Przedświąteczna propozycja dla tych, którzy poszukują
przepisu na piernik szybki, pewny, smaczny
i stwarzający wiele możliwości zastosowania.
Pyszny po prostu polany czekoladą lub oprószony pudrem.
Miękki, więc dobry jako baza do przekładania masami, powidłami,
by w wersji eleganckiej znalazł się na świątecznym stole.
Dla osób, które lubią pierniki z dodatkiem orzechów
i suszonych owoców - też się sprawdzi.
Suszone śliwki, które wmieszałam do masy, równo rozkładają się w gęstym cieście.
Wersja z dodatkiem bakalii jest najpewniej najtrafniejsza,
smak suszonych owoców podkreślają dodane do masy powidła śliwkowe.
Pierniczek nie wymaga użycia miksera, wszystkie składniki mieszamy
w dwóch miskach przy użyciu ręcznej trzepaczki.
Polecam serdecznie już teraz, tydzień przed świętami,
gdy zastanawiamy się z czym jeszcze nie zdążyliśmy, mimo wcześniejszych planów.
Tak szybki przepis można jeszcze w te plany wkomponować.
Składniki:
proporcje do okrągłą formę o średnicy około 21 - 22 cm
2 szklanki mąki pszennej
( można część - np. 1/2 szklanki zastąpić mąką żytnią typ 720 )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
130 gram masła
1/2 szklanki cukru - u mnie trzcinowy
3 płaskie łyżki miodu - u mnie wierzbowy
3 pełne łyżki powideł śliwkowych
20 gram przypraw korzennych do piernika
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
130 gram masła
1/2 szklanki cukru - u mnie trzcinowy
3 płaskie łyżki miodu - u mnie wierzbowy
3 pełne łyżki powideł śliwkowych
20 gram przypraw korzennych do piernika
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
2 jajka rozmiar L
3/4 szklanki mleka - pełnotłustego
garść suszonych śliwek - pokrojonych na drobne kawałeczki
2 jajka rozmiar L
3/4 szklanki mleka - pełnotłustego
garść suszonych śliwek - pokrojonych na drobne kawałeczki
Na polewę:
100 gram gorzkiej czekolady 64 %
5 łyżek pełnotłustego mleka
garść włoskich orzechów - drobno posiekanych
Wykonanie:
Do rondelka wkładamy masło, cukier, miód, przyprawy piernikowe,
Do rondelka wkładamy masło, cukier, miód, przyprawy piernikowe,
kawę, kakao i podgrzewamy do rozpuszczenia sią składników
i połączenia w gładką masę.
Studzimy kilka minut i wlewamy mleko - mieszamy.
Studzimy kilka minut i wlewamy mleko - mieszamy.
Dokładamy do masy powidła śliwkowe i ponownie
mieszamy trzepaczką, do dokładnego połączenia.
Przelewamy masę do dużej miski, wbijamy do niej jajka
Przelewamy masę do dużej miski, wbijamy do niej jajka
i przez minutkę ubijamy całość trzepaczką ręczną.
Czas na suche składniki - do masy przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą,
Czas na suche składniki - do masy przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą,
na dwie, trzy raty, za każdym dodaniem mieszamy trzepaczką.
Na koniec wsypujemy pokrojone drobno suszone śliwki
lub inne ulubione bakalie.
Mieszamy całość szpatułką i przelewamy do przygotowanej formy.
Mieszamy całość szpatułką i przelewamy do przygotowanej formy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni, funkcja góra - dół,
bez termoobiegu przez 40 - 45 minut.
Wyrośnie z małą górką i troszkę pęknie.
Po przepisowym czasie pieczenia wkłuwamy wykałaczkę
w środek ciasta, jeśli jest sucha - wyłączamy piekarnik,
studzimy wypiek przy otwartych drzwiczkach około 10 minut i wyciągamy.
Ja po wystudzeniu posmarowałam wierzch dość grubą warstwą
rozpuszczonej w mleku gorzkiej czekolady i posypałam orzechami włoskimi.
To trafiona propozycja na błyskawiczną akcję "pieczenie",
jak w mojej sytuacji, gdy potrzebowałam pierniczka
na piątkowe zakończenie tygodnia w pracy.
Tydzień zakończony, czas wykreślać kolejne punkty
z przedświątecznej listy, a zagęszcza się. Wam również?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz