Dziś celuję w gusta tych, którzy w wypiekach
cenią prostotę i szybkość wykonania.
Zaznaczam przy okazji, jakże niewdzięczna to cecha dla tych,
którzy starają się im dogodzić, w formach bardziej wyszukanych,
Zaznaczam przy okazji, jakże niewdzięczna to cecha dla tych,
którzy starają się im dogodzić, w formach bardziej wyszukanych,
którzy czynią wysiłki, by w gusta te zakonserwowane
wprowadzić bezskutecznie elementy nowatorskie.
Oto propozycja dla osób tejże bezskutecznej w urozmaicaniu kategorii
wprowadzić bezskutecznie elementy nowatorskie.
Oto propozycja dla osób tejże bezskutecznej w urozmaicaniu kategorii
- niewybrednych, aczkolwiek doceniających klasykę w dobrym wydaniu.
Kruche ciasto z wkładką i chrupiącą skorupką.
Prosta, pyszna tarta z dżemem lub owocami,
rozpływająca się w ustach gdy ciepła, równie dobra po wystudzeniu.
Upiekłam ją w minioną niedzielę, by stała się deserem po rodzinnym obiedzie.
Wystarczył słoik dżemu agrestowego, który wypełnił jej jedną połowę
i jabłko pocięte na cieniutkie plasterki, rozłożone w połowie drugiej.
Ciasto kruche w oryginalnym przepisie w swym składzie posiada olej,
ja zastąpiłam go rozpuszczonym masłem.
Wam również polecam takie rozwiązanie.
Kruche ciasto z wkładką i chrupiącą skorupką.
Prosta, pyszna tarta z dżemem lub owocami,
rozpływająca się w ustach gdy ciepła, równie dobra po wystudzeniu.
Upiekłam ją w minioną niedzielę, by stała się deserem po rodzinnym obiedzie.
Wystarczył słoik dżemu agrestowego, który wypełnił jej jedną połowę
i jabłko pocięte na cieniutkie plasterki, rozłożone w połowie drugiej.
Ciasto kruche w oryginalnym przepisie w swym składzie posiada olej,
ja zastąpiłam go rozpuszczonym masłem.
Wam również polecam takie rozwiązanie.
Składniki:
na formę do tarty o średnicy 23 cm - 24 cm
Ciasto kruche:
2 jajka L
250 gram mąki pszennej
50 gram cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
70 ml oleju lub rozpuszczonego masła
Lukier do polania powierzchni tarty:
1 białko
2 łyżki cukru pudru
Nadzienie:
słoiczek dowolnego dżemu lub konfitury.
( można ciastu nadać charakter szarlotki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
70 ml oleju lub rozpuszczonego masła
Lukier do polania powierzchni tarty:
1 białko
2 łyżki cukru pudru
Nadzienie:
słoiczek dowolnego dżemu lub konfitury.
( można ciastu nadać charakter szarlotki
i do nadzienia wykorzystać jabłuszko )
Wykonanie:
Jajko i żółtko wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy,
ubijamy całość trzepaczką do rozpuszczenia cukru.
Dolewamy rozpuszczone, przestudzone masło
i ponownie ubijamy do uzyskania kremowej konsystencji.
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto.
Początkowo można mieszać składniki łyżką,
gdy stanie się gęste zagniatamy je dłonią w gładką kulę.
Dzielimy na pół.
Jedną część rozwałkowujemy dość cienko, nawijamy na wałek
i przekładamy do formy na tatrę, wysmarowanej masłem.
Wylepiamy ciastem dno i około 1 cm wysokości brzegów.
Wykładamy nadzienie, czyli dżem, konfiturę lub plasterki jabłuszka
i przykrywamy drugą, rozwałkowaną połową ciasta.
Zlepiamy krawędzie z ciastem ze spodu i widelcem
w kilku miejscach robimy dziurki.
Całą powierzchnię tarty polewamy gęstym lukrem
Jajko i żółtko wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy,
ubijamy całość trzepaczką do rozpuszczenia cukru.
Dolewamy rozpuszczone, przestudzone masło
i ponownie ubijamy do uzyskania kremowej konsystencji.
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto.
Początkowo można mieszać składniki łyżką,
gdy stanie się gęste zagniatamy je dłonią w gładką kulę.
Dzielimy na pół.
Jedną część rozwałkowujemy dość cienko, nawijamy na wałek
i przekładamy do formy na tatrę, wysmarowanej masłem.
Wylepiamy ciastem dno i około 1 cm wysokości brzegów.
Wykładamy nadzienie, czyli dżem, konfiturę lub plasterki jabłuszka
i przykrywamy drugą, rozwałkowaną połową ciasta.
Zlepiamy krawędzie z ciastem ze spodu i widelcem
w kilku miejscach robimy dziurki.
Całą powierzchnię tarty polewamy gęstym lukrem
powstałym z ubicia pozostałego jednego białka z cukrem pudrem.
Po rozsmarowaniu lukru, można w kilku miejscach, punktowo wyłożyć łyżeczką dżem.
Gotową do pieczenia tatrę wkładamy do rozgrzanego
Po rozsmarowaniu lukru, można w kilku miejscach, punktowo wyłożyć łyżeczką dżem.
Gotową do pieczenia tatrę wkładamy do rozgrzanego
do 180 stopni piekarnika i pieczemy na rumiano, przez 30 - 35 minut.
Po upływie 10 minut od wyciagnięcia z piekarnika
można wykroić pierwszy trójkąt.
Nic nie pozostaje, tylko zgodzić się z faktem, że w prostocie jest moc.
Smacznego !!
Po upływie 10 minut od wyciagnięcia z piekarnika
można wykroić pierwszy trójkąt.
Nic nie pozostaje, tylko zgodzić się z faktem, że w prostocie jest moc.
Smacznego !!
Super chrupiąca tarta :)
OdpowiedzUsuń