sobota, 12 lutego 2022

Krucha tarta z chrupiącą polewą


Dziś celuję w gusta tych, którzy w wypiekach 
cenią prostotę i szybkość wykonania.
Zaznaczam przy okazji, jakże niewdzięczna to cecha dla tych, 
którzy starają się im dogodzić, w formach bardziej wyszukanych,
którzy czynią wysiłki, by w gusta te zakonserwowane 
wprowadzić bezskutecznie elementy nowatorskie.
Oto propozycja dla osób tejże bezskutecznej w urozmaicaniu kategorii 
- niewybrednych, aczkolwiek doceniających klasykę w dobrym wydaniu.
Kruche ciasto z wkładką i chrupiącą skorupką.
Prosta, pyszna tarta z dżemem lub owocami, 
rozpływająca się w ustach gdy ciepła, równie dobra po wystudzeniu.
Upiekłam ją w minioną niedzielę, by stała się deserem po rodzinnym obiedzie. 
Wystarczył słoik dżemu agrestowego, który wypełnił jej jedną połowę 
i jabłko pocięte na cieniutkie plasterki, rozłożone w połowie drugiej.
Ciasto kruche w oryginalnym przepisie w swym składzie posiada olej, 
ja zastąpiłam go rozpuszczonym masłem. 
Wam również polecam takie rozwiązanie.

Składniki:
na formę do tarty o średnicy 23 cm - 24 cm

Ciasto kruche:
2 jajka L
250 gram mąki pszennej
50 gram cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
70 ml oleju lub rozpuszczonego masła
Lukier do polania powierzchni tarty:
1 białko
2 łyżki cukru pudru
Nadzienie:
słoiczek dowolnego dżemu lub konfitury.
( można ciastu nadać charakter szarlotki 
i do nadzienia wykorzystać jabłuszko )

Wykonanie:
Jajko i żółtko wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy,
ubijamy całość trzepaczką do rozpuszczenia cukru. 
Dolewamy rozpuszczone, przestudzone masło 
i ponownie ubijamy do uzyskania kremowej konsystencji.
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto. 
Początkowo można mieszać składniki łyżką, 
gdy stanie się gęste zagniatamy je dłonią w gładką kulę.
Dzielimy na pół.
Jedną część rozwałkowujemy dość cienko, nawijamy na wałek 
i przekładamy do formy na tatrę, wysmarowanej masłem.
Wylepiamy ciastem dno i około 1 cm wysokości brzegów.
Wykładamy nadzienie, czyli dżem, konfiturę lub plasterki jabłuszka 
i przykrywamy drugą, rozwałkowaną połową ciasta. 
Zlepiamy krawędzie z ciastem ze spodu i widelcem 
w kilku miejscach robimy dziurki.
Całą powierzchnię tarty polewamy gęstym lukrem 
powstałym z ubicia pozostałego jednego białka z cukrem pudrem. 
Po rozsmarowaniu lukru, można w kilku miejscach, punktowo wyłożyć łyżeczką dżem.
Gotową do pieczenia tatrę wkładamy do rozgrzanego 
do 180 stopni piekarnika i pieczemy na rumiano,  przez 30 - 35 minut.
Po upływie 10 minut od wyciagnięcia z piekarnika
można wykroić pierwszy trójkąt. 
Nic nie pozostaje, tylko zgodzić się z faktem, że w prostocie jest moc. 
Smacznego !!

















1 komentarz: