środa, 4 maja 2022

Ciasto piknikowe na maślance z rabarbarem


Myślę, że to właściwy moment na przepis, 
z którym nie warto rozstawać się w sezonie wiosennym i letnim.
Możemy właśnie rozpoczynać delektowanie się nim w pełni. 
I przepisem i sezonem :)
Proponowane dziś, klasyczne, ucierane ciasto z dodatkiem maślanki
jest niezastąpione w wykorzystywaniu większości owoców sezonowych. 
Jak co roku - zaczynam od rabarbaru. 
Ciasto maślankowe, które Wam polecam jest miękkie, delikatne,
wzorcowo wyrośnięte i troszkę przypomina wypiek drożdżowy. 
Niezawodne, proste do wykonania, wymaga niewielu składników, 
doskonale się przechowuje, idealnie pasuje na imprezy 
działkowo - piknikowe, balkonowe, wyjazdowe.
Ja tradycyjnie tegoroczne, majówkowe spotkania plenerowe 
rozpoczęłam rabarbarem.
Polecam przepis poniższy wpisać na listę wypieków "na już", 
rabarbar wjechał właśnie pomiędzy kartony z pomarańczami i jabłkami. 
Do mojego ciasta dodałam też jednego, jabłkowego sąsiada. 
Zapraszam na wyczekany, niezastąpiony smak wiosny. 

Składniki:
proporcje na tortownicę o średnicy 24 - 25 cm
ważne: składniki w temperaturze pokojowej

1 szklanka maślanki
3 jaja
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 szklanki mąki pszennej
owoce: 
1 jabłko, 
2 gałązki rabarbaru
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu ( opcjonalnie )
1 łyżka bułki tartej - do posypania ciasta przed wyłożeniem owoców
kruszonka: 
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżka zmielonych migdałów

Wykonanie:
Jaja wbijamy do dużej miski i ubijamy z cukrem 
na wysokich obrotach miksera, 
na białą, kremowa masę - przynajmniej 5 minut.
Wlewamy powoli maślankę ( nie może być zimna, z lodówki ) i olej 
- miksujemy do dokładnego połączenia, zmniejszając obroty na minimalne.
Do masy przesiewamy na raz mąkę z proszkiem do pieczenia, 
cukier waniliowy. Mieszamy tylko do połączenia w jednolitą masę 
- można szpatułką lub mikserem, delikatnie, na małych obrotach.
Gotową masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, 
powierzchnię posypujemy łyżką bułki tartej.
Wykładamy równomiernie pokrojone w drobne cząstki owoce. 
Ja wcześniej rabarbar obieram z włókien, kroję na cienkie plasterki, 
wrzucam do miseczki i dodaje do niego pokrojone w kostkę jabłko.
Posypuję owoce łyżką cukru i dodaję cynamon. 
Odstawiam na chwilę i odciskam z soku przed wyłożeniem na wierzch ciasta.
Nieodciśnięcie grozi niedopieczonym ciastem bezpośrednio pod owocami.
Wierzch maślankowca posypujemy kruszonką zagniecioną z podanych składników.
Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, na około 45 minut.
Należy je obserwować - jest gotowe, gdy wyrośnie z małą górką, 
w żadnym wypadku środek nie może zostać zapadnięty.
Po wypieczeniu wyciągamy i polecam wstrzymać się 
z krojeniem przynajmniej przez pół godziny.
Przestudzone jest smaczniejsze i bezpieczniejsze, niż jeszcze parujące. 
Poza tym, to ten rodzaj ciasta, które z każdym dniem staje się 
bardziej wyraziste w smaku 
i przyjemnie wilgotnieje przechowywane w lodówce.
Majówkowy, długi weekend wielu zakańcza z żalem dopiero dziś.
W tym roku został nam zapewniony pełny pakiet  - pogoda, 
możliwość wkomponowania jednego lub dwóch dni urlopu 
przedłużających komfortowo sielankę i jeszcze fakt, że rabarbar zdążył. 
I jaki cenny. Niestety podejrzewam, że nie tylko 
jego wartość nas zadziwi w tym roku.
Będziemy zapewne równie zdumieni 
zaopatrując się w większość sezonowych owoców, 
których i tak już wyglądam z niecierpliwością.







1 komentarz:

  1. Propozycja obok, której nie mogę przejść obojętnie;) Wprost kocham takie ciasta :D

    OdpowiedzUsuń