To ten moment! Czas na zatapianie śliwek - w ciastach kruchych,
ucieranych i czekoladowych.
ucieranych i czekoladowych.
Gotowania powideł i zapiekania pod kruszonką.
W każdym wydaniu - uwielbiam.
W każdym wydaniu - uwielbiam.
Dziś spieszę z przepisem, jednym z lepszych, jakie testowałam.
Najprostsze, delikatne, maślane ciasto podkreślające smak węgierek.
Bez dodatku aromatów, podobnie jak śliwki.
Czysta, prosta opcja wypiekowa,
Najprostsze, delikatne, maślane ciasto podkreślające smak węgierek.
Bez dodatku aromatów, podobnie jak śliwki.
Czysta, prosta opcja wypiekowa,
umożliwiająca delektowanie się tymi sezonowymi owocami.
Przepis banalny, błyskawiczny i pewny.
To już moja druga tortownica w przeciągu dwóch dni.
Jutro jedzie ze mną do pracy, by w przerwie tego,
co zaplanowane usiąść i zapomnieć się na chwilkę.
Spieszę się z przepisem, wy pędźcie po śliwki,
bo...jutro start nowego roku szkolnego.
Bluzka mojej uczennicy już wyprasowana,
zaczynamy codzienne, poranne batalie o łazienkę i ..no cóż.
Wszystkim wracającym do szkolnego trybu - powodzenia.
Świeży plan lekcji przy kawałku świeżego ciacha ze śliwką, dobry plan :).
Składniki:
proporcje na tortownicę o średnicy 21 cm
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko, rozmiar L
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 gram masła w temperaturze pokojowej
300 gram śliwek - u mnie węgierki
1 łyżka bułki tartej
To już moja druga tortownica w przeciągu dwóch dni.
Jutro jedzie ze mną do pracy, by w przerwie tego,
co zaplanowane usiąść i zapomnieć się na chwilkę.
Spieszę się z przepisem, wy pędźcie po śliwki,
bo...jutro start nowego roku szkolnego.
Bluzka mojej uczennicy już wyprasowana,
zaczynamy codzienne, poranne batalie o łazienkę i ..no cóż.
Wszystkim wracającym do szkolnego trybu - powodzenia.
Świeży plan lekcji przy kawałku świeżego ciacha ze śliwką, dobry plan :).
Składniki:
proporcje na tortownicę o średnicy 21 cm
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko, rozmiar L
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 gram masła w temperaturze pokojowej
300 gram śliwek - u mnie węgierki
1 łyżka bułki tartej
cukier puder do dekoracji
Wykonanie:
Owoce myjemy, przecinamy ostrym nożem na połówki, wyciągamy pestki.
Do dużej miski wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cukier.
Do dużej miski wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cukier.
Mieszamy składniki.
Wkładamy masło, siekamy wszystko początkowo nożem,
po chwili rozdrabniamy dłonią, do uzyskania struktury kruszonki.
Wbijamy jajko i zagniatamy szybko na gładkie, miękkie ciasto.
Owijamy je folią i wkładamy na pół godziny lub dłużej do lodówki.
Po schłodzeniu dzielimy na dwie części - większą i mniejszą ( 2/3 i 1/3 ).
Większą częścią wylepiamy dokładnie dno
Wkładamy masło, siekamy wszystko początkowo nożem,
po chwili rozdrabniamy dłonią, do uzyskania struktury kruszonki.
Wbijamy jajko i zagniatamy szybko na gładkie, miękkie ciasto.
Owijamy je folią i wkładamy na pół godziny lub dłużej do lodówki.
Po schłodzeniu dzielimy na dwie części - większą i mniejszą ( 2/3 i 1/3 ).
Większą częścią wylepiamy dokładnie dno
wysmarowanej masłem tortownicy, posypujemy niewielką
ilością bułki tartej i wykładamy połówki śliwek,
jedną obok drugiej, skórką do dołu.
jedną obok drugiej, skórką do dołu.
Z drugiej części ciasta odrywamy niewielkie kawałki,
rozpłaszczamy i miejsce w miejsce pokrywamy nimi owoce.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika
i pieczemy około 50 minut w 180 stopniach - na rumiano.
Upieczone wyciągamy, po chwili studzenia posypujemy cukrem pudrem.
Ten zapach...
Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika
i pieczemy około 50 minut w 180 stopniach - na rumiano.
Upieczone wyciągamy, po chwili studzenia posypujemy cukrem pudrem.
Ten zapach...
Przyznam, to przepis przetestowany przez moją mamę
jakiś czas temu. Banalny, a tak smaczny.
Znalazła go w intrenecie, nie pamięta autora.
Tak czy inaczej - jestem mu wdzięczna.
Tak czy inaczej - jestem mu wdzięczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz