Kruche ciasto, masa serowa w dwóch smakach - waniliowym i kajmakowym.
Nieskomplikowany w wykonaniu serniczek, bardzo kremowy,
o konsystencji przypominającej sernik nowojorski.
Upiekłam go z dość dawno spisanego przepisu,
źródło więc umknęło, dobrze że treść przetrwała.
Pomimo, że w masie znajduje się prawie cała puszka masy kajmakowej,
struktura nie jest przyciężkawa, a sernik zbyt słodki.
Przekrój ciasta jest atrakcyjny dla oczu - wyraźnie odznaczają się dwa kolory.
Wszystko, co nastepuje po zapoznaniu się z przekrojem, jest równie atrakcyjne.
Wierzch sernika i ewentualne peknięcia kamufluje gładka warstwa
rozpuszczonej masy kajmakowej.
Powierzchnia lśni pięknym brązem - nie wymaga już dodatkowych ozdobników.
Składniki :
na tortownicę o średnicy 23 cm
na tortownicę o średnicy 23 cm
kruchy spód:
10 dag masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka mąki pszennej tortowej
2 łyżki gorzkiego kakao
3 łyżki cukru
1 żółtko
10 dag masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka mąki pszennej tortowej
2 łyżki gorzkiego kakao
3 łyżki cukru
1 żółtko
masa serowa:
700 gram sera sernikowego z wiaderka
250 gram sera mascarpone
150 gram kwaśnej śmietany 18 %
150 gram cukru pudru
4 jaja rozmiar L
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
700 gram sera sernikowego z wiaderka
250 gram sera mascarpone
150 gram kwaśnej śmietany 18 %
150 gram cukru pudru
4 jaja rozmiar L
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
( ewentualnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej )
szczypta soli
400 gram masy kajmakowej w puszce
400 gram masy kajmakowej w puszce
Wykonanie:
Spód: ciasto kruche zagnieść z podanych składników
( ja nie dodałam kakao ),
wylepić nim dno natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy,
ponakłuwać widelcem
wylepić nim dno natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy,
ponakłuwać widelcem
i podpiec w temperaturze 180 stopni około 15 - 20 minut.
Przestudzić około 10 minut.
Masa: sery, jaja, cukier, budyń, sól miksujemy na gładki krem,
dość krótko, nie napowietrzając zbyt długim ubijaniem.
Dzielimy masę na pół.
Przestudzić około 10 minut.
Masa: sery, jaja, cukier, budyń, sól miksujemy na gładki krem,
dość krótko, nie napowietrzając zbyt długim ubijaniem.
Dzielimy masę na pół.
Do jednej części dodajemy prawie cały kajmak z puszki,
zostawiając około 4 łyżki na pokrycie wierzchu serniczka.
Miksujemy do połączenia i wykładamy na przestudzony spód.
Wkładamy ciasto do piekarnika, do temperatury 160 stopni, na 15 minut.
Obok formy z sernikiem doradzam położenie
zostawiając około 4 łyżki na pokrycie wierzchu serniczka.
Miksujemy do połączenia i wykładamy na przestudzony spód.
Wkładamy ciasto do piekarnika, do temperatury 160 stopni, na 15 minut.
Obok formy z sernikiem doradzam położenie
wypełnionego wrzątkiem naczynia żaroodpornego
( wyrośnie równomiernie, nie popęka i bedzie aksamitny ).
Po podpieczeniu ciasto wyciągamy i wylewamy delikatnie masę jasną.
Wkładamy ponownie do piekarnika
( wyrośnie równomiernie, nie popęka i bedzie aksamitny ).
Po podpieczeniu ciasto wyciągamy i wylewamy delikatnie masę jasną.
Wkładamy ponownie do piekarnika
i pieczemy około 60 minut, również w 160 stopniach.
Po wyłączeniu piekarnika, sernik zostawiamy w środku,
Po wyłączeniu piekarnika, sernik zostawiamy w środku,
przy zamkniętych drzwiczkach przez 30 minut.
Po tym czasie piekarnik otwieramy
i zostawiamy w nim ciasto przez kolejne 30 minut.
Pozostałą masę kajmakową podgrzewamy w rondelku, by stała się półpłynna
i rozprowadzamy ją równomiernie na wierzchu ciasta.
Polecam pozwolić serniczkowi przenocować w lodówce.
Ideałem staje się na drugi dzień.
Pozostałą masę kajmakową podgrzewamy w rondelku, by stała się półpłynna
i rozprowadzamy ją równomiernie na wierzchu ciasta.
Polecam pozwolić serniczkowi przenocować w lodówce.
Ideałem staje się na drugi dzień.
Sernik pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuń