piątek, 18 czerwca 2021

Drożdżówka z musem malinowo - akacjowym i orzechową kruszonką

 
Przeciągnęłam w czasie zamieszczenie tego przepisu.
Sobotnie, ciepłe, drożdżowe śniadanie bodajże sprzed dwóch tygodni.
Sprzed bardzo intensywnych dwóch tygodni.
Doceniam chwile, w których wycofujemy się na moment z biegu, 
po prostu ze zmęczenia.
Ale mamy pewność, że zangażowanie się w to, co w dalszych planach, 
wypełni kolejne dni doznaniami równie intensywnymi. 
Świadomość w pełni wykorzystanego czasu i możliwości, 
to całkiem trafiona forma życzeń na wszelkie okazje
dla tych, którym dobrze życzymy.
Dziś chwila przestoju w pędzie, dlatego tak komfortowa.
Chłodny poranek przed kolejnym tropikalnym dniem. 
Korzystam i wracam do przepisu na chałkę, 
której w najbliższych dniach zapewne nie upiekę. 
Wy również poczekajcie, nawet gdy przekonam Was, że warto. 
Za gorąco na piekarnik.
Dziś postawię na coś z kategorii - na zimno i z lodówki.
I będzie tam mus z kwiatów dzikiego bzu, bo już czeka w lodówce. 

A poniżej propozycja sprzed okresu upałów.
Wysoka, miękka drożdżówka. 
Nie wymaga długiego wyrabiania, 
tak naprawdę można jej składniki po prostu wymieszać łyżką.
Z jednym jajkiem, niewielką ilością masła.
Doskonała na lekkie, słodkie śniadanie, 
nie domaga się wielu dodatków.
W zasadzie, jak zawsze do świeżego wypieku drożdżowego
- wystarczy masło, ulubiona konfitura lub miód.

Składniki:
na wysoką formę keksową o długości 30 cm

Na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
50 gram świeżych drożdży
1 jajko "L"
1 szklanka letniego mleka
4 łyżki roztopionego masła
1/2 szklanki cukru
szczypta soli

Na mus z akacji i malin:
4 łyżki konfitury malinowej
około 10 gałązek kwiatów akacji
Dodatkowo: 1 jabłko

Na kruszonkę:
3 łyżki miękkiego masła
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki zmielonych orzechów włoskich

Wykonanie:

Mus akacjowy:
Do drożdżówki wykorzystałam mus z kwiatami akacji, 
ale wystarczy dodatek konfitury, którą wybierzecie, 
lub po prostu samo jabłko.
Korzystam z okresu kwitnienia moich ulubionych drzew, 
więc to już kolejny wypiek z dodatkiem białych aromatycznych kwiatów.
Kwiaty akacji opłukałam pod bieżącą wodą, 
oddzieliłam od łodyżek i włożyłam do rondelka.
Dodałam niewielką ilość wody i 4 łyżki konfitury malinowej, 
zagotowałam często mieszając. Kwiaty powinny po prostu zmięknąć. 
Jabłko obrałam i pokroiłam w kostkę.

Ciasto:
Do dużej miski wkruszamy drożdże, zasypujemy 3 łyżkami cukru 
i zalewamy 1/2 szklanki ciepłego mleka.
Dosypujemy 2 łyżki mąki, mieszamy 
i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Gdy po tym czasie zaczyn urośnie, przesiewamy do niego resztę mąki, 
wsypujemy pozostały cukier, wbijamy jajko 
i mieszamy po prostu dokładnie drewnianą łyżką. 
Kolejno wlewamy roztopione masło, 
dosypujemy szczyptę soli i ponownie mieszamy łyżką - energicznie, 
by ciasto zrobiło się gladkie i zaczęło odchodzić od ścianek miski. 
Można oczywiście zagnieść je dłonią, ale nie jest to konieczne.
Wyrobione ciasto wkładamy do wyrośnięcia, 
do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni, 
po 30 minutach powinno podwoić objętość.
Wyciągamy miskę z piekarnika, 
ciasto kilka razy ponownie mieszamy łyżką 
i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem 
lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
Wierzch smarujemy konfiturą lub musem. 
Dodatkowo wciskamy w ciasto kosteczki jabłka.

Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę 
- wkładamy je wszystkie do miseczki i łaczymy palcami, tworząc zacierki.
Posypujemy nimi ciasto i ponownie wstawiamy foremkę 
do piekarnika, do 50 stopni, by podrosło. 
Po około 15 minutach podwyższamy temperature 
do 180 stopni i pieczemy około 30 minut.
Jeżeli zbyt szybko zacznie się rumienić, 
na ostatnie 10 minut pieczenia można przykryć górę folią aluminiową. 
Drożdżowiak powinien wyrosnąć wysoki i bardzo pulchny. 
Przez 10 minut zostawiamy go w wyłączonym piekarniku, 
potem wyciagamy i odczekujemy przynajmniej 20 minut.
Życzę pysznego wypieku, ale po wysłuchaniu pierwszej porannej prognozy,
dziś doradzam - zerknijcie na moje przepisy na serniki na zimno :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz