Wracam z poczuciem zaniedbania Kroniki.
Ale z wyjątkowym przepisem.
Czas milczenia przerywam prezentując Wam chlebek.
Mąka owsiana, proszek do pieczenia,
( więc nie wymaga czasu na wyrastanie ), serek wiejski i jajka.
Tyle wystarczy, by otrzymać całkiem niemały bochenek.
Miękki, delikatny, lekko wilgotny dzięki dodatkowi twarożku.
W lodówce zachowuje świeżość przez kilka dni.
I oczywiście można go podpiekać - w tosterze lub airfryerze.
Podobny przepis wpadł mi w oko na jednym
Podobny przepis wpadł mi w oko na jednym
z obcojęzycznych blogów, którego autor specjalizuje się
w wypiekach i daniach low - carb.
Przetestowałam - działa, choć wątpiłam.
Chlebek jest pyszny, dobry dla osób ograniczających
tradycyjne pieczywo.
Brakowało mi Kroniki.
Brakowało mi Kroniki.
Bez zbędnych tłumaczeń - zdrowie. Oszczędzam oczy, mało piszę,
ale dziś klikam z nadzieją, że wrócę na dłużej. Za niedługo.
Póki co - krótki przepis, który bardzo mi przypadł do gustu.
Wymaga niewielu składników i absolutnie żadnych,
piekarniczych, zaawansowanych umiejętności.
Mieszamy, pieczemy i kroimy.
A! Od kilku dni mieszam powidła :)
A! Od kilku dni mieszam powidła :)
Znalazłam dziką śliwę w miejscu, w którym bywałam setki razy.
Zauważyłam dopiero teraz.
Powidła będą rewelacyjne.
Z tym chlebkiem - duet idealny, jesienny absolutnie.
Składniki:
proporcje na keksówkę o długości 20 cm
250 gram serka wiejskiego
3 jajka, rozmiar L
1 1/2 szklanki mąki owsianej
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli - płaska, do smaku
opcjonalnie - ulubione zioła lub dodatki ( orzechy, pestki )
Wykonanie:
Do wysokiego naczynia wkładamy serek, wbijamy wszystkie jajka
Do wysokiego naczynia wkładamy serek, wbijamy wszystkie jajka
i dolewamy miód. Blendujemy ręcznym blenderem na gładką masę,
pozbawioną grudek. Przelewamy ją do większej miski
i przesiewamy do niej mąkę owsianą z proszkiem do pieczenia.
Solimy do smaku i mieszamy wszystko łyżką, dokładnie,
do idealnego połączenia i uzyskania dość gęstego ciasta.
Odstawiamy miskę na około 10 minut - to ważne w przypadku mąki owsianej.
Po tym czasie przelewamy całość do keksówki ( u mnie silikonowa ),
wygładzamy powierzchnię i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Pieczemy na rumiano - około 35 minut.
Po tym czasie można zrobić test wykałaczką,
Pieczemy na rumiano - około 35 minut.
Po tym czasie można zrobić test wykałaczką,
wbita w środek powinna wyjść z ciasta sucha.
Zostawiamy chlebek 5 minut w wyłączonym piekarniku,
Zostawiamy chlebek 5 minut w wyłączonym piekarniku,
wyciągamy i studzimy zupełnie.
Po przestudzeniu - proponuję świeże masełko,
Po przestudzeniu - proponuję świeże masełko,
serek śmietankowy lub twarożek wiejski.
No i jak najbardziej wspomniane powidło.
Rewelacyjne śniadanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz