wtorek, 20 kwietnia 2021

Sernik kremowy, kajmakowo - waniliowy

 
Kruche ciasto, masa serowa w dwóch smakach - waniliowym i kajmakowym. 
Nieskomplikowany w wykonaniu serniczek, bardzo kremowy, 
o konsystencji przypominającej sernik nowojorski. 
Upiekłam go z dość dawno spisanego przepisu, 
źródło więc umknęło, dobrze że treść przetrwała.
Pomimo, że w masie znajduje się prawie cała puszka masy kajmakowej, 
struktura nie jest przyciężkawa, a sernik zbyt słodki. 
Przekrój ciasta jest atrakcyjny dla oczu - wyraźnie odznaczają się dwa kolory.
Wszystko, co nastepuje po zapoznaniu się z przekrojem, jest równie atrakcyjne.
Wierzch sernika i ewentualne peknięcia kamufluje gładka warstwa
rozpuszczonej masy kajmakowej. 
Powierzchnia lśni pięknym brązem - nie wymaga już dodatkowych ozdobników.

Składniki :
na tortownicę o średnicy 23 cm

kruchy spód:
10 dag masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka mąki pszennej tortowej
2 łyżki gorzkiego kakao
3 łyżki cukru
1 żółtko

masa serowa:
700 gram sera sernikowego z wiaderka
250 gram sera mascarpone
150 gram kwaśnej śmietany 18 %
150 gram cukru pudru
4 jaja rozmiar L
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
( ewentualnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej )
szczypta soli
400 gram masy kajmakowej w puszce

Wykonanie:

Spód: ciasto kruche zagnieść z podanych składników 
( ja nie dodałam kakao ), 
wylepić nim dno natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy,
ponakłuwać widelcem 
i podpiec w temperaturze 180 stopni około 15 - 20 minut.
Przestudzić około 10 minut.
Masa: sery, jaja, cukier, budyń, sól miksujemy na gładki krem,
dość krótko, nie napowietrzając zbyt długim ubijaniem.
Dzielimy masę na pół. 
Do jednej części dodajemy prawie cały kajmak z puszki, 
zostawiając około 4 łyżki na pokrycie wierzchu serniczka.
Miksujemy do połączenia i wykładamy na przestudzony spód.
Wkładamy ciasto do piekarnika, do temperatury 160 stopni, na 15 minut. 
Obok formy z sernikiem doradzam położenie 
wypełnionego wrzątkiem naczynia żaroodpornego 
( wyrośnie równomiernie, nie popęka i bedzie aksamitny ).
Po podpieczeniu ciasto wyciągamy i wylewamy delikatnie masę jasną. 
Wkładamy ponownie do piekarnika 
i pieczemy około 60 minut, również w 160 stopniach. 
Po wyłączeniu piekarnika, sernik zostawiamy w środku, 
przy zamkniętych drzwiczkach przez 30 minut. 
Po tym czasie piekarnik otwieramy 
i zostawiamy w nim ciasto przez kolejne 30 minut. 
Pozostałą masę kajmakową podgrzewamy w rondelku, by stała się półpłynna 
i rozprowadzamy ją równomiernie na wierzchu ciasta.
Polecam pozwolić serniczkowi przenocować w lodówce. 
Ideałem staje się na drugi dzień.






1 komentarz: