sobota, 21 maja 2022

Miękkie ciasto ucierane z mlekiem w proszku i rabarbarem


Dziś u mnie ponownie rabarbaraowa wariacja. 
Trafiłam niedawno na ciekawy przepis na babkę cytrynową, 
z dodatkiem sporej dawki mleka w proszku.
Wątpliwości, co do wartości tego przepisu ustąpiły 
konieczności wykorzystania pięknego rabarbarowego bukietu. 
Upchnęłam go właśnie w poniżej prezentowaną babeczkę.
W oryginale to babka z kominkiem, 
z dodatkiem soku i skórki z cytryny, bez owoców.
Zapewniam jednak - moja modyfikacja jest trafiona i w pełni udana.
Poza rabarbarem, dodałem również chałwę - rabarbar 
w jej towarzystwie czuje się naprawdę dobrze, 
przekonałam się o tym nie raz. 
Zrezygnowałam z dodatku cytryny, zależało mi, 
by w roli dominatora smakowego odnalazło się mleko w proszku. 
Babeczka wyrasta bardzo wysoka, mięciutka, 
nie zbyt wilgotna, a w smaku zaiste mleczna.
W przygotowaniu nieskomplikowana, 
jednak jak to w ciastach ucieranych bywa
- najważniejszą kwestią i gwarancją braku zakalca 
jest długie ubijanie piany z jajek i cukru.
Zamiast rabarbaru oczywiście można wykorzystać inne owoce, 
truskawki, jagody - również 
wpasują się w smakowo mleczną oprawę.

Składniki:
proporcje na keksówkę o długości 35 cm, lub tortownicę o średnicy 23 - 25 cm

1 szklanka mleka
100 gram masła
100 gram mleka w proszku
4 jajka rozmiar L
1 szklanka cukru
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią
375 gram mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 gałązki rabarbaru
chałwa - około 50 gram (opcjonalnie)

Wykonanie:

Przygotowujemy rabarbar - obieramy z włókien, 
kroimy na dość drobne plasterki, wkładamy do miski, 
zasypujemy łyżką cukru i odstawiamy. 
Przed wyłożeniem na ciasto odciskamy z soku.

Płynne mleko wlewamy do rondelka, dodajemy masło 
i rozpuszczamy na wolnym ogniu.
Gdy się połączą, zestawiamy rondelek z palnika, 
wsypujemy mleko w proszku i mieszamy, 
by składniki dokładnie się połączyły w gładką masę, studzimy.
Jaja wbijamy do dużej miski, wsypujemy cukier, szczyptę soli  
i ubijamy na najwyższych obrotach miksera, aż zbieleją i podwoją objętość. 
Dodajemy ekstrakt waniliowy, przesiewamy mąkę 
wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Miksujemy całość na zwolnionych obrotach i powoli 
dolewamy przestudzoną masę z mleka i masła.
Połowę tak przygotowanej masy przelewamy 
do wyłożonej papierem formy, posypujemy częścią 
odciśniętego z soku rabarbaru i drobno pokruszoną chałwą.
Wylewamy drugą połowę ciasta i na powierzchni wykładamy 
pozostały, odciśnięty z soków rabarbar.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do 180 stopni 
i pieczemy około 45 - 60 minut, 
czas pieczenia zależy od wykorzystanej formy.
Ja piekłam w długiej keksówce około 60 minut.
Babeczka wyrasta bardzo wysoka,
struktura ciasta jest miękka, nie należy jednak 
do kategorii bardzo wilgotnych, typu jogurtowce.
Jest idealnym ciastem na wynos, do pokrojenia w plastry 
i zapakowania na drugie śniadanie przy kawce. 
Wynosiłam ją tak właśnie przez kolejne cztery dni w minionym tygodniu,
cały czas równie miękką i smaczną.
Życzę udanego wypiekania i kolejnego, majowego sielankowego weekendowania.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz