piątek, 11 października 2019

Owocowa tarta krucha w kratkę


Tarta, taka do pokrojenia, nawet na ciepło,
na równych kilka trójkątnych porcji i do zjedzenia na raz.
Jest tak lekka, że to naprawdę żaden wyczyn.
Nas do podziału było ośmiu. Zabrakło zapasu na dokładki niestety.

Cieniutka warstwa ciasta maślanego, delikatnego, półkruchego.
Warstwa owoców ( może być również warstwa konfitury ).
Kratka na górze, zdradzająca co pod nią.

Użyłam jabłek, stworzyły bardzo dobrą
kompozycję z rozpływającym się w ustach ciastem.

Jedyny mankament - wypiek jest tak kruchy,
że wręcz niemożliwy do przetransportowania w stanie nienaruszonym :).

Składniki:
1, 5 szklanki mąki
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 cukier waniliowy
2 jajka
2 łyżki śmietany lub mleka skondensowanego
7 łyżek cukru pudru
100 gram masła
na nadzienie:
3 pokrojone w cienkie plasterki jabłka, lub konfitura owocowa.
sok z cytryny, łyżka cukru do podduszenia jabłek.

Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto -
przesiewamy do miski mąkę z proszkiem, solą, cukrami.
Dodajemy miękkie masło i robimy zacierki - ja posługuję się widelcem.
Dodajemy dwa jajka rozbełtane uprzednio w szklance ze śmietaną
i dłonią, szybko zagniatamy ciasto w kulę, którą owiniętą w folię
wkładamy na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części.
Jedną rozwałkowaną na około 1 cm grubości
wykładamy dno formy na tartę o średnicy 22 - 24 cm.
Posypujemy mielonymi orzechami lub bułką tartą.
Na tak przygotowany spód wykładamy pocięte na bardzo cienkie plasterki jabłka
( można je wcześniej poddusić z 10 min z łyżką cukru i soku cytrynowego).
Zamiast owoców,  można posmarować ciasto warstwą ulubionej konfitury.

Z drugiej części ciasta, rozwałkowanego dość cieniutko
na podsypanym mąką blacie, lub silikonowej stolnicy,
wycinamy paseczki o szerokości około 1 cm.
Z paseczków na wierzchu tarty układamy kratownicę.

Wkładamy do piekarnika na około 45 minut, do 180 stopni.
Po wyciągnięciu i wystudzeniu można posypać tartę cukrem pudrem.
Polecam konsumpcję z gałką lodów, na ciepło oczywiście.


czasem znaki na ziemi i niebie, wskazują
że to właśnie ciasto na dziś.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz