Sezonowo, więc truskawkowo!
Dzisiejsze ciasto to wynik kolejnego już w tym sezonie
Dzisiejsze ciasto to wynik kolejnego już w tym sezonie
udanego zakupu koszyczka
wypełnionego słodkimi i jędrnymi owocami.
Połowa zakupu zapieczona w tej oto dzisiejszej propozycji,
druga połowa kobiałki - trafiła pod ostrza blendera.
Koktajl zawsze przywołuje wspomnienia truskawek
wypełnionego słodkimi i jędrnymi owocami.
Połowa zakupu zapieczona w tej oto dzisiejszej propozycji,
druga połowa kobiałki - trafiła pod ostrza blendera.
Koktajl zawsze przywołuje wspomnienia truskawek
podawanych przez babcię w miseczce ze złotą krawędzią,
z warstwą kwaśnej śmietanki i cukrem.
Rozkoszne.
A to dzisiejsze, banalne, doskonałe i klasyczne ciasto kruche,
Rozkoszne.
A to dzisiejsze, banalne, doskonałe i klasyczne ciasto kruche,
to dla wielu pewnie smak zakodowany, zapamiętany, niezastąpiony.
Podstawowe składniki, soczyste owoce, kilka chwil spędzonych
nad miską i zapach lata. Zapraszam!
Składniki:
proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm
proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm
2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 jajko rozmiar L
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200 gram masła w temperaturze pokojowej
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200 gram masła w temperaturze pokojowej
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
około 30 dag truskawek
Wykonanie:
Truskawki obieramy z szypułek, myjemy, przekrajamy na pół.
Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski
- siekamy masło z mąką, proszkiem do pieczenia,
cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli.
cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli.
Wbijamy jajko, wlewamy olej i zagniatamy ciasto, delikatne, miękkie.
Można posłużyć się również mikserem
Można posłużyć się również mikserem
i zmiksować składniki do uzyskania jednolitego ciasta,
hakami do ciasta drożdżowego.
Ciasto nie wymaga chłodzenia przed pieczeniem.
Dzielimy je na dwie części - 2/3 wykłądamy na dno wysmarowanej
masłem tortownicy, wyrównujemy i podpiekamy
Dzielimy je na dwie części - 2/3 wykłądamy na dno wysmarowanej
masłem tortownicy, wyrównujemy i podpiekamy
w temperaturze 180 stopni, grzanie góra - dół, około 15 minut.
Wyciągamy, wykładamy przekrojone truskawki ( stroną przecięcia do góry )
i wykładamy drugą część ciasta - odrywając je fragmentami,
spłaszczając w dłoni i wylepiając powierzchnię miejsce w miejsce.
Ponownie wkładamy formę do piekarnika
Wyciągamy, wykładamy przekrojone truskawki ( stroną przecięcia do góry )
i wykładamy drugą część ciasta - odrywając je fragmentami,
spłaszczając w dłoni i wylepiając powierzchnię miejsce w miejsce.
Ponownie wkładamy formę do piekarnika
i pieczemy na rumiano, około 30 minut.
Po upieczeniu wyciągamy, studzimy, posypujemy opcjonalnie
cukrem pudrem i to wszystko.
Większy czy mniejszy kawałek przywołuje równie ciepłe wspomnienia.
Po upieczeniu wyciągamy, studzimy, posypujemy opcjonalnie
cukrem pudrem i to wszystko.
Większy czy mniejszy kawałek przywołuje równie ciepłe wspomnienia.
Jedna miska, mikser lub wprawna dłoń ( przesadzam, nie musi być wprawna ),
chwilka zagniatania lub mieszania.
Szybkie, awaryjne - gdy truskawek kupiliśmy za dużo
i mogą nie dotrwać jutra.
To również sposób na zapewnienie komfortu, odnalezionego
w letnich, niedzielnych chwilach,
wypełnionych niezapomnianymi zapachami.
Alem się dziś rozpieściła tym wszystkim.
Alem się dziś rozpieściła tym wszystkim.
Polecam, czasem to konieczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz