Ponownie zachęcam do czerpania pełnymi garściami z trwającego sezonu.
Tym razem wystarczą dwie garści truskawek :) Rzekomo już polskich.
Skuszona ich katalogowym wyglądem,
zapewniłam im wdzięczną oprawę w jogurtowym cieście.
Wysokim, w strukturze zwartym, może troszkę przypominającym babkę piaskową.
Prostym, niezawodnym, szybkim.
Proponowany dziś jogurtowiec doskonale się przechowuje,
Wysokim, w strukturze zwartym, może troszkę przypominającym babkę piaskową.
Prostym, niezawodnym, szybkim.
Proponowany dziś jogurtowiec doskonale się przechowuje,
a włożony do lodówki przyjemnie wilgotnieje
i staje się bardziej aromatyczny.
Okazja - niepotrzebna. Wystarczy plan obejmujący popołudniowe
zaczerpnięcie leniwego oddechu, po dniu wypełnionym tym,
i staje się bardziej aromatyczny.
Okazja - niepotrzebna. Wystarczy plan obejmujący popołudniowe
zaczerpnięcie leniwego oddechu, po dniu wypełnionym tym,
z czym musimy się mierzyć.
Dostrzegajmy w tym, co na pozór mało wyszukane, wartości niedoceniane.
Składniki:
proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm
Dostrzegajmy w tym, co na pozór mało wyszukane, wartości niedoceniane.
Składniki:
proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm
1 szklanka jogurtu greckiego lub naturalnego, dość gęstego
3 jaja rozmiar L
1/2 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
bułka tarta do oprószenia wierzchu ciasta
30 dag truskawek
bułka tarta do oprószenia wierzchu ciasta
30 dag truskawek
Wykonanie:
Truskawki płuczemy i kroimy na połówki.
Jajka wbijamy do dużej miski, ucieramy z cukrem i szczyptą soli
na najwyższych obrotach miksera, aż zupełnie zbieleją.
Dolewamy powoli olej i miksujemy zmniejszając obroty na najniższe,
dodajemy jogurt, cukier waniliowy, miksujemy do połączenia.
Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,
mieszamy całość szpatułką - nie za długo, mogą pozostać drobne grudki.
Ciasto powinno być dość gęste.
Przekładamy je do oprószonej mąką tortownicy,
Jajka wbijamy do dużej miski, ucieramy z cukrem i szczyptą soli
na najwyższych obrotach miksera, aż zupełnie zbieleją.
Dolewamy powoli olej i miksujemy zmniejszając obroty na najniższe,
dodajemy jogurt, cukier waniliowy, miksujemy do połączenia.
Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,
mieszamy całość szpatułką - nie za długo, mogą pozostać drobne grudki.
Ciasto powinno być dość gęste.
Przekładamy je do oprószonej mąką tortownicy,
posypujemy wierzch łyżką bułki tartej.
Wykładamy truskawki, delikatnie zatapiając je w cieście
i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika,
pieczemy około 45 minut.
Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy placek w środku przez 5 minut,
po czym wyciągamy i studzimy.
Wykładamy truskawki, delikatnie zatapiając je w cieście
i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika,
pieczemy około 45 minut.
Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy placek w środku przez 5 minut,
po czym wyciągamy i studzimy.
Uprzedzam - to nie jest miękki biszkopcik.
To niezwykle smaczne, wyrośnięte, zwarte ciasto ucierane,
w którego strukturze owoce, nawet te ciężkie
To niezwykle smaczne, wyrośnięte, zwarte ciasto ucierane,
w którego strukturze owoce, nawet te ciężkie
nie zatapiają się spływając na sam dół.
Wierzch można oczywiście oprószyć cukrem pudrem.
Mnie osobiście bardziej przekonuje wersja z polewą z lukru z sokiem cytrynowym.
Wierzch można oczywiście oprószyć cukrem pudrem.
Mnie osobiście bardziej przekonuje wersja z polewą z lukru z sokiem cytrynowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz