Kolejny, zapowiedziany przepis z muffinami w rozmiarze XXL.
Poprzednio rozpływałam się nad czekoladowymi mega babeczkami,
dziś - te pyszne ciacha w jesiennym klimacie, korzenno - cynamonowej odsłonie.
Z orzeszkami i delikatnie wyczuwalną białą czekoladą.
Miękkie, sycące, aromatyczne.
Proporcje składników, sposób wykonania
podobny jak w przypadku muffin czeko,
prowadzący do efektu w/g mnie doskonałego.
Tym razem upiekłam tylko trzy megamuffiny, z połowy składników.
Jedna tych gabarytów babeczka, to idealna porcja dla dwóch osób.
Pozostaje tylko zadbać o odpowiednie towarzystwo.
Wieczór we dwoje, we dwie lub we dwóch - muffina wspólna.
Jeśli się zasiedzicie, zawsze można dzielić i drugą.
Składniki:
Proporcje na 3 - 4 wielkie muffiny
250 gram mąki pszennej
2 łyżki mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
mieszanka zmielonych na wiórki w misie blendera :
1/2 tabliczki białej czekolady
3/4 szklanki mieszanki migdałów i orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
2 jaja
2 łyżki cukru brązowego
3 łyżki cukru białego
2 łyżki syropu klonowego
50 ml maślanki
50 ml kwaśnej śmietany 18 %
50 ml oleju roślinnego
2 łyżki cukru brązowego
3 łyżki cukru białego
2 łyżki syropu klonowego
50 ml maślanki
50 ml kwaśnej śmietany 18 %
50 ml oleju roślinnego
Wykonanie:
Do jednej miski wbijamy jaja, wsypujemy cukry, wlewamy syrop klonowy
i ubijamy trzepaczką przez chwilkę, do rozpuszczenia cukru.
Wlewamy maślankę, kwaśną śmietanę i olej,
roztrzepujemy ponownie, energicznie, na jednolitą masę.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę owsianą,
proszek i sodę, szczyptę soli i łyżeczkę cynamonu.
Mieszamy trzepaczką do połączenia, napowietrzając suche składniki.
Następnie wlewamy do nich mokre składniki,
na górę wsypujemy wiórki rozdrobnionych orzechów z czekoladą
i wszystko razem mieszamy trzepaczką - szybko,
tylko do połączenia - mogą pozostać niewielkie grudki ciasta.
Konsystencja powinna być dość gęsta.
Masą napełniamy formy do dużych muffin,
które ja ponadto wyłożyłam papilotkami z papieru do pieczenia,
na wypadek gdyby rosły szaleńczo, a rosły szaleńczo.
Formę z babeczkami wkładamy do piekarnika rozgrzanego
do 180 stopni i pieczemy około 35 minut.
Po upieczeniu, zostawiamy ją 5 minut w piekarniku,
po czym wyciągamy i studzimy.
Aktu przepoławiania i częstowania dokonujcie,
gdy babeczka jeszcze lekko ciepła,
skórka chrupiąca, a orzechowo - cynamonowe wnętrze rozgrzewa.
Zapraszam do pieczenia i dzielenia się z kimś, kto szczęśliwie siedzi obok.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz