niedziela, 14 kwietnia 2019

Tort rabarbarowy


To warzywo raczej z tortami się nie kojarzy, prawda?
Zbliża się okres, w którym gałązki tegoż cuda zaczną się pojawiać.
Lubię rabarbar, tak umiarkowanie. Po odpowiednim docukrzeniu,
doprawieniu i wtopieniu w ciasto, które wszystkie jego zalety podkreśla,
ale nie pozwala mu dominować.
Tak jest właśnie z tym ciastem.
Masa jest subtelnie rabarbarowa.
Słodki, delikatny śmietanowy, majowy tort.
Bardzo dobry biszkopt a tort śliczny w przekroju.
W zasadzie rabarbar, można śmiało zastąpić innym owocem,
chociażby jabłkiem, ale ja jestem wierna głównemu bohaterowi.
Zatem czekam i polecam już teraz.

Składniki biszkopta:
3 jaja
5 łyżek wody
70 gram cukru
50 gram mąki ziemniaczanej
100 gram mąki pszennej
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Wykonanie:
Całe jaja ubijamy z wodą, cukrem i proszkiem do pieczenia na gęstą  masę.
Przesiewamy następnie obie mąki ( wcześniej wymieszane ze sobą ).
Mieszamy delikatnie ( ewentualnie można szybko zmiksować na wolnych obrotach ).
Przekładamy do małej tortownicy o średnicy 21 cm,
wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 25 - 30 minut.
Studzimy 15 minut w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
Ja stosuję metodę zrzucania tortownicy z wysokości około pół metra na ziemię,
zaraz po wypieczeniu,  wstawiam ponownie ciacho do piekarnika
i uchylam drzwiczki.

Składniki masy rabarbarowo - serowej:
250 gram rabarbaru
100 gram cukru
2 galaretki cytrynowe
400 gram sera wiaderkowego do serników
1/2 łyżeczki cynamonu
150 ml śmietany 30 %

Wykonanie:
Rabarbar obieramy,  kroimy w drobne plastry,
podlewamy 1/4 szklanki wody i wsypujemy cukier.
Gotujemy do miękkości, tak około  20 minut.
Do gorącego, zestawionego już z palnika,
wsypujemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia.
Masę studzimy.

Miksujemy ze sobą jednocześnie ser, cynamon i śmietanę.

Do rabarbaru dodajemy dwie łyżki masy serowej i mieszamy.
Następnie całą rabarbarową masę dodajemy do sera
ze śmietaną i miksujemy na jednolity krem.

Biszkopt kroimy na dwa blaty i przekładamy masą
- 1/2 pomiędzy blaty tortu, 1/2 masy na wierzch
( tort składamy przy założonej obręczy tortownicy ).
Można pokruszyć na górę ściętą wcześniej górę biszkopta,
lub wyłożyć dodatkowo warstwę z bitej śmietany
- 200 ml kremówki 30 % ubitej z 1 łyżką cukru pudru
i śmietan - fixem. Polecam tę wersję.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz