Pyszne, lekkie, pachnące jak wakacyjny poranek drożdżówki,
z nadzieniem z serków, w których zatopiona jest soczysta brzoskwinia.
Zaczynam urlop - mam czas.
Zaczynam urlop - mam czas.
A czasu dość sporo minęło, od ostatniego zagniatania ciasta drożdżowego.
Dzisiejszy przepis zamieszczam w wersji uproszczonej i praktycznej
- czyli w przeliczeniu na szklanki i łyżki.
Jest idealny również do przygotowania
jednego ciasta z blachy, z dowolnymi owocami i kruszonką.
Wyrabianie wymaga zaledwie 5 minut, wyrastanie około 40,
więc to przepis względnie szybki - dlatego doskonały na śniadanie.
Uporałam się z nimi dziś przed wyjściem córki do szkoły, ale nie skorzystała..
Skorzystają inni, bo będę częstować :).
Was również częstuję - miękkie, aromatyczne i śliczne bułeczki.
Skorzystają inni, bo będę częstować :).
Was również częstuję - miękkie, aromatyczne i śliczne bułeczki.
Składniki:
proporcje na około 10 ślimaczków drożdżowych
Ciasto drożdżowe:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 jajko, 1 żółtko
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
7 gram drożdży instant
2/3 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki roztopionego masła
Masa serowa:
3 pełne łyżki serka mascarpone
1 pełna łyżka serka Bieluch naturalnego lub waniliowego
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 jajko, 1 żółtko
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
7 gram drożdży instant
2/3 szklanki ciepłego mleka
1/4 szklanki roztopionego masła
Masa serowa:
3 pełne łyżki serka mascarpone
1 pełna łyżka serka Bieluch naturalnego lub waniliowego
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 żółtko
1 duża, słodka brzoskwinia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 żółtko
1 duża, słodka brzoskwinia
Wykonanie:
Do sporej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier,
Do sporej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier,
drożdże w proszku, cukier waniliowy, odrobinę soli
i mieszamy składniki łyżką.
Mleko podgrzewamy, by było ciepłe - nie gorące
i wlewamy do suchych składników. Następnie dodajemy jajko,
żółtko, wszystko mieszamy początkowo łyżką,
a po chwili zaczynamy wyrabiać ciasto dłońmi.
Gdy zrobi się jednolite, wlewamy roztopione, letnie masło
i kontynuujemy wyrabianie dłonią tak długo,
aż przestanie kleić się do dłoni i zacznie odchodzić od brzegów miski.
Puszystą, miękką, wyrobioną kulę drożdżową
Puszystą, miękką, wyrobioną kulę drożdżową
przykrywamy w misce wilgotną ściereczką i odstawiamy na około 50 minut,
lub wkładamy w misce do piekarnika rozgrzanego do 40 stopni
i tam zostawiamy do przyspieszonego wyrośnięcia ( wystarczy 30 minut ).
W tym czasie wykonujemy masę serową.
Do miseczki wkładamy oba sery, cukry i żółtko.
W tym czasie wykonujemy masę serową.
Do miseczki wkładamy oba sery, cukry i żółtko.
Mieszamy do połączenia w jednolity krem.
Brzoskwinię obieramy i kroimy w dość drobną kostkę.
Wyrośnięte ciasto powinno podwoić swoje rozmiary.
Wyjmujemy je z miski na blat, zagniatamy przez moment,
i rozwałkowujemy na prostokątny placek o grubości około 1 cm.
Całą powierzchnię smarujemy masą serową,
posypujemy pokrojoną brzoskwinią i zwijamy delikatnie w rulon,
od szerszej krawędzi prostokąta zaczynając.
Zwinięty rulonik kroimy na plastry o szerokości około 2 cm.
Ślimaczki układamy w odstępach, przecięciem do góry,
smarujemy pozostałym białkiem i odstawiamy
do wyrośnięcia na około 10 - 15 minut,
w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, bez termoobiegu.
Wkładamy bułeczki na około 20 minut,
powinny wyrosnąć i apetycznie zarumienić się.
Wyciągamy po 5 minutach i studzimy przez chwilkę.
Nie powstrzymujcie się przed spróbowaniem ciepłych.
Ostudzone natomiast można dodatkowo ozdobić lukrem, lub oprószyć pudrem.
W ślimaczkach sprawdzą się również inne owoce - jabłka z cynamonem, jagody, morele.
Polecam i cieszę się, że mój powrót po długiej przerwie
do drożdżowego wypiekania jest pyszny
i pewnie jeszcze kilka poranków urlopowych zapachnie, jak ten dzisiejszy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz