Ciasto wielokrotnie pieczone, tym razem w dość ciekawej odsłonie.
Puszyta, subtelnie maślana drożdżówka.
W jej zakamarkach aromatyczne jabłka, bez dodatku cynamonu.
Niewiele tłuszczu i cukru,
Puszyta, subtelnie maślana drożdżówka.
W jej zakamarkach aromatyczne jabłka, bez dodatku cynamonu.
Niewiele tłuszczu i cukru,
a bułeczka zachwyca miękkością i delikatną słodyczą.
Zagniotłam ją bardzo szybko, w czasie wsłuchiwania się wykłady on - line.
Przyjemne z pożytecznym.
Coś dla ducha, coś dla ciała.
Wystarczy jedno spore jabłko, starte na grubych oczkach
Zagniotłam ją bardzo szybko, w czasie wsłuchiwania się wykłady on - line.
Przyjemne z pożytecznym.
Coś dla ducha, coś dla ciała.
Wystarczy jedno spore jabłko, starte na grubych oczkach
- ukryte jest w każdym, podkówkę przypominającym elemencie,
z których skonstruowana jest ta drożdżowa buła.
I jak to wypieki tego gatunku - fantastyczna świeżutka, jeszcze ciepła,
z których skonstruowana jest ta drożdżowa buła.
I jak to wypieki tego gatunku - fantastyczna świeżutka, jeszcze ciepła,
jednak z czasem nie wysycha, wilgotność zapewniają jej
jabłkowe wypełnienia poszczególnych fragmentów.
Składniki:
na tortownicę o średnicy 23 - 24 cm
na tortownicę o średnicy 23 - 24 cm
25 gram świeżych drożdży
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
200 ml ciepłego mleka
1 rozbełtane jajko "L"
400 gram mąki pszennej tortowej
szczypta soli
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
200 ml ciepłego mleka
1 rozbełtane jajko "L"
400 gram mąki pszennej tortowej
szczypta soli
3 łyżki miękkiego masła
1 duże, słodkie jabłko, sok cytrynowy do skropieniaWykonanie:
Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Posypujemy łyżeczką cukru, skrapiamy sokiem cytrynowym i odstawiamy.
Posypujemy łyżeczką cukru, skrapiamy sokiem cytrynowym i odstawiamy.
Drożdże wkruszamy do dużej miski, zasypujemy cukrem,
mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Po tym czasie, gdy zaczyn "ruszy", przesiewamy do niego mąkę,
wsypujemy cukier waniliowy, sól i zaczynamy zagniatać.
Po chwili dodajemy miękkie, prawie rozpuszczone masło
i wyrabiamy ciasto, aż otrzymamy miękką, odchodzącą od dłoni kulę.
Wstawiamy ją w misce do wyrośnięcia,
do piekarnika rozgrzanego do temperatury 40 - 50 stopni,
aż podwoi objetość, tj. na około 30 minut.
Po wyciagnięciu, przekładamy ciasto na silikonową podkładkę
lub posypany mąką blat. Wałkujemy na grubość 2 mm.
Szklanką wycinamy kółka i na każde nakładamy
łyżeczkę startych, odciśniętych jabłek.
Wypełnione kółeczka zaginamy w podkówkę i zlepiamy rogi.
Uformowane podkówki układamy w natluszczonej i obsypanej mąką tortownicy,
rozpoczynajac od brzegów, kończąc w środku - tworząc dwa lub trzy rzędy.
W środek wkładamy kuleczke ciasta. Wierzch smarujemy mlekiem.
Tak wypełnioną tortownicę ponownie wstawiamy
do wyrośniecia w piekarniku, do 50 stopni.
Gdy rozetka podrośnie prawie na wysokość formy, zwiększamy temperaturę do 180 stopni,
i od momentu jej osiągnięcia, pieczemy drożdżowiaka na rumiano, około 25 minut.
Jeśli wcześniej zacznie się niepokojąco rumienić - wierzch możemy przykryć folią aluminiową.
Gdy rozetka podrośnie prawie na wysokość formy, zwiększamy temperaturę do 180 stopni,
i od momentu jej osiągnięcia, pieczemy drożdżowiaka na rumiano, około 25 minut.
Jeśli wcześniej zacznie się niepokojąco rumienić - wierzch możemy przykryć folią aluminiową.
Gotowe ciasto wyciągamy do przestudzenia,
wierzch oczywiście możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Powodzenia! Świetny wypiek na śniadanie w wolnym dniu,
w którym nikt niczego od nas nie oczekuje i nie wymaga.
Do upieczenia zmotywujcie się sami - warto!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz