Są takie poranki, które służyć powinny odsypianiu.
Minionego dnia, wieczornych wydarzeń,
przeżyć, które wymagają resetu.
Czasem przeciągającego się nadmiernie całego tygodnia.
Minionego dnia, wieczornych wydarzeń,
przeżyć, które wymagają resetu.
Czasem przeciągającego się nadmiernie całego tygodnia.
I pomimo planowanego wypełniania zaległości sennych, wstajemy.
Wszelkie czynności wykonujemy w wersji bez - dźwiękowej,
gdyż inni domowi szczęśliwcy, wypełniają Waszym planem swoje deficyty.
Oto jeden z minionych poranków świątecznych.
Omijając ekspres i zrzucając na cichy zaparzacz z tłoczkiem
Wszelkie czynności wykonujemy w wersji bez - dźwiękowej,
gdyż inni domowi szczęśliwcy, wypełniają Waszym planem swoje deficyty.
Oto jeden z minionych poranków świątecznych.
Omijając ekspres i zrzucając na cichy zaparzacz z tłoczkiem
kawowe zlecenie, wypełniam te wyrwane ze snu chwile.
Żadnych urządzeń miksujących,
Żadnych urządzeń miksujących,
opakowanie Mieszanki do wypieku chleba baltonowskiego
z Polskich Młynów, suszone drożdże i woda. Wystarczy.
Powstały rumiane, chrupiące, wypieczone podkówki,
z tego dobrze skomponowanego połączenia mąki pszennej,
żytniej i suszonego zakwasu.
Do farszu wykorzystałam ugotowane na twardo jajka,
pokrojone w drobną kosteczkę i wymieszane
pokrojone w drobną kosteczkę i wymieszane
z odrobiną majonezu i zielonego koperku.
Z jednego opakowania mieszanki do wypieku
powstało osiem sporej wielkości podkówek.
Fantastycznie smakują tuż po wypieczeniu,
po wystudzeniu pozostają miękkie i smaczne.
Z jednego opakowania mieszanki do wypieku
powstało osiem sporej wielkości podkówek.
Fantastycznie smakują tuż po wypieczeniu,
po wystudzeniu pozostają miękkie i smaczne.
Jeśli nie znajdziecie mieszanki w pobliskim sklepie, możecie kupić ją
wraz z innymi, trudno dostępnymi w marketach produktami Polskich Młynów,
w sklepie internetowym - link do sklepu: https://www.skleppm.pl/
Składniki podkówek z farszem:
1 opakowanie Mieszanki do wypieku chleba baltonowskiego Polskie Młyny
1 saszetka drożdży instant - 7 gr
330 ml letniej wody
ziarna do posypania podkówek
mleko do posmarowania wierzchu podkówek
farsz:
2 jaja na twardo pocięte w kosteczkę lub starte na tarce o dużych oczkach
łyżka majonezu
zielony koperek
sól,pieprz do smaku
Wykonanie:
Ciasto baltonowskie wyrabia się bezproblemowo
- po kilku minutach zagniatania w misce mieszanki, wody i drożdży
- po kilku minutach zagniatania w misce mieszanki, wody i drożdży
powstaje gładka kula, nie lepiąca się do dłoni i poddająca formowaniu.
Odstawiamy ją w misce, pod przykryciem
Odstawiamy ją w misce, pod przykryciem
na około 30 minut, by troszkę podrosła.
Po tym czasie dzielimy na 8 kawałków, każdy z nich
rozwałkowujemy na dość cienki prostokąt
Po tym czasie dzielimy na 8 kawałków, każdy z nich
rozwałkowujemy na dość cienki prostokąt
o wymiarach w przybliżeniu 20 cm/15 cm.
( na blacie oprószonym mąką, lub podkładce sylikonowej ).
Wcześniej przygotowany farsz jajeczny wykładamy
Wcześniej przygotowany farsz jajeczny wykładamy
wzdłuż dłuższego boku, w odstępie 2 cm od krawędzi.
Krawędzią przykrywamy nadzienie i zlepiamy w połowie prostokąta.
Drugą, nadal rozwiniętą połowę,
tniemy nożem w paseczki o długości około 3 - 4 cm,
którymi otulamy część z zawiniętym farszem.
którymi otulamy część z zawiniętym farszem.
Powstałe paszteciki zaginamy w podkówki, smarujemy mlekiem.
Można je oczywiście posypać ulubionymi ziarnami
- wykorzystałam mieszankę śniadaniową z Polskich Młynów.
Rogaliki wstawiamy do piekarnika,
Rogaliki wstawiamy do piekarnika,
nagrzanego do temperatury 40 - 50 stopni,
do ponownego podrośnięcia, na około 45 minut.
Po tym czasie podwyższamy temperaturę do 180 stopni,
i od momentu jej osiągnięcia, pieczemy rogale około 15 - 20 minut.
do ponownego podrośnięcia, na około 45 minut.
Po tym czasie podwyższamy temperaturę do 180 stopni,
i od momentu jej osiągnięcia, pieczemy rogale około 15 - 20 minut.
Powinny urosnąć jeszcze nieznacznie i nabrać brązowo - miodowego koloru.
Obowiązkowa jest degustacja jeszcze ciepłych,
przerywamy zatem regenerację tych, co śpią za zamkniętymi troskliwie drzwiami.
Rogale doskonałe same w sobie,
ponieważ smak pieczywa baltonowkiego jest wyrazisty,
dodatki są tylko dopełnieniem.
Polecam ewentualnie masło - rozpłynie się na ciepłym jeszcze rogalu :).
Proste i bardzo atrakcyjne w formie śniadanko.
Polecam, co oczywiste, nie tylko na chwile bezsenności.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz