próbny kawałek z narożnika wykrojony.
Idealny przepis, dla tych co lubią ciasta kruche, z dżemem i serniki.
Wszystko w jednej blaszce.
Wszystko w jednej blaszce.
Wygląda bardzo wykwintnie,
w smaku - znów chciałabym stwierdzić, że w prostocie siła,
ależ ile razy mogę pisać o tej sile i prostocie ;)
w smaku - znów chciałabym stwierdzić, że w prostocie siła,
ależ ile razy mogę pisać o tej sile i prostocie ;)
Ciasto zagniata się bardzo szybko, jest kruche, maślane.
Bez konieczności chłodzenia, wałkuje się bardzo sprawnie na cieniutkie płaty.
Bez konieczności chłodzenia, wałkuje się bardzo sprawnie na cieniutkie płaty.
Można z niego śmiało upiec ciasteczka maślane.
Ale z tych proporcji już nic nie da się uszczknąć i zaoszczędzić.
Ale z tych proporcji już nic nie da się uszczknąć i zaoszczędzić.
Składniki ciasta :
150 gram miękkiego masła
400 gram mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
150 gram cukru pudru
2 duże jajka
1 słoiczek konfitury - ja stawiam na wiśniową lub truskawkową
szczypta soli
Składniki masy serowej:
szczypta soli
Składniki masy serowej:
500 gram twarogu sernikowego - Mój Ulubiony jest moim ulubionym.
1 budyń waniliowy bez cukru
1 budyń waniliowy bez cukru
1/2 szklanki cukru
2 jajka
skórka starta z połowy cytryny i łyżka soku cytrynowego.
Wykonanie:
Ciasto:
Przesiewamy mąkę z proszkiem i solą sporej miski.
Przesiewamy mąkę z proszkiem i solą sporej miski.
Dosypujemy cukier puder, dodajemy miękkie masło i siekamy całość nożem,
do uzyskania jak najdrobniejszych grudek.
Wbijamy jajka i szybko zagniatamy miękkie, gładkie ciasto.
Dzielimy je na trzy równe kawałki.
Jeden z nich rozwałkowujemy na wymiar blaszki -
tortownicy o średnicy 21 cm lub kwadratowej o boku 20 cm.
tortownicy o średnicy 21 cm lub kwadratowej o boku 20 cm.
Blaszkę natłuszczamy i oprószamy mąką.
Wykładamy rozwałkowane ciasto, smarujemy warstwą konfitury.
Wykładamy rozwałkowane ciasto, smarujemy warstwą konfitury.
Na konfiturę wykładamy drugi płat cienko rozwałkowanego ciasta.
Podpiekamy w 180 stopniach około 20 minut - powinno się zarumienić.
Wyciągamy i wylewamy na jeszcze ciepłe masę serową.
Wyciągamy i wylewamy na jeszcze ciepłe masę serową.
Masa serowa:
Wszystkie składniki krótko miksujemy.
Wszystkie składniki krótko miksujemy.
Ciasto z wyłożoną warstwą sera zapiekamy ponownie 40 minut w 180 stopniach.
Wyciągamy, patrzymy jak opada i wykładamy górną warstwę spiralek.
Wyciągamy, patrzymy jak opada i wykładamy górną warstwę spiralek.
Wykonanie spiralek:
Trzecią, pozostałą część ciasta wałkujemy na prostokąt 30 cm / 25 cm.
Smarujemy całą jego powierzchnie cienką warstwą konfitury
i rolujemy wzdłuż dłuższego boku.
i rolujemy wzdłuż dłuższego boku.
Tniemy ostrym nożem na dość cienkie plastry - tak około 5 mm.
Nie grubsze, bo zabraknie nam spiralek do pokrycia całej powierzchni ciasta.
Układamy ślimaczki jeden obok drugiego na całej powierzchni sera
i wkładamy znów do piekarnika, wystarczy na 20 - 25 minut.
Jak się zarumienią i pachną - gotowe.
i wkładamy znów do piekarnika, wystarczy na 20 - 25 minut.
Jak się zarumienią i pachną - gotowe.
No i kroimy.
Ja kolejny raz dziwię się, że tak idealnie wszystkie warstwy się wypiekają, jak od linijki.
Ja kolejny raz dziwię się, że tak idealnie wszystkie warstwy się wypiekają, jak od linijki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz