sobota, 30 marca 2019

Murzynek z bezą orzechową i dżemem


Proponuję bardzo smaczne, mocno kakaowe ciasto,
z orzechowym akcentem w postaci bezy.
Konsystencja ciasta jest inna niż w brownie,
inna niż w murzynku, inna niż w biszkopcie.
Jest mięciutkie, zwarte, ale nie ciężkie.
Beza pięknie rozpływa się po powierzchni i zapieka na brązowo,
chrupie tylko w pierwszy dzień oczywiście.
Dżem zatopiony w wnętrzu ciasta jest fantastycznym akcentem.






Składniki:
120 gram masła
3 łyżki kakao
2/3 szklanki cukru
3 średnie jajka + 1 żółtko
1 czubata szklanka mąki

1 łyżka mielonych orzechów włoskich
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
konfitura truskawkowa lub powidło z całymi śliwkami - mix z czekoladą.
beza orzechowa :
2 białka
1/2 szklanki cukru
3 - 4 łyżki orzechów mielonych

Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na gęstą pianę.
Masło rozpuszczamy w rondelku z cukrem.
Kakao rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody.
Studzimy. Dodajemy 3 żółtka i miksujemy.
Przesiewamy mąkę z proszkiem, szczyptą soli.
Miksujemy dokładnie, dodajemy sztywną pianę z białek.
Dokładnie mieszamy już tylko szpatułką.
Dosypujemy czekoladowe groszki, ponownie mieszamy.
Ciasto wylewamy do okrągłej formy - ja używam silikonowej o średnicy 23 cm.
Teraz wykładamy miejsce po miejscu na całej powierzchni, małą łyżeczką, gęstą konfiturę.
Na konfiturze rozprowadzamy dokładnie i równo bezę.

Wykonanie bezy orzechowej:
Ubijamy na sztywno dwa białka.
Dosypujemy cukier, ubijamy na lśniąco, wsypujemy mielone orzechy, mieszamy łyżką.
Ciasto z wyłożoną bezą wsadzamy do piekarnika ( dolna półka )
rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy około 30 - 40 min.
Po tym czasie zostawiamy je na około 10 minut w piekarniku i wyciągamy.
Smacznego!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz