niedziela, 5 czerwca 2022

Drożdżowa strucla z serem i truskawkami


Ależ puchata, prawie uciekła z największej formy keksowej jaką posiadam.
Może nie do końca stanowi wdzięczny podkład pod truskawki, 
które nie mają szans na zatopienie się w gęstym cieście drożdżowym. 
Ale w sumie...to chaotyczne rozłożenie uciekających owoców 
na powierzchni chałeczki - dodaje jej uroku. 
Polana sporą ilością lukru cytrynowego, 
z warstwą słodkiego serka wewnątrz, jest 
doskonała na każdą okazję, porę i miejsce.
Nawet na spacer o poranku, wzdłuż starych torów.
Z kawą w papierowym kubku, idąc pomiędzy zarośniętymi szynami
skubałam dziś ostatnią pulchną kromkę, wsadzoną do papierowej torebki.
Słodkie plenerowe śniadanie. 
Z szynami pod stopami :)

Składniki ciasta drożdżowego:
450 gram mąki pszennej
1 jajo rozmiar L
50 gram cukru
50 gram masła
150 ml mleka
20 gram świeżych drożdży

Nadzienie:
150 gram serka śmietankowego
1 łyżka cukru
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka mleka w proszku ( można pominąć )
20 dag truskawek

Lukier 
1/4 szklanki cukru pudru
kilka łyżeczek soku z cytryny

Wykonanie:
Rozczyn: mleko wlewamy do rondelka, dodajemy masło, 
łyżkę cukru i podgrzewamy składniki do rozpuszczenia masła. 
Zdejmujemy rondelek z palnika,
studzimy kilka minut, by masa nie była zbyt gorąca.
Wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżkę mąki i mieszamy 
do rozpuszczenia drożdży.
Przykrywamy rozczyn ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Do sporej miski przesiewamy mąkę, sól, wsypujemy cukier, 
wbijamy jajko i wlewamy wyrośnięty zaczyn. 
Wyrabiamy ciasto zagniatając ręką, powinno wystarczyć 5 minut, 
by stało się elastyczne i gładkie.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, by podwoiło objętość. 
Możemy przyspieszyć ten proces, wkładając miskę z ciastem 
do piekarnika rozgrzanego do 40 stopni,
po 30 minutach powinno być odpowiednio wyrośnięte. 
Zagniatamy je wówczas raz jeszcze, krótko i rozwałkowujemy 
na prostokąt o wymiarach około 30 cm / 20 cm. 
Smarujemy masą serową - powstałą z wymieszanych składników podanych w przepisie.
Zawijamy ciasto w rulon, jak roladę,  
i przecinamy ostrym nożem przez środek, wzdłuż dłuższego boku,
zakańczając cięcie 2 cm od końca rolady. 
Przecięte dwie części zawijamy spiralkowo wokół siebie.
Wkładamy tak przygotowana struclę do keksówki 
wyłożonej papierem do pieczenia i w jej powierzchnię wciskamy 
ćwiartki lub połówki truskawek. 
Nawet te mocno wciśnięte wyskoczą na wierzch :)
Myślę, że część owoców można wyłożyć na masę serową, 
jeszcze przed zwinięciem w roladę, 
znajdą się wewnątrz ciasta i stamtąd nie uciekną.
Wkładamy keksówkę z roladką ponownie do 40 - tu stopni w piekarniku,
gdy podwoi objętość, zwiększamy temperaturę do 170 stopni 
i od chwili jej osiągnięcia pieczemy około 30 minut. 
Ciasto dość szybko zarumieni się z wierzchu, 
jednak nie przypala się, tylko uroczo brązowieje.
Po wyciagnięciu z piekarnika studzimy około 15 minut 
i polewamy gęstym cytrynowym lukrem. 
Brzeg odkroiłam zanim lukier zdążył zaschnąć. 
Rewelacyjna lekko ciepła i taką jeszcze zabrałam w gości,
by kroić, kroić i by amatorzy masła złapali za noże, by smarować i smarować..
Została jedna, pokaźna kromka, wyniesiona 
na spacer o poranku, wzdłuż szyn zapomnianych.
Smak spaceru niezapomniany.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz