
By nadać mu ładną oprawę, wierzch proponuje oprószyć cukrem pudrem.
Jest zbyt lekki, by wykańczać go ciężkimi polewami lub lukrem. 
Ja nie wykończyłam mojego torcika niczym, nie musiał być reprezentacyjny.
Przygotowany z myślą o zastosowaniu wewnątrz - domowym, 
bez przeznaczenia na poczęstunek proszący o elegancką oprawę.
W zastępstwie jabłka można oczywiście wykorzystać gruszki, 
jeśli takowe w waszym koszyku leżą i czekają na wykorzystanie.
Zmieniajcie koncepcje co do ich przeznaczenia, 
z roladowych, kompotowych na moją, tortową. Polecam!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz