Dziś u mnie ponownie rabarbaraowa wariacja.
Trafiłam niedawno na ciekawy przepis na babkę cytrynową,
Trafiłam niedawno na ciekawy przepis na babkę cytrynową,
z dodatkiem sporej dawki mleka w proszku.
Wątpliwości, co do wartości tego przepisu ustąpiły
konieczności wykorzystania pięknego rabarbarowego bukietu.
Upchnęłam go właśnie w poniżej prezentowaną babeczkę.
W oryginale to babka z kominkiem,
W oryginale to babka z kominkiem,
z dodatkiem soku i skórki z cytryny, bez owoców.
Zapewniam jednak - moja modyfikacja jest trafiona i w pełni udana.
Poza rabarbarem, dodałem również chałwę - rabarbar
Zapewniam jednak - moja modyfikacja jest trafiona i w pełni udana.
Poza rabarbarem, dodałem również chałwę - rabarbar
w jej towarzystwie czuje się naprawdę dobrze,
przekonałam się o tym nie raz.
Zrezygnowałam z dodatku cytryny, zależało mi,
przekonałam się o tym nie raz.
Zrezygnowałam z dodatku cytryny, zależało mi,
by w roli dominatora smakowego odnalazło się mleko w proszku.
Babeczka wyrasta bardzo wysoka, mięciutka,
nie zbyt wilgotna, a w smaku zaiste mleczna.
W przygotowaniu nieskomplikowana,
jednak jak to w ciastach ucieranych bywa
- najważniejszą kwestią i gwarancją braku zakalca
jest długie ubijanie piany z jajek i cukru.
Zamiast rabarbaru oczywiście można wykorzystać inne owoce,
truskawki, jagody - również
wpasują się w smakowo mleczną oprawę.
Składniki:
proporcje na keksówkę o długości 35 cm, lub tortownicę o średnicy 23 - 25 cm
proporcje na keksówkę o długości 35 cm, lub tortownicę o średnicy 23 - 25 cm
1 szklanka mleka
100 gram masła
100 gram mleka w proszku
4 jajka rozmiar L
1 szklanka cukru
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią
375 gram mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 gałązki rabarbaru
chałwa - około 50 gram (opcjonalnie)
100 gram masła
100 gram mleka w proszku
4 jajka rozmiar L
1 szklanka cukru
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią
375 gram mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 gałązki rabarbaru
chałwa - około 50 gram (opcjonalnie)
Wykonanie:
Przygotowujemy rabarbar - obieramy z włókien,
kroimy na dość drobne plasterki, wkładamy do miski,
zasypujemy łyżką cukru i odstawiamy.
Przed wyłożeniem na ciasto odciskamy z soku.
Płynne mleko wlewamy do rondelka, dodajemy masło
i rozpuszczamy na wolnym ogniu.
Gdy się połączą, zestawiamy rondelek z palnika,
Gdy się połączą, zestawiamy rondelek z palnika,
wsypujemy mleko w proszku i mieszamy,
by składniki dokładnie się połączyły w gładką masę, studzimy.
Jaja wbijamy do dużej miski, wsypujemy cukier, szczyptę soli
Jaja wbijamy do dużej miski, wsypujemy cukier, szczyptę soli
i ubijamy na najwyższych obrotach miksera, aż zbieleją i podwoją objętość.
Dodajemy ekstrakt waniliowy, przesiewamy mąkę
wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Miksujemy całość na zwolnionych obrotach i powoli
Miksujemy całość na zwolnionych obrotach i powoli
dolewamy przestudzoną masę z mleka i masła.
Połowę tak przygotowanej masy przelewamy
Połowę tak przygotowanej masy przelewamy
do wyłożonej papierem formy, posypujemy częścią
odciśniętego z soku rabarbaru i drobno pokruszoną chałwą.
Wylewamy drugą połowę ciasta i na powierzchni wykładamy
pozostały, odciśnięty z soków rabarbar.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do 180 stopni
Tak przygotowane ciasto wkładamy do 180 stopni
i pieczemy około 45 - 60 minut,
czas pieczenia zależy od wykorzystanej formy.
Ja piekłam w długiej keksówce około 60 minut.
Babeczka wyrasta bardzo wysoka,
Ja piekłam w długiej keksówce około 60 minut.
Babeczka wyrasta bardzo wysoka,
struktura ciasta jest miękka, nie należy jednak
do kategorii bardzo wilgotnych, typu jogurtowce.
Jest idealnym ciastem na wynos, do pokrojenia w plastry
Jest idealnym ciastem na wynos, do pokrojenia w plastry
i zapakowania na drugie śniadanie przy kawce.
Wynosiłam ją tak właśnie przez kolejne cztery dni w minionym tygodniu,
cały czas równie miękką i smaczną.
Życzę udanego wypiekania i kolejnego, majowego sielankowego weekendowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz