niedziela, 1 grudnia 2019

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką



Ponownie przepis niedzielny.
Może dlatego, że nie wymaga hałasowania.
Odsypiający sobotni wieczór sąsiedzi i domownicy nie będą narażeni
na kojące odgłosy zwiększania i zmniejszania obrotów miksera.
Wystarczy miska, cisza i trochę cierpliwości.
I czas.
Owoców nie dodałam dużo, wystarczyły dwa spore jabłka.
Całość dopełnia kruszonka, wypełniająca kuchnię słodkim, maślanym zapachem.
Jeśli planowaliście przyjemniej spędzić niedzielny poranek,
niż lepiąc się do drożdżowego ciasta,
to znajdźcie w internecie filmik "39 sposobów na jajka".
Na śniadanie usmażcie zrolowanego omleta.
Ale - kiedyś, dajcie polecanemu dziś przeze mnie wypiekowi szansę.
Ciasto jest miękkie, jeśli przetrwa dwa, trzy dni - nie wysycha i nie kruszy się.

Składniki:
2 pełne szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
80 gram masła - rozpuszczonego
1 jajko L
40 gram drożdży
2/3 szklanki letniego mleka
szczypta soli

Dodatkowo:
2 duże jabłka pocięte w cienkie plasterki i uprażone przez 5 min
z odrobiną wody, cukru i cynamonu. Odcedzone i wystudzone na sitku.

Na kruszonkę:
3 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli, roztopione masło

Wykonanie:
Przygotowujemy zaczyn - w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i łyżkę cukru.
Mieszamy, odstawiamy na około 15 min, by zaczyn "ruszył".
W międzyczasie do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru,
cukier waniliowy, szczyptę soli.
Wlewamy wcześniej rozbełtane w szklance jajko oraz wyrośnięty zaczyn.
Teraz z odrobiną wysiłku, cierpliwie zagniatamy ciasto, wlewając roztopione masło.
Wyrabiamy do momentu, w którym przestanie kleić się do dłoni, stanie się gładkie i miękkie.
Wystarczy około 10 minut.

Wyrobioną kulę razem z miską, którą przykrywamy ściereczką,
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 40 stopni, na około 45 minut.
Po tym czasie ciasto szybko zagniatamy na blacie oprószonym mąką
i dzielimy na dwie części, tak mniej więcej w proporcjach - 1/3 i 2/3.
Większą częścią wylepiamy dno tortownicy o średnicy 22 cm.
Posypujemy łyżką bułki tartej.
Wykładamy uprażone jabłka ( nie mogą być gorące ).
Na jabłka wykładamy drugą, rozwałkowaną na całą powierzchnię tortownicy,
dość cienką warstwę ciasta.
Posypujemy kruszonką zagniecioną z podanych składników.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach, około 40 - 45 minut.

Z proponowanego przepisu można upiec wersję uproszczoną,
bez kruszonki i jabłkowej wkładki - w formie na babkę z kominkiem.
Proporcje takie same, procedura wyrabiania i wyrastania również.
Babka jest równie pyszna.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz