sobota, 30 marca 2019

Kruche klawisze z dżemem



Chrupiące, bardzo delikatne kruche prostokąciki z dżemem,
bez proszku do pieczenia.

Składniki:
20 dag mąki pszennej
2 żółtka
15 dag schłodzonego masła
7 dag cukru pudru
skórka starta z 1/2 cytryny
szczypta soli
marmolada lub konfitura - wedle uznania i upodobania

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło - z lodówki.
Siekamy nożem, a gdy powstanie coś na podobieństwo zacierek,
przesiewamy cukier puder, sól, skórkę cytrynową.
Wbijamy żółtka i zagniatamy względnie szybko,
formujemy kulę, którą owiniętą w folię wkładamy na około godzinę do lodówki.
Po schłodzeniu wałkujemy na blacie posypanym mąką, na grubość około 2, 3 mm.
Przecinamy na pół, tak by powstały dwa równej wielkości prostokąty.
Jeden z nich smarujemy wybranym słodkim przetworem i przykładamy drugim.
Tniemy ostrym nożem na klawisze - niewielkie prostokąty, takie 2 cm / 4 cm.
Ja ubiłam pozostałe białko i posmarowałam nim wierzch ciasteczek przed pieczeniem,
ale to nie konieczne.
Wkładamy do 200 stopni na 10 min. Mają być rumiane z wierzchu i z dołu.
Po wyciągnięciu studzimy na kratce z 10 min,
polecam posypanie cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz