poniedziałek, 13 listopada 2023

Bułeczki śniadaniowe z orzechami - keto


Dziś propozycja na przyjemne, niespieszne rozpoczęcie chłodnego 
dnia, ciepłym pachnącym, drożdżowym pieczywem.
Bułeczki lub mały chlebek upieczony w formie keksowej.
Jeszcze delikatnie ciepłe, jako starter w dzień, w którym nic nie jest zaplanowane.
Upiekłam je w taki właśnie poranek, tym bardziej doceniam ich rolę.
Mało takich dni, po prostu..
A dodatkowo - to pieczywko w kategorii wypieków "keto - chlebo - zastępczych",
jest jednym z bardziej trafionych w moje gusta.
Pewnie za sprawą drożdży, które sprawiają, że w domu zapachniało tak piekarniczo :).
I chlebek i bułki, z ulubionymi dodatkami, mniej lub bardziej słodkie, są pyszne.
Przetestujcie.
Przepis bardzo prosty, nie wymaga zagniatania i długiego wyrastania. 
Jedynie zaopatrzenia w te konkretne podane poniżej składniki.

Składniki:
proporcje na 8 niewielkich bułeczek, lub mały chlebek keksowy

2/3 szklanki Mieszanki do ciast z podketo.pl
2/3 szklanki mielonych orzechów / migdałów ( u mnie nerkowce, laskowe i migdały )
200 ml mleka migdałowego
20 gram świeżych drożdży
1 jajko rozmiar L
1 łyżka erytrytolu ( w wersji słodszej płaskie łyżki )
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka oleju kokosowego lub rozpuszczonego masła
garść orzechów laskowych - opcjonalnie

Wykonanie:

Do miski wlewamy lekko podgrzane mleko migdałowe ( może być też zwykłe ), 
wkruszamy do niego drożdże, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem 
na około 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Do spienionego rozczynu wsypujemy mieszankę do wypieku ciast, 
zmieloną drobno mieszankę ulubionych orzechów, erytrytol, sól.
Następnie dolewamy rozbełtane wcześniej jajko, 
łyżeczkę roztopionego masła lub oleju kokosowego 
i wyrabiamy ciasto drewniana lub plastikową łyżką, 
energicznie mieszając, zagniatając, aż zrobi się gładkie, kleiste 
i zacznie odchodzić od brzegów miski. Potrwa to około 1 minuty.
Na koniec wsypujemy pokrojone drobno orzeszki laskowe (opcjonalnie), 
mieszamy raz jeszcze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia,
ja stosuje metodę piekarnikową - wstawiam miseczkę z ciastem 
do piekarnika rozgrzanego do około 40 stopni. 
Wyrasta w tempie przyspieszonym około 30 minut.
Po tym czasie powinno zrobić się wyczuwalnie napowietrzone, delikatne.
Podrośnięte ciasto wykładamy na blat, raz jeszcze szybko zagniatamy 
i formujemy bułeczki. Najwygodniej zwilżoną ręką formować kulki, 
większe lub mniejsze. Ja z podanych proporcji upiekłam osiem sztuk.
Wierzch kilku z nich posypałam ziarnami.
Wkładamy blaszkę z bułeczkami do rozgrzanego do 170 stopni 
i pieczemy około 20 minut, na rumiano.
Z proponowanego przepisu upiekłam również mały chlebek, w formie keksowej.
Wyrośnięte ciasto włożyłam do foremki - u mnie silikonowa, 
posypałam ziarnami, odstawiłam pod przykryciem jeszcze na 30 minut 
i włożyłam do piekarnika - również rozgrzanego do 170 stopni, na około 25 minut.
Chlebek jest miękki, delikatny, z wyczuwalnym aromatem orzechów. 
Naprawdę fajna propozycja jako zamiennik tradycyjnego pieczywa kanapkowego.
Jeśli pokusicie się o dodanie dodatkowej łyżki erytrytolu do ciasta,
wypiek będzie smakował jak delikatne ciasto orzechowe.
Polecam serdecznie!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz