niedziela, 4 kwietnia 2021

Ciasto z mielonych migdałów z jabłkiem



Bywa tak, że wybieramy nieodpowiedni moment, 
nawet na upieczenie tak doskonałego ciasta.
Tym razem słodka migdałowa porcja 
nie pomogła w pozytywnym spojrzeniu na to, 
co wielbicielkę migdałów przygasiło.
Tak więc, chciałam stwierdzić z przekonaniem, 
że to ciasto warte zapomnienia się, ale nie tym razem.
Warte jednak tego by je upiec. 
Zachwycić się jego mocno migdałowym smakiem, 
miękką struktura, wyrazistością.
Migdały stanowią znaczną część sypkich składników, 
więc ciasto nimi pachnie intensywnie,
smakuje wyraziście i wygląda pięknie.
Wrócę do tego przepisu nie raz, wykorzystując inne dodatki.
Sprawdzą się śliwki, lub groszki z gorzkiej czekolady 
dodane bezpośrednio do ciasta, wymieszane z masą.
We włoskim przepisowym oryginale,
ciasto pieczone jest ze zmielonymi orzechami włoskimi
i czekoladowymi wiórkami właśnie,
ale jak wspomniałam, migdały miały tu zadanie do wykonania.

Składniki:
w temperaturze pokojowej

1 pełna szklanka mąki pszennej tortowej
2 jaja - rozmiar L
2/3 szklanki cukru
100 ml oleju rzepakowego
80 ml mleka
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
70 gram mielonych migdałów
szczypta soli
1 słodkie duże jabłko
na kruszonkę:
2 łyżki cukru
3 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki miękkiego masła

Wykonanie:

Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę, 
posypujemy łyżeczką cynamonu i odstawiamy.
Składniki kruszonki wkładamy do małej miseczki i zagniatamy palcami.

Jaja wbijamy do miski i miksujemy 
na wysokich obrotach z 2/3 szklanki cukru. 
Masa powinna zbieleć i podwoić objętość, co trwa około 5 minut.
Zmniejszamy obroty miksera, dolewamy powoli 100 ml oleju, 
następnie 80 ml mleka - miksujemy przez chwilkę 
do połączenia się składników.
Przesiewamy do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sól,
delikatnie mieszamy, wsypujemy migdały i mieszamy dokładnie trzepaczką. 
Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem 
blaszki o rozmiarach około 20 cm / 20 cm,
lub tortownicy o zbliżonej powierzchni. 
Wyrównujemy powierzchnię i wykładamy jabłuszko, 
delikatnie wciskając w wierzch ciasta.
Całość posypujemy kruszonką.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika 
i pieczemy około 45 minut, do zarumienienia się kruszonki.
Po wyłączeniu piekarnika, ciasto zostawiamy w środku przez 5 minut, 
po czym wyciagamy i studzimy.
Lekko ciepłe, ze świeżą i chrupiącą kruszonką jest obłędne, 
miękkość i wilgotność zachowuje przez kolejne dni.
Powodzenia w wypiekaniu, a gdy nadarzy się ku temu okazja,
w wypełnieniu roli pocieszyciela, z talerzykiem w ręku :).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz