Jedyne zdjęcie, jakie ocalało, to to z kroniki zeszytowej.
Bohater na pierwszym planie:)
|
Składniki:
170 gr mąki pszennej
80 gr cukru zwykłego
60 gr cukru trzcinowego
110 gr miękkiego masła
1 jajo
35 gram kakao
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
cukier kryształ do obtaczania ciasteczek
krówki do nadziewania - około 8 cukierków
Wykonanie:
Wszystkie składniki, oprócz krówek, wkładamy do miski i dokładnie zagniatamy.
Ależ będziecie mieć czekoladowe ręce :)!!
Gotowe ciasto wsadzamy na pół godziny do lodówki.
Krówki kroimy na kawałeczki - tak na trzy lub dwie części każdy cukierek.
Po schłodzeniu czekomasę wyciągamy, odrywamy kawałki
i w dłoniach formujemy kulki wielkości dużego orzecha, rozpłaszczamy.
Kładziemy na środku kawałek krówki i zlepiamy w dłoniach - jak knedle.
Obtaczamy w cukrze wsypanym do miseczki.
Gotowe kuleczki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem
i wkładamy do 190 stopni, na około 15 min.
Po tym czasie wyjmujemy i studzimy na kratce.
Polecam poczekać na przynajmniej na częściowe ostudzenie.
Na zewnątrz chrupiące, wewnątrz aż muczą.
Z resztek ciasta pozostałego po nadziewaniu,
powstało kilka beznadzieniowych królików.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz